NOWA EDYCJA POLSKICH NADZIEI OLIMPIJSKICH

3 marca ruszyła nowa edycja programu grantowego Polskie Nadzieje Olimpijskie. Wnioski o dofinansowanie aktywności sportowej dzieci i młodzieży można było składać za pomocą wypełnionego formularza on-line do 10 kwietnia.

Droga na olimpijski szczyt jest długa i trudna. Niezwykle ważne jest, aby przez cały ten okres młodzi sportowcy otrzymywali profesjonalne wsparcie. Olimpijczycy rodzą się wtedy, gdy jako dzieci konsekwentnie rozwijają swoje niezwykłe talenty i umiejętności, a nie wtedy gdy są honorowani laurami za swoje niezwykłe osiągnięcia.
Sport to nie tylko medale oraz wyniki. Sport to również wspaniała lekcja współpracy w grupie, wytrwałości w dążeniu do celu, pracy nad sobą, przezwyciężania własnych ograniczeń czy stosowanie zasad fair play. Wszystkie te umiejętności pomagają młodym ludziom, uprawiającym sport, zarówno wyczynowo jak i rekreacyjnie, pewnie wchodzić w dorosłe życie.

U dzieci niepełnosprawnych sport pełni rolę szczególną. Dzięki podejmowaniu aktywności fizycznej i uprawianiu sportu, dzieci niepełnosprawne zyskują wiarę w siebie oraz samoakceptację. Aktywne uczestnictwo w sportowych wydarzeniach uczy dzieci niepełnosprawne funkcjonować w grupie rówieśniczej i pomaga angażować się w życie społeczne.

„Program „Polskie Nadzieje Olimpijskie” wspiera finansowo organizacje i zrzeszenia sportowe, szkoły sportowe, organizacje pozarządowe oraz inne podmioty zajmujące się organizacją zajęć sportowych. Dyspozycja środków pieniężnych odbywa się poprzez Polską Fundację Olimpijską oraz Fundację POLSAT.

Program finansowany jest ze środków pozyskanych od sponsorów. Na realizację pilotażowej edycji wkład finansowy przekazała firma Procter & Gamble.
Od pierwszej  edycji partnerem programu została również firma  PGNiG, która aktywnie włączyła się w rozwój programu.
Partnerem inicjatywy odpowiedzialnym za działania komunikacyjne programu została agencja reklamowa GREY group (WPP).

23 maja, podczas  17. Pikniku Olimpijskiego  została ogłoszona lista zdobywców grantów  1. edycji programu grantowego Polskie Nadzieje Olimpijskie.

Wyłoniono 18 nagrodzonych organizacji, w tym 4 organizacji organizujących zajęcia sportowe dla dzieci i młodzieży chorych i niepełnosprawnych, a łączna suma grantów przekroczyła 900 000 zł.

Laureatami zostali:

• ·       Klub Lekkoatletyczny „Bałtyk”;
  • ·       Miejski Klub Sportowy „POLONIA” Warszawa;
  • Międzyszkolny Klub Sportowy „CUPRUM” Lubin;
  • Policyjny Klub Sportowy „GWARDIA” Szczytno;
  • Uczniowski Klub Sportowy „LIDER”;
  •  Stowarzyszenie Stołeczne Centrum Kultury i Sportu „HALS”;
  • Międzyszkolny Ludowy Uczniowski Klub Sportowy „POSTOMIA” Sulęcin-Kołczyn;
  •  Klub Wioślarski „WISŁA”;
  • Niepubliczne Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące Szkoła Mistrzostwa Sportowego  w Płocku Związku Piłki Ręcznej w Polsce;
  •  Stowarzyszenie Turystyczno-Sportowe „POMERANIA SZCZECINEK”;
  • Powiatowy Zespół Placówek Szkoła Mistrzostwa portowego Szczyrk;
  •  Klub Sportowy „G’POWER” Gorzów;
  • Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego im. Stanisława Marusarza (2 projekty),
  • ·       Integracyjny Klub Sportowy „ATAK”;
  • ·       Specjalny Ośrodek Wychowawczy Zgromadzenia Sióstr Zmartwychwstania Pańskiego;
  • ·       Stowarzyszenie Wspierania Osób Niepełnosprawnych „Ab Ovo”
  • ·        Fundację Akademia Integracji - Praca, Edukacja, Sport.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.nadziejeolimpijskie.pl