2002

Dokonania 2002

W szóstym roku działalności środki finansowe w wysokości 7 657 507 zł zostały przekazane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 569 dzieci
  • dofinansowanie 37 szpitali i ośrodków, w których rehabilitowane i leczone są dzieci, w tym m. in.:
    • dofinansowanie sprzętu medycznego dla Stowarzyszenia Przyjaciół i Rodzin Dzieci Chorych na Mukopolisacharydozę i Choroby Pokrewne z Głoskowa
    • dofinansowanie zakupu sprzętu CPAP przystosowanego do leczenia niewydolności oddechowej u noworodków dla Oddziału Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka w Szpitalu Klinicznym im. Księżnej Anny Mazowieckiej z Warszawy
    • dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego dla podopiecznych Stowarzyszenia Pomocy Chorym z Zespołem Turnera z Warszawy
    • dofinansowanie zakupu fotela-stołu laryngologicznego dla Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego w Katedrze i Klinice Otolaryngologii z Poznania
    • dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego dla podopiecznych Mokotowskiego Hospicjum św. Krzyża z Warszawy
    • dofinansowanie zakupu czujników sensorycznych do programu monitorowania glikemii u dzieci z Katedry i Kliniki Endokrynologii Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich z Wrocławia
    • dofinansowanie specjalistycznego leczenia i rehabilitacji dzieci z Towarzystwa Zwalczania Chorób Mięśni z Warszawy

Lista szpitali i ośrodków, które otrzymały wsparcie finansowe od Fundacji Polsat w roku 2002

- Społeczny Ośrodek Rehabilitacji i Edukacji Dzieci Niepełnosprawnych "Nadzieja" z Chełma
- AM im. Karola Marcinkowskiego Katedra i Klinika Otolaryngologii w Poznaniu
- Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Mrągowie
- Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Szkolnych DE  NOTRE DAME w Świebodzicach
- Fundacja HIPOTERAPIA w Warszawie
- Główne Towarzystwo Zwalczania Chorób Mięśni w Warszawie
- Katedra I Klinika Endokrynologii Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej im. Piastów Śl. we Wrocławiu
- Lubuski Ośrodek Rehabilitacyjno-Ortopedyczny dla Dzieci i Młodzieży w Świebodzinie
- Mokotowskie Hospicjum Świętego Krzyża w Warszawie
- Oddział Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka II Katedry Położnictwa i Ginekologii AM w Warszawie
- Ośrodek Rehabilitacji Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Czarnieckiej Górze
- Przedszkole Integracyjne nr 3w Białogardzie
- Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 w Poznaniu
- Samodzielny Publiczny ZOZ im. Jędrzeja Śniadeckiego w Nowym Sączu
- Samorzadowe Przedszkole nr 100 w Krakowie
- SP ZOZ zarząd Profilaktyki Rehabilitacji Dzieci w Janowicach Wielkich
- Specjalistyczny Szpital Kompleksowej Rehabilitacji i Ortopedii Dziecięcej w Busku Zdroju
- Specjalny Osrodek Szkolno-Wychowawczy w Niemienicach
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Ziębicach
- Stowarzyszenie Pomocy Chorym z Zespołem Turnera
- Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym w Busku-Zdroju
- Stowarzyszenie Przyjaciół i Rodzin Dzieci Chorych na Mukopolisacharydozę i Choroby Pokrewne w Głoskowie
- Stowarzyszenie Rodzin i Opiekunów Osób z Zespołem Downa w Warszawie
- Szkoła Podstawowa nr 39 w Gdańsku
- Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus, Centrum Leczenia Obrażeń Oddz. I Ortopedii Dziecięcej w Warszawie
- Szpital Powiatowy Oddział Chorób Dzieci w Limanowej
- Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie
- Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny w Zakopanem
- Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Sosnowcu
- Rada Rodziców przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Nowym Dworze

15 września rozpoczęła się IV edycja ogólnopolskiej kampanii "Podaruj Dzieciom Słońce". Celem akcji, organizowanej już po raz czwarty, jak zwykle, przez Fundację Polsat oraz firmę Procter&Gamble, jest zwiększenie szans na przeżycie oraz poprawa jakości życia przedwcześnie urodzonych dzieci. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na zakup wysokiej klasy specjalistycznego sprzętu diagnostycznego niezbędnego do terapii wcześniaków. Planowany jest m.in. zakup mobilnej aparatury RTG dla noworodkowych oddziałów szpitali.

