Szkolenia ZHP w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce”

W najbliższy weekend (3,4 grudnia) w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski.

W najbliższą sobotę (3 grudnia) szkolenia odbędą się w następujących sklepach:
- Leclerc  przy ulicy Szczecińskiej 36 k w Słupsku
- Carrefour przy ulicy Braci Grimm 4 w Tczewie
- Carrefour przy ulicy Wiosennej 32 w Szczecinie
- Real przy Alei Pokoju 67 w Krakowie
- Real przy ul. Pułaskiego 60 w Katowicach
- Real przy ulicy Katowickiej 75 w Mysłowicach
- Real przy ulicy Połczyńskiej 4 w Warszawie
- Real przy ulicy Brzezińskiej 27/29 w  Łodzi
- Leclerc przy ulicy Jutrzenki 156 w Warszawie
- Real przy ulicy Sosnkowskiego 16 w Opolu
- Leclerc przy ulicy Staszica 4 w Bełchatowie
W najbliższą niedzielę (4 grudnia) w sklepach:
- Real przy ulicy Miłosza 2 w Białymstoku
- Real przy ulicy Struga 36 w Szczecinie
- Carrefour przy ulicy Bohaterów Warszawy 42 w Szczecinie
- Carrefour przy ulicy Dębowej w Opolu
Oraz 3 i 4 grudnia w Realu przy ulicy Wincentego Witosa w Rzeszowie.

Kolejne szkolenia ZHP, zapraszamy w weekend 19-20 listopada!

W najbliższy weekend (19,20 listopada) w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski. Odbędą się one w weekendy 19-20 i 26-27 listopada oraz 3-4 grudnia.

W najbliższą sobotę (19 listopada) szkolenia odbędą się w następujących sklepach:
- Real przy ulicy Sikorskiego 2b w Olsztynie
- Real przy ulicy Bora Komorowskiego 37 w Krakowie
- Real przy ulicy Jubilerskiej 1/3 w Warszawie
- Carrefour przy ulicy Roździeńskiego 200 w Katowicach
- Carrefour przy ulicy Staszica 8b (Centrum Handlowe Plejada) w Sosnowcu
- Kaufland przy ulicy Gałczyńskiego 11 w Płocku
- Tesco przy ulicy Kościuszki 61 w Garwolinie
- Real przy ulicy Szkubacza 1 w Zabrzu
- Real przy ulicy Będzińskiej 80 w Czeladzi
- Real przy ulicy Słowiańskiej 3 w Zgorzelcu
- Carrefour przy ulicy Błonie  2 w Tarnowie
- Real przy ulicy Piłsudskiego 1 w Warszawie (Centrum M1 - Marki)
19 i 20 listopada w sklepie Real przy ulicy Szwajcarskiej 14 w Poznaniu oraz 20 listopada w sklepie Real przy Placu Teatralnym 12 w Zabrzu

Szkolenia ZHP w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce” już w najbliższy weekend!

W ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce", wspieranej m.in. przez marki Pampers, Aways, Vizir i Head & Shoulders, 12 i 13 listopada w wybranych sklepach odbędą się szkolenia w zakresie udzielania pierwszej pomocy, poprowadzone przez Harcerską Szkołę Ratownictwa Związku Harcerstwa Polskiego. Organizatorzy programu „Podaruj Dzieciom Słońce" - firma Procter & Gamble oraz Telewizja POLSAT - współpracują z ZHP już 3 rok z rzędu.

Warszawa, 9 listopada 2011 r. - W najbliższy weekend w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski. Odbędą się one w weekendy 12-13, 19-20 i 26-27 listopada oraz 3-4 grudnia.

W najbliższą sobotę (12 listopada) szkolenia odbędą się w następujących sklepach:

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy Lwowskiej 81 w Chełmie,

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy 3 maja 26 w Kwidzynie,

- Selgros przy ulicy 3 maja 4 w Łodzi,

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy Warszawskiej 61 w Mińsku Mazowieckim,

- supermarket E. Leclerc przy ulicy  Sportowej 11 w Przemyślu,

- Selgros przy ulicy Krakowskiej 71 we Wrocławiu,

- hipermarket Leclerc przy ulicy Wyszyńskiego 18 w Zielonej Górze,

W niedzielę (13 listopada) warsztaty odbędą się w sklepie Kaufland przy ulicy Lubelskiej 2h w Puławach.

