2005

W dziewiątym roku działalności środki finansowe w wysokości 15 021 406,66 zł. zostały przekazane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 764 dzieci;
  • dofinansowanie 44 szpitali i ośrodków, w których rehabilitowane i leczone są dzieci specjalnej troski, w tym m.in.:
    • dofinansowanie zakupu szyny ARTROFIT K dla Szpitala Uzdrowiskowego dla Dzieci "STOKROTKA" z Goczałkowic Zdroju;
    • dofinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego dla Fundacji Wspierania Rozwoju Dziecka z Warszawy;
    • dofinansowanie specjalistycznego leczenia dzieci w Poradni Diabetologicznej w Szpitalu Wojewódzkim w Toruniu;

Lista ośrodków i placówek medycznych, które uzyskały wsparcie Fundacji Polsat w 2005 roku

1. Szkoła Podstawowa w Okonku –zakup sprzętu rehabilitacyjnego
  2. Fundacja wspierania Rozwoju Dziecka z Warszawy – zakup sprzętu rehab.
  3. Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Toruniu – dofinansowanie specjalistycznego leczenia dzieci
  4. Szpital Uzdrowiskowy „Stokrotka”  dofinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego
  5. Zespół Szkół Specjalnych w Markach – dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego
  6. PTK Koło Pomocy Dzieciom z Alergią – dofinansowanie turnusu rehab.
  7. Przedszkole Integracyjne w Strużach – dofinansowanie zakupu sprzętu rebab.
  8. ZOZ  Oddział Laryngologiczny w Oławie – dofinansowanie zakupu sprzętu medycznego
  9. Dziecięcy Szpital Uzdrowiskowy w Rabce Zdroju – dofinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego
  10. Stowarzyszenie „Jesteśmy” w Duchnowie– dofinansowanie zakupu sprzętu rehab.
  11. Fundusz Lokalnego Masywu Śnieżka w Starej Bystrzycy – dofinansowanie zakupu sprzętu rehabil.
  12. Dom Pomocy Społecznej w Kadłubie – dofinansowanie zakupu butów ortopedycznych
  13. Stowarzyszenie „Bardziej Kochani” z Warszawy– dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego
  14. Przedszkole Specjalne z Warszawy – dofinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego
  15. Lubuski Ośrodek Rehabilitacyjno-Ortopedyczny – remont Oddziału
  16. Klinika Patologii Noworodka w CZD w Warszawie –remont Oddziału
  17. Szpital Powiatowy w Mielcu – zakup sprzętu medycznego
  18. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny w Otwocku – zakup sprzętu medycznego
  19. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny w Bydgoszczy – zakup sprzętu medycznego
  20. Samodzielny Publiczny  Zakład Opieki Zdrowotnej w Sieradzu – zakup sprzętu medycznego
  21. Szpital Miejski w Łodzi – zakup sprzętu medycznego
  22. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Bielański w Warszawie
  23. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 6 Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach
  24. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. Prof. Adama Grucy w Otwocku

W styczniu b.r. Fundacja Polsat zorganizowała zbiórkę pieniędzy na rzecz dzieci, które ucierpiały w wyniku fali tsunami w Azji. Fundacja przekazała Polskiej Akcji Humanitarnej ponad 1 milion 200 tysięcy złotych na pomoc dla dzieci ze Sri Lanki, jednego z regionów najmocniej dotkniętych kataklizmem.

Gwiazdy dla dzieci - procent dla życia

"Gwiazdy dla dzieci - procent dla życia" to program Fundacji Polsat, w którym artyści, dziennikarze i przedstawiciele biznesu zmierzyli się w różnych konkurencjach. Wśród wielu atrakcji zobaczali państwo m.in. jak Bożena Dykiel, Maryla Rodowicz czy Zygmunt Chajzer radzili sobie w labiryncie, rozpoznawali dziwne dźwięki lub ścigali się samochodzikami. Program poprowadził Krzysztof Ibisz. Wystąpiły też dzieci - aktorzy grający w serialu "Rodzina zastępcza", podopieczni Fundacji Polsat oraz zespół Hop Kids.

Turniej "Gwiazdy dla dzieci - procent dla życia" został zorganizowany, by zachęcić widzów do przekazania 1% podatku na rzecz chorych dzieci, którym pomaga Fundacja Polsat.

PODARUJ DZIECIOM 1% PODATKU !!!

