Fundacja POLSAT przekazała 548 845,02 zł dla nowego Dziecięcego Centrum Transplantacji!

23 marca 2016 roku w Instytucie Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zostało uroczyście otwarte Dziecięce Centrum Transplantacji. Na wyposażenie tego Centrum Fundacja POLSAT przekazała 548 845,02 zł.

W Centrum znajdują się:

• Poradnia Transplantacyjna ( 4 gabinety lekarskie, gabinet zabiegowy, sekretariat, zaplecze administracyjne)
  • Oddział Transplantacji Narządów ( 20 łóżkowy oddział wraz z zapleczem medycznym i administracyjnym, świetlicą dla dzieci, pokojem socjalnym dla rodziców, gabinetem zabiegowym, sala opatrunkową)
  • Oddział Intensywnej Terapii Transplantacyjnej ( 6 stanowisk intensywnej terapii w najwyższym standardzie wyposażenia medycznego).

Centrum Zdrowia Dziecka stało się jedynym dziecięcym i jednym z wiodących ośrodków transplantacyjnych w Polsce oraz jednym z  największych ośrodków transplantacji narządów u dzieci na świecie z dorobkiem niemal 1600 wykonanych transplantacji nerek, wątroby, jelita i serca, wykonującym między 70 a 90 przeszczepień narządów rocznie.

Dziecięce Centrum Transplantacji obejmie kompleksową opieką wszystkie dzieci zakwalifikowane do lub po przebytym przeszczepieniu narządu bez podziału na oddziały o wąskiej specjalności, natomiast  personel wielospecjalistyczny zapewni diagnostykę i leczenie o odpowiednim standardzie. Kompleksowa opieka transplantacyjna w nowym Dziecięcym Centrum Transplantacji  odbywać się będzie dzięki zlokalizowaniu w jednym miejscu oddziału klinicznego transplantacji narządów u dzieci, wydzielonego oddziału intensywnej terapii transplantacyjnej oraz poradni hepatologiczno-transplantacyjnej z personelem chirurgiczno – pediatryczno - anestezjologicznym oraz wyposażeniem sprzętowym i logistyczno-organizacyjnym dedykowanym pacjentom i działalności transplantacyjnej

Otwarcie Dziecięcego Centrum Transplantacji pozwoli nie tylko na poprawę warunków leczenia, ale umożliwi dalszą poprawę wyników transplantacji u dzieci oraz stopniowe wdrażanie rzadkich procedur transplantacyjnych jakimi są przeszczepienia jelita, przeszczepienia płuc oraz przeszczepy wielonarządowe.

Od początku swojej działalności Dziecięce Centrum Transplantacji prowadzić będzie działalność szkoleniową w zakresie transplantologii u dzieci dla lekarzy z kraju ale również międzynarodową, np. kursy i indywidualne szkolenia personelu lekarskiego i innego medycznego z krajów, z których przeszczepiane są  w naszym Instytucie dzieci.

Fundacja POLSAT współpracuje z Kliniką Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów od 1999 roku, w roku tym  został przeniesiony do Polski program Rodzinnych Przeszczepów Wątroby.

Pierwszy rodzinny przeszczep wątroby odbył się w CZD 12 października 1999 r.Ola  miała wtedy 4 lata a, dawcą dla Oli był jej tata.

Od 1999 do lutego 2016 roku w Klinice zostało wykonanych 288 rodzinnych przeszczepów wątroby.

Do dzisiaj Fundacja POLSAT przekazała 1 773 773,35 zł na remont Kliniki Chirurgii i Transplantacji Narządów oraz na wyposażenie tej placówki w najnowocześniejszy sprzęt medyczny.