Otwarcie Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT!

Fundacja POLSAT zakupiła dla ośrodka 4 lasery o wartości 650 000 złotych!

2 października  otwarty zostanie w Gdańsku Pomorski Ośrodek Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT dla dzieci z wrodzonymi anomaliami naczyniowymi (w tym naczyniakami krwionośnymi), które są najczęstszymi wadami wrodzonymi, oraz przerostowymi bliznami i przykurczami - również pooparzeniowymi. Fundacja POLSAT zakupiła dla gdańskiego ośrodka 4 lasery o wartości 650 000 zł.

Jesteśmy dumni, że dzięki naszej pomocy wiodący ośrodek laseroterapii w kraju, może pomagać dzieciom nie tylko z Pomorza, lecz z całego kraju. Świadomość, że dzieci z wadami wrodzonymi, przykurczami lub naczyniakami będą mogły uzyskać wszechstronną pomoc w jednym miejscu – dodaje nam skrzydeł i daje siłę do dalszej pracy.Fundacja wspiera Klinikę od wielu lat - w roku 2008 przekazaliśmy 1 500 000 zł na remont sal dla kardiochirurgii dziecięcej.”-  komentuje inwestycję Krystyna Aldridge-Holc, wiceprezes Fundacji POLSAT.

Lasery medyczne są urządzeniami o stosunkowo wąskim spektrum zastosowania, dopiero posiadanie całej ich gamy umożliwia właściwe leczenie wszelkich rodzajów anomalii naczyniowych. Dzięki wspaniałomyślności Fundacji Polsat nasz ośrodek jest nie tylko wiodący w Polsce, ale i stanowi jedno z najlepiej wyposażonych tego typu centrów laseroterapii dziecięcej w całej Europie.”- przyznaje Prof. Piotr Czauderna, Kierownik Kliniki Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUMed.

Ośrodek powstał w Klinice Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUMED mieszczącej się w Pomorskim Centrum Traumatologii w Gdańsku, która jest głównym ośrodkiem leczenia pacjentów z wrodzonymi anomaliami naczyniowymi w Polsce. Rocznie Klinika hospitalizuje ok. 200 pacjentów z tego typu rozpoznaniem, z których 75% stanowią naczyniaki. W warunkach ambulatoryjnych  Klinika leczy ok. 1000 pacjentów rocznie.