DZIENNIKARZE CZYTAJĄ DZIECIOM

Edukacyjne słuchowisko "Kosmyk i Flo" o niewidomym ośmiolatku i wróżce, w postaci audiobooka będzie dostępne od 1 czerwca na audioteka.pl. Zebrane pieniądze trafią do potrzebujących dzieci.

Studio ON zaprosiło do współpracy Joannę Racewicz (dziennikarkę, prezenterkę "Panoramy" w TVP2 i programu "Po przecinku" w TVP Info), Paulinę Sykut-Jeżynę (prezenterkę Polsatu), Bogusława Chrabotę (redaktora naczelnego Rzeczpospolitej), Tomasza Machałę (szefa naTemat.pl) oraz żywą legendę polskiego dubbingu - Tomasza Knapika i laureata telewizyjnego Wiktora - księdza Wojciecha Drozdowicza. Efektem tej współpracy jest słuchowisko dla dzieci „Kosmyk i Flo”. Przedpremierowe słuchanie bajki 31 maja o 12:30, w "Dobrym miejscu" na warszawskich Bielanach. Od 1 czerwca słuchowisko będzie dostępne na stronie Audioteki (www.audioteka.pl).  Fundusze ze sprzedanych audiobooków trafią do potrzebujących dzieci.

Bajka autorstwa Urszuli Kitlasz opowiada historię ośmioletniego, niewidomego chłopca o imieniu Kosmyk i wróżki Flo. Lektorom, między innymi Joannie Racewicz, przesłanie tej bajki kojarzy się z przesłaniem z „Małego Księcia” Antoine'a de Saint-Exupéry'ego: „Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu”. Sama autorka bajki mówi, że to opowieść o poszukiwaniach i o tym, że nigdy nie wiadomo, co można znaleźć, dopóki nie zacznie się szukać. Bajka w swoim podstawowym założeniu ma uczyć najmłodszych tolerancji dla osób niewidomych. Pieniądze ze sprzedaży słuchowiska zostaną przekazane potrzebującym dzieciom, podopiecznym Fundacji Polsat i Fundacji Spełnionych Marzeń. Sprzedaż ruszy 1 czerwca, w Dniu Dziecka. Każdy, kto kupi „Kosmyka i Flo” na stronie Audioteki, zrobi coś dobrego dla dzieci, które czekają na pomoc.

W dniu przedpremierowym, czyli 31 maja, dzieci i rodzice będą mogli spotkać się w „Dobrym miejscu” z lektorami bajki i zwiedzić studio, w którym powstało słuchowisko „Kosmyk i Flo”.

Patronat medialny nad przedsięwzięciem Studia ON objęli: Super Express, Polsat News, Polskie Radio dla Dzieci oraz mamadu.pl. Współpracują z nami: Rzeczpospolita, Zwierciadło, naTemat.pl. Wsparli nas: dobremiejsce.org, lasbielanski.pl. General Property i zbudki.pl.

Akcja promocyjna, która ruszyła 16 maja i potrwa do wakacji, wspierana będzie przez partnerów i patronów medialnych. Na łamach Super Expressu ukarze się seria informacji prasowych promujących wydarzenie oraz kampania reklamowa informująca o premierze audiobooka. Na antenie Polsat News będzie można zobaczyć wywiady z uczestnikami projektu, relację z prapremiery słuchowiska, a także kulisy nagrań i wypowiedzi odtwórców głównych ról. Na stronach naszych partnerów: natemat.pl, mamadu.pl i zwierciadlo.pl, pojawią się artykuły i wywiady z aktorami. Na antenie Polskiego Radia Dla Dzieci będzie można posłuchać bajki i poznać kulisy jej nagrań. Dzięki współpracy z serwisem audioteka.pl, międzynarodowym dystrybutorem audiobooków, bajka "Kosmyk i Flo" będzie dostępna do pobrania w sieci oraz bezpośredniego słuchania w aplikacjach mobilnych na wszystkich popularnych systemach (Windows Phone, Android, iOS). Kulisy powstawania słuchowiska „Kosmyk i Flo” będzie można obejrzeć na:

Twitter: http://twitter.studioon.pl

Facebook: http://facebook.studioon.pl

Youtube: http://youtube.studioon.pl

Instagram: http://instagram.studioon.pl

„Powinniśmy uczynić nasze dzieci widomymi na piękno świata.”

Bogusław Chrabota

„Piękna opowieść. Mądra, ciepła, dowcipna, wzruszająca i nieoczywista.”

Joanna Racewicz

„Uwielbiam bajki. Szczególnie takie, które uczą czegoś dzieci, wprowadzają je w zupełnie inny świat. Mam nadzieję, że dzieci polubią bajkę o Kosmyku i Flo.”

Paulina Sykut-Jeżyna

Prapremiera: 31 maja w „Dobrym Miejscu” (ul. Dewajtis 3, Warszawa). O 12:30 konferencja prasowa. O 13:00 słuchanie bajki w „Teatrze Dźwięku”. Impreza towarzysząca: mini Dzień Dziecka. Na gości czekają dmuchane atrakcje, trampolina, smakołyki, a także zwiedzanie mobilnego studia audio-video.

Premiera: w Dniu Dziecka, czyli 1 czerwca, na stronie Audioteki (www.audioteka.pl).

Cel: pieniądze ze sprzedaży plików audio trafią do podopiecznych Fundacji Polsat i Fundacji

Spełnionych Marzeń.

Odtwórcy ról:

Kacper Klimek jako Kosmyk, czyli ośmioletni chłopiec z kilkoma pytaniami w zanadrzu

Joanna Racewicz jako wróżka Flo, po prostu wróżka

Paulina Sykut-Jeżyna jako Mama zaprzyjaźniona z chusteczką higieniczną

Bogusław Chrabota jako Tato, który ciągle jest w pracy, więc rzadko występuje na obrazkach

ks. Wojciech Drozdowicz jako Straszny Stefan, słynny pożeracz kotów

Tomasz Machała jako Dozorca, dowód na to, że nigdy nie jest za późno

Tomasz Knapik jako ten, co wie wszystko, czyli Narrator

Role Dzieci zgarnęły Klara, Gabrysia, Igor, Jurek i Jaś, czyli dzień jak co dzień