Bardzo nas cieszy, że prowadzone przez harcerzy z ZHP szkolenia, które odbyły się podczas poprzednich edycji „Podaruj Dzieciom Słońce", spotykały się z dużym zainteresowaniem rodziców oraz dzieci." - powiedziała Małgorzata Mejer, rzecznik prasowy firmy Procter & Gamble, współorganizatora akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". - „Jest to dla nas potwierdzenie, że nasze działania spotykają się nie tylko z ciepłym przyjęciem konsumentów, którzy co roku razem z nami niosą pomoc chorym dzieciom, lecz także ze wsparciem tej zasłużonej i cenionej organizacji. Edukacja w zakresie podstaw pierwszej pomocy doskonale wpisuje się w misję akcji „Podaruj Dzieciom Słońce", czyli niesienie pomocy chorym dzieciom." - dodaje.

„Dzięki tym warsztatom możemy wnieść nasz wkład w to niezwykłe przedsięwzięcie, jakim jest akcja „Podaruj Dzieciom Słońce", - mówi hm. Krzysztof Budziński zastępca naczelnika ZHP. „Zależy nam, żeby dzięki warsztatom, zmieniło się podejście ludzi do udzielania pomocy. Chcemy, aby z większą pewnością angażowali się w niesienie pierwszej pomocy. Takie zajęcia to również okazja dla najmłodszych, żeby zapoznać się z podstawowymi zasadami w tym zakresie.

Umiejętność odpowiedniego zachowania się może złagodzić skutki wypadków i niejednokrotnie jest kluczowa dla ocalenia życia poszkodowanego."

Dzięki udziałowi w szkoleniach, rodzice i dzieci dowiedzą się, jak należy udzielać pierwszej pomocy  w różnych sytuacjach, które mogą wystąpić w codziennym życiu. Warsztaty pod hasłem „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy" dostarczają wiedzę z zakresu m.in.: wzywania pomocy, stosowania opatrunków, postępowania z osobą w stanie zagrożenia życia oraz reagowania w innych sytuacjach.

Akcja „Podaruj Dzieciom Słońce"

„Podaruj Dzieciom Słońce" to akcja realizowana od 1999 roku. 1 września rozpoczęła się jej trzynasta edycja. Potrwa do 24 grudnia. Celem akcji jest pozyskanie środków na rzecz chorych dzieci - podopiecznych Fundacji POLSAT. W tym roku w akcji biorą następujące marki: Always, Dreft, Ariel, Blend-a-med, Bonux, Fairy, Gilette, Head & Shoulders, Lenor, Pampers, Pantene Pro-V, Naturella, Vizir, Wella. Część zysku ze sprzedaży tych produktów w okresie 1 września - 24 grudnia 2011 r. firma P&G przekaże na rzecz Fundacji POLSAT. Fundusze zbierane są pod hasłem: „Twój wybór pomaga chorym dzieciom". Aby wziąć udział w akcji, wystarczy w trakcie jej trwania kupować produkty powyższych marek. Są one oznaczone symbolem akcji - żółtym słoneczkiem.

Dotychczas zebrane środki wsparły m. in. zakup nowoczesnej aparatury medycznej do diagnostyki chorób nowotworowych u dzieci, sprzętu ratującego życie i zdrowie wcześniaków oraz dzieci poszkodowanych w wypadkach. Pomoc otrzymały także dzieci niewidome i niedowidzące, które skorzystały z dofinansowania na zakup sprzętu rehabilitacyjnego oraz specjalistycznych pomocy dydaktycznych. Za zebrane środki utworzono m.in. Dziecięce Centrum Oparzeniowe przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie oraz wsparto rozbudowę Oddziału Hematologicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie, jak i dziesiątki innych instytucji będących pod opieką Fundacji POLSAT.