Remont Rodzinnego Domu Dziecka w Składowicach

Wstęp

W Składowicach w ramach programu "Rodzina - Dom Budowany Miłością" wyremontowaliśmy Rodzinny Dom Dziecka, który prowadzi Pani Jadwiga Pasoń.

Pani Jadwiga z wykształcenia jest pedagogiem wychowania przedszkolnego. Razem z mężem ukończyła szkolenie i otrzymała zaświadczenie kwalifikacyjne uprawniające do sprawowania opieki w ramach rodziny zastępczej lub placówki rodzinnej.Dom powstał w sierpniu 2005 roku w pomieszczeniach po zlikwidowanym przedszkolu. Dach pokryty był dachówką i od 20 lat nie był remontowany. – na ścianach pojawiły się zacieki.

W Rodzinnym Domu dziecka wychowywało się dziesięcioro dzieci od 3 do 16 roku życia. Mieszkały razem
z Panią Jadwigą, jej mężem i trójką dzieci. Ta liczna rodzina mieszkała w budynku po zlikwidowanym przedszkolu. Organizatorzy programu zdecydowali się pomóc właśnie temu powiatowi, aby ta rodzina mogła żyć w dobrych warunkach a także, dlatego, że powiat realizuje Strategię Integracji i Polityki Społecznej
w ramach, której rozwija rodzinne formy opieki i wspiera rodziny biologiczne.

Obecnie w rodzinie przebywa czworo dzieci, a pozostała szóstka trafiła do rodzin adopcyjnych. Wkrótce pod troskliwe skrzydła Pani Jadwigi trafią kolejne dzieci.

Na remont domu przekazaliśmy kwotę 297 955,15 zł.

To nie wszystko

To nie wszystko.

Blisko 26.000 dzieci pozostaje pod opieką całodobowych placówek opiekuńczo wychowawczych.

Tylko w 2006 r. wydano około 10.000 orzeczeń o umieszczeniu dziecka w placówce, a tylko niespełna 3.000 dzieci powróciło do rodziny, 1.021 dzieci skierowano z palcówek do rodzin zastępczych, a 140 do rodzinnego domu dziecka.

Do dziś Fundacja Polsat i Przyjaciółka otrzymały z powiatów 40 wniosków o pomoc w rozwoju rodzinnych form opieki.

Pamietaj!
To od Ciebie zależy los dzieci w Twoim powiecie.
Zgłoś się do naszego programu!