504 tony żywności zebranej dla dzieci - to wynik Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Podziel się Posiłkiem

31 000 wolontariuszy oraz kosze zbiórkowe w ponad 2000 sklepów w całej Polsce - tak wyglądała Ogólnopolska Zbiórka Żywności w ramach Programu Podziel się Posiłkiem, która odbyła się 23 i 24 września. W tych dniach wystarczyło wrzucić do koszyka na zakupach o kilka produktów więcej - by pomóc niedożywionym dzieciom oraz zapełnić jeden z miliona pustych talerzyków.  Według obliczeń 34 Banków Żywności organizujących zbiórkę, do wielkich koszy, które pojawiły się tuż za kasami sklepów trafiły 504 tony żywności.

Wczesnym rankiem w piątek i sobotę, w sklepach stawiło się kilkadziesiąt tysięcy wolontariuszy Banków Żywności tak rozpoczął się kolejny etap 9. edycji programu Podziel się Posiłkiem, realizowanego przez firmę Danone, Telewizję POLSAT oraz Federację Polskich Banków Żywności - Partnera Strategicznego. Ogólnopolska Zbiórka Żywności to najprostszy sposób, by pomóc niedożywionym dzieciom. W ubiegły weekend darczyńcą został każdy, kto kupił więcej produktów żywnościowych z długą datą ważności i przekazał je wolontariuszom lub wrzucił do specjalnych zbiórkowych koszy w sklepach.

W warszawskich marketach Real Ursynów oraz Carrefour w Arkadii w zbiórkę zaangażowały się gwiazdy: aktorzy i prezenterzy telewizyjni. Do zakupów i udziału w Podziel się Posiłkiem namawiali klientów m.in.:  Anna Korcz, Maciej Orłoś, Lidia Popiel, Agnieszka Popielewicz, Monika Richardson, Paulina Sykut, Maciej Dowbor, Rozalia Mancewicz, Anna Świątczak-Wiśniewska, Grażyna Wolszczak, Anna Samusionek oraz Ryszard Rembiszewski. Gwiazdy aktywnie uczestniczyły we wszystkich działaniach na terenie sklepów - od rozdawania ulotek i zachęcania klientów do większych zakupów w tych dniach - po stworzenie własnego talerzyka PsP, który będzie podziękowaniem dla najbardziej aktywnych internautów biorących udział
w Programie. Specjalną atrakcją była również zabawa ogromnymi talerzykami Podziel się Posiłkiem, które znani aktorzy
i prezenterzy wraz z najmłodszymi wolontariuszami toczyli wzdłuż sklepowych kas.

Banki Żywności obecnie segregują wszystkie produkty przekazane na zbiórkę. Są to najczęściej olej, cukier, konserwy mięsne rybne i warzywne, odżywki dla dzieci, soki i dżemy. Już wkrótce zostaną one przekazane bezpośrednio do organizacji oraz instytucji, które na co dzień zajmują się dożywianiem dzieci. Są to najczęściej szkoły, świetlice, domy dziecka oraz stowarzyszenia pomagające dzieciom i młodzieży.