Przed wyprawą charytatywną parlamentarzystów na Kilimandżaro

W dniach od 22 stycznia do 3 lutego 2015 r. z inicjatywy Pani senator Alicji Chybickiej odbędzie się wyprawa charytatywna parlamentarzystów na Kilimandżaro. Parlamentarzyści zdobędą szczyt dla chorych dzieci, podopiecznych trzech Fundacji: „Akogo?”, Fundacji „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową” i Fundacji POLSAT.

W dniach od 22 stycznia do 3 lutego 2015 r. z inicjatywy Pani senator Alicji Chybickiej odbędzie się  wyprawa charytatywna parlamentarzystów na Kilimandżaro. Parlamentarzyści zdobędą szczyt dla chorych dzieci, podopiecznych trzech Fundacji:  „Akogo?”, Fundacji  „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową” i Fundacji POLSAT.
Zebrane środki Fundacja POLSAT przekaże na stworzenie sześciu nowych stanowisk intensywnej terapii w Klinice Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w Centrum Zdrowia Dziecka. "Te nowe sześć stanowisk to jest mniej więcej 300 uratowanych dzieci rocznie" - podkreśliła Krystyna Aldridge-Holc, prezes Fundacji. Wyprawę patronatem honorowym objęli marszałek Sejmu Ewa Kopacz oraz marszałek Senatu Bogdan Borusewicz. Każdy z Parlamentarzystów sam zapłaci za swój udział w wyprawie, natomiast osoby prywatne lub firmy, które zechcą wesprzeć cel charytatywny mogą wpłacać pieniądze bezpośrednio na konto:
PLUS BANK S.A. o/Warszawa 21 1680 1248 0000 3333 4444 5555 z dopiskiem: „KILIMANDŻARO”
Wyprawę poprowadzi znany himalaista, zdobywca „Korony Ziemi” – Tomasz Kobielski, który wraz ze swoim zespołem gwarantuje bezpieczeństwo wyprawy. Do tej pory udział w wyprawie zadeklarowało  35 osób, w tym 15 posłów i senatorów.