Każdego roku rodzi się w Polsce przedwcześnie około 30 tysięcy dzieci, z czego niemal połowa wymaga specjalistycznej opieki w oddziałach intensywnej terapii. Szansę na przeżycie mają dzieci urodzone powyżej 24 - 25 tygodnia trwania ciąży. Aby to było możliwe, niezbędny jest nie tylko najwyższy poziom medycznej wiedzy, ale także wyposażenie oddziałów noworodkowych w specjalistyczny sprzęt. Fachowa opieka lekarzy oraz wykorzystanie nowoczesnej aparatury znacznie zwiększają szansę wcześniaków nie tylko na przeżycie, ale również na normalne funkcjonowanie w wieku dziecięcym, a następnie w dorosłym życiu.

Pobyt wcześniaka w szpitalu może trwać nawet do kilku miesięcy. Do utrzymania go przy życiu niezbędna jest nowoczesna aparatura, taka jak inkubator,respirator oraz inne urządzenia kontrolujące czynności życiowe, w tym sprzęt diagnostyczny, czyli m.in. mobilna aparatura RTG, dzięki której możliwa jest bieżąca diagnostyka stanu wcześniaka.

"Fundacja Polsat od lat zajmuje się pomocą dzieciom dotkniętym problemami zdrowotnymi. W tym roku, w ramach akcji, wspólnie z naszym partnerem,firmą Procter&Gamble, zwróciliśmy uwagę na problemy najmłodszych dzieci - noworodków, które przyszły na świat przedwcześnie" - mówi Małgorzata Żak, Prezes Fundacji Polsat, współorganizator akcji. "Mamy nadzieję, że tak jak było w poprzednich edycjach, zbierzemy niezbędne środki do zakupu potrzebnego sprzętu diagnostycznego dla oddziałów noworodkowych wielu szpitali w Polsce" - dodaje Prezes Fundacji Polsat.

Nowoczesna,mobilna aparatura RTG, która ma być zakupiona ze środków zebranych w ramach tegorocznej akcji, umożliwia prowadzenie badań bez konieczności przenoszenia przedwcześnie urodzonego dziecka z inkubatora. Tym samym nie naraża go na przebywanie w środowisku zagrażającym jego zdrowiu iżyciu. Mobilna aparatura RTG transportowana do małego pacjenta umożliwia precyzyjną i bezpieczną diagnostykę. "Sprzęt RTG musi być bardzo dobrej jakości - po pierwsze ze względu na bezpieczeństwo samego wcześniaka, który podczas pobytu w szpitalu może wymagać nawet kilkudziesięciu naświetleń" - mówi prof. dr hab. Janusz Gadzinowski,kierownik Katedry i Kliniki Neonatologii Akademii Medycznej w Poznaniu."Po drugie, badania przy wykorzystaniu mobilnej aparatury RTG muszą być prowadzone za pomocą wąskiej wiązki, która w żadnym stopniu nie narażana promieniowanie sąsiadów - wcześniaków przebywających w innych inkubatorach" - dodaje prof. Gadzinowski.

Wyposażenie oddziałów noworodkowych w szpitalach polskich pozostawia wiele do życzenia.Niektóre szpitale na terenie naszego kraju w ogóle nie są przygotowane na przyjęcie porodu przedwczesnego. "Problematyka wcześniactwa jest w Polsce istotnym zagadnieniem. Dlatego zdecydowaliśmy się w roku 2002zorganizować akcję <> w celu poprawy jakości życia wcześniaków i zakup jak największej ilości mobilnej aparatury RTG do diagnostyki przedwcześnie narodzonych dzieci" - mówi Małgorzata Mejer, PR Manager firmy Procter&Gamble, współorganizator akcji. "Uzyskany sprzęt umożliwi bezpieczną i niezbędną diagnostykę oraz terapię wcześniaków, a tym samym przyczyni się nie tylko do zmniejszenia ryzyka powikłań, ale także zwiększy szansę, że w przyszłości będą zdrowe i sprawne" - dodaje Małgorzata Mejer.

