Nowoczesny aparat USG od Fundacji Polsat dla Oddziału Pediatrycznego i Pediatrycznej Izby Przyjęć w Powiatowym Centrum Zdrowia Dziecka w Otwocku.

Fundacja Polsat przekazała Oddziałowi Pediatrycznemu i Pediatrycznej Izbie Przyjęć w Powiatowym Centrum Zdrowia Dziecka w Otwocku nowoczesny aparat USG o wartości ponad 200 tysięcy złotych.

60 tysięcy złotych na zakup sprzętu zebrano podczas ubiegłorocznego Rodzinnego Pikniku z okazji Dnia Dziecka w Otwocku. Pozostałą kwotę Fundacja Polsat dołożyła ze środków własnych.

W ubiegłym roku Fundacja zaangażowała się w remont Oddziału Pediatrii w Powiatowym Centrum Zdrowia w Otwocku.

Uroczyste przekazanie aparatu USG odbyło się we wtorek, 10 lipca. W Oddziale Pediatrii leczone są dzieci z różnymi problemami zdrowotnymi, a badanie USG przeprowadzane przy pomocy specjalistycznego sprzętu ułatwiają i pomagają postawić prawidłową diagnozę szczególnie w sytuacjach nagłych.

Pomoc chorym dzieciom leży u podstaw działalności Fundacji Polsat. Cieszymy się, że po raz kolejny możemy wesprzeć Oddział Pediatrii Powiatowego Centrum Zdrowia Dziecka w Otwocku. Mamy nadzieję, że przekazany sprzęt znacznie przyczyni do stawiania prawidłowych diagnoz najbardziej potrzebującym - mówi Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Fundacja Polsat już w ubiegłym roku wsparła Powiatowe Centrum Zdrowia Dziecka w Otwocku angażując się w remont Oddziału Pediatrii, który nie był przeprowadzany od 53 lat. Fundacja Polsat zapewniła na ten cel środki finansowe w wysokości 1 miliona złotych i podjęła się organizacji oraz realizacji tego przedsięwzięcia. Wyremontowano izby przyjęć, sale chorych, pokoje lekarskie i pielęgniarski gabinety zabiegowe, korytarze, łazienki, a także wraz z marką Pampers stworzono pokoje socjalno-hotelowe dla Mam. Uroczyste otwarcie wyremontowanego Oddziału Pediatrii odbyło się 1 czerwca 2017 roku.

Fundacja Polsat to jedna z największych organizacji pozarządowych działających na terenie Polski, od dwudziestu jeden lat kieruje swoją pomoc do chorych dzieci i ich rodziców. Do dziś Fundacja objęła swoją pomocą 32 443 małych pacjentów i wsparła finansowo 1211 szpitali i ośrodków medycznych w całym kraju, które zostały wyremontowane lub wyposażone w nowoczesny sprzęt medyczny. W sumie na cele statutowe Fundacja przekazała dotąd ponad 228 milionów złotych.