Fundacja Polsat otrzymała Odznakę Honorową za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka.

To zaszczytne wyróżnienie zostało przyznane naszej Fundacji, przez Rzecznika Praw Dziecka, Marka Michalaka, jak sam powiedział: „za tysiące uratowanych dzieci, za ich życie i zdrowie, za wspomaganie szpitali pediatrycznych”.

Fundacja Polsat jest jedną z największych organizacji pozarządowych w Polsce. Już od niemal 22 lat kieruje swoją pomoc do chorych dzieci i ich rodziców.

Do dziś Fundacja objęła swoją pomocą 33 200 małych pacjentów i wsparła finansowo 1 211 szpitali i ośrodków medycznych w całym kraju, które zostały wyremontowane lub wyposażone w nowoczesny sprzęt medyczny. W sumie na cele statutowe Fundacja przekazała dotąd 229 738 843,94 złotych. Fundusze na prowadzenie działalności pochodzą z ogólnopolskich kampanii, darowizn, dotacji wielu firm i osób prywatnych.

- Jest nam ogromnie miło, że nasze wysiłki gdzieś ktoś zauważył. To się pokrywa z tym co robimy przez 22 lata, staramy się dbać o te dzieci, które są chore, wykluczone przez swoją niepełnosprawność. Te dzieci potrzebują tej opieki najbardziej - powiedziała w rozmowie z Polsat News Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Odznaka Honorowa za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka to polskie odznaczenie, ustanowione 15 lutego 2013 roku rozporządzeniem Prezydenta RP, które jest zaszczytnym, honorowym wyróżnieniem za szczególne osiągnięcia w dziedzinie ochrony praw dziecka.