Akcja "Podaruj dzieciom słońce" jest największą inicjatywą marketingu społecznego w Polsce. Jej celem jest zbiórka pieniędzy dla dzieci potrzebujących pomocy. W poprzednich 3edycjach akcji zebrano ponad 12 mln zł, dzięki którym możliwy był zakup sprzętu medycznego potrzebnego do leczenia i opieki nad dziećmi. W poprzednich latach, ze środków akcji, udało się m.in. sfinalizować program rodzinnych przeszczepów wątroby, wyposażyć pierwszy w Polsce specjalistyczny oddział leczenia oparzeń u dzieci oraz dokonać zakupu specjalistycznego sprzętu do operacyjnego leczenia skolioz. Akcja"Podaruj Dzieciom Słońce" organizowana od 4 lat wspólnie przez Fundację Polsat oraz Procter&Gamble zdobyła uznanie Polaków i jest powszechnie rozpoznawalna. Badania przeprowadzone w styczniu br.wykazują, że prawie 90% Polaków zna akcję i popiera jej idee.

Akcja zakończyła się 31 grudnia 2002r. Gromadzenie funduszy na ww. sprzęt odbywało się w oparciu o sprzedaż produktów znanych i popularnych marek: podpasek Always, pasty do zębów Blend-a-med., proszków do prania Bonux i Vizir, pieluszek Pampers oraz szamponu Pantene Pro-V.

Pełna lista szpitali-beneficjentów tej akcji

• Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 Polskiej Akademii Medycznej ze Szczecina
  • Szpitala Wojewódzkiego SP ZOZ z Zielonej Góry
  • Specjalistycznego Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. E. Biernackiego z Wałbrzycha
  • Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego z Wrocławia
  • Szpitala Wojewódzkiego z Poznania
  • Szpitala Specjalistycznego z Piły
  • Szpitala Ginekologiczno-Położniczego z Opola
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Śląskiej AM - Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka i Matki z Katowic
  • Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Prof. dr W. Orłowskiego z Częstochowy
  • Szpitala Uniwersyteckiego z Krakowa
  • Szpitala Powiatowego z Limanowej
  • Centrum Zdrowia Matki Polki z Łodzi
  • Centrum Zdrowia Matki Polki - pawilon B z Łodzi
  • Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego z Torunia
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 2 Akademii Medycznej z Gdańska
  • Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Słupsku - Oddział Neonatologii Ustka
  • Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego z Olsztyna
  • Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego z Elbląga
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Wojewódzkiego z Suwałk
  • Instytutu - Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka z Warszawy
  • Radomskiego Szpitala Specjalistycznego z Radomia
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Wojewódzkiego im. Jana Bożego z Lublina
  • Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego SP ZOZ z Tarnobrzegu
  • Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 2 z Rzeszowa
  • Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego z Białej Podlaskiej
  • Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego z Konina
  • Szpitala Wojewódzkiego Specjalistycznego im. Prof. J. Gasińskiego z Tych
  • Szpitala Wojewódzkiego SP ZOZ z Jeleniej Góry
  • Katedry i Kliniki Położnictwa i Chorób Kobiecych Akademii Medycznej z Bydgoszczy
  • Kliniki Neonatologii Akademii Medycznej z Białegostoku
  • Instytutu Matki i Dziecka z Warszawy
  • Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego, Instytut Neonatologii z Poznania
  • Zakładu Opieki Zdrowotnej z Buska Zdroju
  • Szpitala Wojewódzkiego im. M. Kopernika z Koszalina

Otrzymane nagrody w roku 2002

• medal „Amicus Minorum” za działalność na rzecz osób niepełnosprawnych;
  • nagroda im. Anny Księżnej Mazowieckiej dla Fundacji Polsat;
  • medal 600-lecia Odrodzenia Akademii Krakowskiej dla Fundacji Polsat za wsparcie dla Uniwersyteckiego Szpitala Ortopedyczno – Rehabilitacyjnego oraz Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego;