PARLAMENT NA SZCZYT DLA DZIECI

Wyprawa charytatywna parlamentarzystów zdobyła szczyt Kilimandżaro (5895 m). „Zmęczeni, ale bardzo szczęśliwi, odpoczywamy w obozie na 4500 m. Dzisiaj schodzimy jeszcze niżej o 600 m”- poinformował 28 stycznia Tomasz Kobielski, himalaista, który prowadził grupę parlamentarzystów.

Beneficjentami wyprawy byli podopieczni Fundacji „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”, dzieci w śpiączce w klinice „Budzik” założonej przez Fundację „Akogo?”, podopieczni Fundacji „Polsat”, Fundacji „Promyk Słońca”, a także dzieci na Ukrainie i w Tanzanii, które wspiera Fundacja Solidarności Międzynarodowej. Jak powiedziała senator Alicja Chybicka, inicjatorka akcji, „chore dzieci codziennie zmagają się z wieloma trudnościami. Namiastką ich wysiłku jest górska wspinaczka. Wspinając się, uświadamiamy sobie swoje słabości i staramy się iść dalej, pokonując je”.

Parlamentarzyści uczestniczyli w trekkingu w ramach urlopu i każdy z nich sam pokrył koszty swojego udziału w wyprawie. Wszyscy, którzy zechcą wesprzeć charytatywny cel, mogą wysłać specjalnego smsa o treści "Pomagam" na nr 72 792 lub wpłacić pieniądze na nr konta: PLUS BANK S.A. o/Warszawa 21 1680 1248 0000 3333 4444 5555 - z dopiskiem: "Kilimandżaro". Relacja z wyprawy jest zamieszczona na senackim profilu na Facebooku.

Wyprawa, nad która patronat objęli marszałek Sejmu Radosław Sikorski i marszałek Senatu Bogdan Borusewicz, trwała do 3 lutego br.