Rozbudowana Klinika i nowy pokój "Z dumą wspieramy Mamy” w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”

W jednym z największych szpitali pediatrycznych w Polsce, Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, rozpoczął się nowy etap rozwoju Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.

Po najnowszej modernizacji i rozbudowie, wykonanych dzięki Fundacji Polsat, w 2016 roku Klinika stanie się największym tego typu ośrodkiem w Polsce. Dodatkowo na terenie Oddziału otwarty został bezpłatny pokój dla mam, stworzony w ramach wspólnego projektu firmy Procter & Gamble oraz Fundacji Polsat „Z dumą wspieramy Mamy”. Jego celem jest zapewnienie mamom domowych warunków podczas pobytu ich dzieci w szpitalu. W swoim nowym kształcie Klinika będzie mogła przyjąć rocznie do 3500 dzieci, zapewniając jednocześnie ich mamom warunki mieszkania, które pozwolą im w pełni koncentrować się na wspieraniu dzieci w procesie leczenia i powrotu do zdrowia.

Dzięki wieloletniemu wsparciu Fundacji Polsat, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w warszawskim Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” stała się nie tylko największą kliniką, funkcjonującą w obrębie szpitala, ale także największą tego typu kliniką w Polsce. Klinika wybudowana została w 2006 roku przez Fundację Polsat. W ramach tegorocznych inwestycji, na przeznaczonym na ten cel pierwszym piętrze, powstała nowa część Kliniki, z łącznie 57 stanowiskami , w tym 18 stanowiskami intensywnej terapii, gabinetami lekarskimi i specjalnym pokojem, w którym będą mogły odbywać się konsultacje i narady z rodzicami, lekarzami  i rehabilitantami, przed wypisywaniem dzieci ze szpitala. Po rozbudowie i renowacji Kliniki możliwe będzie przyjęcie, diagnozowanie i leczenie wielospecjalistyczne blisko 3500 najciężej chorych noworodków z całego kraju rocznie.

„Ratowanie zdrowia i życia dzieci są naszym najważniejszym celem już od prawie 20 lat, kiedy to wspólnie z Instytutem „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” stworzyliśmy tę Klinikę. Każdego dnia staramy się pomagać najmłodszym, rodzicom i całemu środowisku medycznemu, stwarzając odpowiednie warunki do hospitalizacji i rehabilitacji dzieci. Wieloletnie wsparcie Fundacji Polsat dla Kliniki, jej sukcesywna rozbudowa i modernizacja, to element większej całości. W tym roku największą i najbardziej naglącą potrzebą Kliniki okazało się powiększenie jej o dodatkowe piętro, dzięki czemu powstało m.in. więcej miejsc opieki pośredniej dla noworodków. Cały czas wspieramy także Klinikę pod kątem środków na zakup specjalistycznego, nowoczesnego sprzętu” – mówi Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Jednocześnie, w ramach globalnej kampanii „Dziękuję Ci Mamo”, firma Procter & Gamble zainicjowała projekt bezpłatnych pokojów socjalno-hotelowych dla mam w polskich szpitalach. Na stworzoną w szpitalu przestrzeń „Z dumą wspieramy Mamy” składają się: pokój z 17-oma łóżkami, toaleta, łazienka z prysznicem, wyposażona w m.in. pralki i suszarki ufundowane przez markę BEKO, a także aneks kuchenny połączony z jadalnią. Do dyspozycji mam będą również uzupełniane na bieżąco produkty P&G, potrzebne w życiu codziennym, takie jak m.in.: płyn do mycia naczyń Fairy, szampony i odżywki Pantene, pasty do zębów Blend-a-med, podpaski Always, a także produkty do prania Ariel oraz Lenor.

„Już na etapie planowania rozbudowy, niezwykle ważne było, by w nowej części Kliniki znalazły się pokoje dla mam, aby były integralną częścią oddziału. Taka swobodna przestrzeń socjalna dla mam jest niezwykle istotna, zwłaszcza w sytuacji hospitalizacji noworodków, dla których stały kontakt z matką, jej pokarm, dotyk i obecność, są niezbędne do szybkiego powrotu do zdrowia. Warto także zaznaczyć, że dla młodych mam konieczność rozłąki z nowo narodzonym dzieckiem byłaby niezwykle dotkliwa, czemu na wszelkie sposoby staramy się przeciwdziałać” – dodaje prof. Anna Dobrzańska, Kierownik Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

„Stworzenie w szpitalu, na oddziale, gdzie leczone są dzieci, warunków, w których mamy będą mogły zadbać o swoje podstawowe potrzeby, to wsparcie, które pozwala rodzicom skupić całą swoją uwagę na tym co najważniejsze – opiece nad małym pacjentem. Ten projekt w realny sposób poprawia jakość życia mam i ich dzieci, co jest częścią globalnej misji Procter & Gamble. „Z dumą wspieramy Mamy” to akcja, poprzez którą chcemy podziękować polskim mamom, wspierając je naszymi produktami i tworząc dla nich godne warunki w sytuacji, w której ich opieka ma największe znaczenie” – mówi Marek Kapuściński, Prezes Zarządu P&G w Polsce.

Inicjatywa Fundacji Polsat związana z budową, remontem i modernizacją Kliniki zbiegła się z projektem „Z dumą wspieramy Mamy”, co pozwoliło na stworzenie miejsca dla mam w warszawskim Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Łączny koszt inwestycji związanej z rozbudową i modernizacją Kliniki oraz stworzeniem pokoju dla mam wyniósł ponad milion złotych.