W tym roku ponownie można było przeznaczyć 1 % podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Fundacja Polsat od ośmiu lat czyni nieprzerwane wysiłki, aby poprawić sytuację zdrowotną najmłodszych pacjentów w Polsce. W tym celu organizujemy duże, ogólnopolskie kampanie, z których dochód przeznaczany jest na zakup sprzętu medycznego do szpitali i placówek zdrowia, opiekujących się dziećmi. Odpowiadamy też na indywidualne zgłoszenia ludzi, którym sytuacja materialna nie pozwala zadbać o ich chore dzieci Jak dotąd nasza pomoc popłynęła do ponad 3500 dzieci. Finansujemy też liczne zabiegi, leki i terapie, jak również sponsorujemy remonty i modernizacje placówek medycznych. Fundacja Polsat uzyskała status organizacji pożytku publicznego 13 kwietnia 2004 roku. Od tego czasu, zgodnie z obowiązującym prawem, każdy podatnik może wesprzeć ją kwotą 1% od wysokości swojego podatku.

Dwanaście implantów dla niesłyszących dzieci od Fundacji Polsat

11. lipca Julia Sałgut, mała aktorka z serialu „Samo Życie”, usłyszała  pierwsze w swym życiu dźwięki. Niesłysząca dziewczynka stała się symbolem akcji charytatywnej Fundacji Polsat, której celem było zebranie pieniędzy  na implanty ślimakowe,  urządzenia przywracające słuch. Julia jest  jednym z dwanaściorga dzieci, które otrzymają szansę na normalne życie dzięki  Państwa wpłatom.

Trzy tygodnie temu podczas półtoragodzinnej operacji profesor Henryk Skarżyński wszczepił Julii wewnętrzną część urządzenia. Kapsuła implantu została umieszczona w kości skroniowej dziecka, a wiązkę elektrod wprowadzono do ucha wewnętrznego. Teraz, po zagojeniu się szwów, audiolodzy  z Międzynarodowego Centrum Słuchu i Mowy w Kajetanach  założyli dziewczynce  zewnętrzną część urządzenia, czyli  zauszny procesor mowy. Dopiero wtedy do mózgu dziecka dotarły pierwsze bodźce słuchowe.

Procesor mowy będzie teraz dostrajany do indywidualnych warunków i potrzeb małej pacjentki.  Proces ten wymaga wspólnej pracy  specjalistów bioakustyków, inżynierów klinicznych , lekarzy i  terapeutów.
„Zarówno przed, jak i po założeniu implantu konieczna jest  systematyczna i  intensywna rehabilitacja  słuchu i mowy dziecka. Bez niej – nie ma szansy na pełne wykorzystanie możliwości implantu.” - mówi Lidia Lempart, terapeutka mowy z Ośrodka Rehabilitacji i Terapii Rodzin Dzieci z Wadą Słuchu „Orator” z Wrocławia. – „To  urządzenie nie działa tak, jak okulary, które się zakłada i natychmiast widzi.” Małe dziecko musi być nauczone rozumienia wrażeń słuchowych, które docierają do jego mózgu poprzez implant.  „Jest to proces wymagający wysiłku nie tylko od dziecka, ale przede wszystkim od jego rodziców, którzy powinni z dzieckiem ćwiczyć.”- dodaje profesor Skarżyński.

W wyniku majowej akcji  Fundacja Polsat zgromadziła  855 070 złotych. Całość pieniędzy została przeznaczona na zakup 12 implantów dla dzieci niesłyszących, które następnie zostały zoperowane w Międzynarodowym Centrum Słuchu i Mowy w Kajetanach.. Fundacja Polsat znalazła również sponsora na roczną rehabilitację Julii Sałgut.

“Podziel się Posiłkiem” – ruszyła trzecia edycja programu, którego celem jest walka z niedożywieniem dzieci w Polsce.

Organizatorzy tegorocznej akcji, firma Danone, Fundacja Polsat i Federacja Polskich Banków Żywności, rozszerzają zakres podejmowanych działań tak, aby ufundować co najmniej milion posiłków dla głodnych dzieci. 18. września rozegrany został mecz piłki nożnej pomiędzy Reprezentacjami Artystów Polskich i Telewizji Polsat, z którego całkowity dochód zasilił konto akcji.

Podobnie jak w dwóch poprzednich latach, Firma Danone przeznaczy na rzecz dzieci część dochodu ze sprzedaży swoich produktów, oznaczonych logo “Podziel się posiłkiem”. Będą one dostępne w sklepach w trakcie trwania akcji we wrześniu i październiku.

Tegoroczna Ogólnopolska Zbiórka Żywności została przeprowadzona 16 i 17 września w około tysiącu hipermarketów na terenie całej Polski. Oprócz 19 tysięcy wolontariuszy, aktywnymi uczestnikami zbiórki były gwiazdy sceny i sportu oraz liczni działacze społeczni, którzy zadeklarowali swoje poparcie.

Nowym elementem programu była trwająca tydzień (18- 25 września) zbiórka funduszy za pomocą SMSów. Rozpoczął ją piłkarski pojedynek gwiazd sceny i ekranu rozegrany na stadionie łódzkiego Widzewa. Bilet na mecz w cenie 7, 50 PLN stanowił równowartość 3 posiłków dla niedożywionych dzieci.

Minione edycje programu ”Podziel się Posiłkiem” zainicjowanego przez firmę Danone spotkały się z dużą społeczną akceptacją. Organizatorzy we współpracy z Caritas Polska i programem “Pajacyk” Polskiej Akcji Humanitarnej przyczynili się w ciągu dwóch lat do wydania 1 161 989 posiłków dla dzieci w szkołach i przedszkolach. Według wyliczeń, w roku szkolnym 2004/2005 ciepły posiłek jadło ponad 4000 dzieci.

W tym roku firma Danone zaprosiła do współpracy Fundację Polsat. „ W naszym rozumieniu głód jest rodzajem choroby, patologii, która, nieleczona, powoduje znaczące konsekwencje dla zdrowia dziecka. Dlatego postanowiliśmy włączyć się do tego projektu.– mówi prezes Fundacji Polsat, Małgorzata Żak – Nasz wkład w walkę z niedożywieniem traktujemy także jako działalność profilaktyczną, bo dzieci dobrze odżywione to dzieci zdrowsze. Fundacja pomoże nagłośnić zbiórkę na antenie Telewizji Polsat.

Niedożywienie występuje w Polsce zarówno na wsi, jak i w mieście. Najuboższe województwa to warmińsko-mazurskie, wielkopolskie, lubelskie, podkarpackie i świętokrzyskie. Z przeprowadzonych badań wynika, że 32% dzieci w Polsce jest niedożywionych. – mówi Przemek Pohrybieniuk, szef firmy Danone - Co dziesiąte z nich nie kwalifikuje się do pomocy społecznej i nie jest objęte pomocą państwa.

Największy odsetek dzieci niedożywionych pochodzi z rodzin bezrobotnych, rodzin wielodzietnych, niepełnych i rodzin patologicznych. Ubóstwo i bezrobocie to nie jedyny powód niedożywienia dzieci. Często do tych kwestii dołącza niezaradność wychowawcza rodziców. Brak edukacji, niewiedza i niski poziom oświaty również przyczyniają się do powstania problemu niedożywienia.

„Podaruj Dzieciom Słońce” – rozpoczęła się siódma edycja programu, którego celem jest  zakup aparatury do leczenia nowotworów u dzieci. Organizatorzy, Fundacja Polsat i  firma Procter&Gamble, zachęcają konsumentów do kupowania produktów oznaczonych charakterystycznym, dobrze znanym symbolem akcji  - żółtym słoneczkiem. Część zysków pochodzących ze sprzedaży tych produktów zostanie przeznaczona na zakup drogiego, specjalistycznego sprzętu medycznego służącego do ratowania zdrowia i życia małych pacjentów.

W naszym kraju na choroby nowotworowe zapada każdego roku ok. 1200 dzieci. Jak twierdzą lekarze onkolodzy, nowotworom u dzieci właściwie nie można zapobiec, ale można je skutecznie leczyć. Właśnie dlatego akcja „Podaruj Dzieciom Słońce" zajęła się w tym roku zbiórką funduszy na zakup aparatury do leczenia chorób nowotworowych u dzieci.

Na powstawanie nowotworów u dzieci nie mamy dużego wpływu. W przypadku dzieci, w przeciwieństwie do dorosłych, nie ma właściwie możliwości redukowania zagrożenia zachorowania poprzez odpowiednią dietę, styl życia czy środowisko. – Przyczyny są z reguły bardziej złożone i najczęściej rodzice nie mają na nie żadnego wpływu – mówi prof. Paweł Januszewicz, prezes Kolegium Lekarzy Pediatrów w Polsce. - W takiej sytuacji kluczową rolę odgrywa szybka i prawidłowa diagnoza oraz odpowiednie leczenie małych pacjentów. Aby było skuteczne, potrzebny jest drogi, specjalistyczny sprzęt.

Choroba nowotworowa u dzieci może być skutecznie leczona. Szybko podjęta prawidłowa terapia daje ogromne szanse na powrót małego pacjenta do zdrowia. – Główne metody leczenia to chemioterapia, radioterapia lub chirurgia – dodaje prof. Januszewicz. – W sytuacji, gdy udaje nam się wykryć nowotwór we wczesnym stadium rozwoju, możemy wyleczyć znakomitą większość dzieci.

Inicjatorzy tegorocznej akcji „Podaruj Dzieciom Słońce" , podobnie jak w ubiegłych sześciu latach, starali się rozwiązać konkretny problem dotyczący zdrowia dzieci. – „Obecnie skupiamy nasze wysiłki na zapewnieniu wystarczającej ilości sprzętu do leczenia nowotworów wśród dzieci. Za środki zebrane podczas tegorocznej akcji chcemy zakupić urządzenia, które są niezbędne w do przeprowadzenia terapii tego typu schorzeń – mówi Małgorzata Żak, prezes Fundacji Polsat.” W tym roku będą to:

- komory laminarne, pozwalające zachować maksymalną sterylność przechowywania leków podawanych podczas chemioterapii,

- pompy infuzyjne, regulujące tempo podawania leku oraz

- porty, specjalne urządzenia – umożliwiające wielokrotne podawanie leku bez konieczności powtarzania bolesnych wkłuć.

Jak można pomóc? – Mechanizm działania ‘Podaruj Dzieciom Słońce 2005’, jest taki sam jak w poprzednich latach. Wystarczy podczas codziennych zakupów wybierać produkty naszej firmy – mówi Małgorzata Mejer, PR Manager w firmie Procter&Gamble. –Do akcji wykorzystujemy środki czystości: Ariel, Bonux, Lenor, Vizir, środki higieniczne: Always, pieluszki i chusteczki Pampers oraz pasty i szczoteczki Blend-a-Med.

Jak co roku część zysku ze sprzedaży tych właśnie produktów zostanie przekazana na konto Fundacji Polsat, która dokona zakupu sprzętu medycznego.

Szczegółowa lista szpitali, które otrzymały sprzęt medyczny ze środków finansowych zgromadzonych w czasie akcji "Podaruj Dzieciom Słońce" - 2005

• Kliniki Onkologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego w Białymstoku
  • Katedry i Kliniki Pediatrii Hematologii i Onkologii Szpitala Klinicznego w Bydgoszczy
  • Chorzowskiego Centrum Pediatrii i Onkologii w Chorzowie
  • Oddziału Chemioterapii Onkologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego w Gdańsku
  • Oddziału Onkologii, Hematologii, Chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach
  • Kliniki Hematologii i Onkologii Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Kielcach
  • Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej Polsko – Amerykańskiego Instytutu Pediatrii Wydziału Lekarskiego UJ w Krakowie
  • Kliniki Hematologii i Onkologii Dziecięcej, Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie
  • Oddziału Onkohematologii Katedry Pediatrii UM w Łodzi
  • Kliniki Onkologii, Hematologii i Transplantologii Pediatrycznej Akademii Medycznej w Poznaniu
  • Kliniki Onkologii Instytutu “Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”
  • Kliniki Chirurgii Onkologicznej Dzieci Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
  • Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Akademii Medycznej w Warszawie
  • Katedry i Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej Akademii Medycznej we Wrocławiu
  • Katedry i Kliniki Chorób Dzieci w Szczecinie
  • Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej Śląskiej Akademii Medycznej w Zabrzu

Ponad 5 milionów 700 tysięcy widzów obejrzało "Mikołajkowy Blok Reklamowy"!!!

Dziękujemy wszystkim widzom Telewizji Polsat, którzy wsparli naszą akcję "Mikołajkowy Blok Reklamowy"! Dzięki Państwu pobiliśmy ubiegłoroczny rekord i zebraliśmy ponad 683 tysiące złotych na chore dzieci.

Według danych AGB Nielsen Media Research charytatywny „MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY" o godzinie 18:45 obejrzało 5 792 669 widzów. To prawie 30% widzów oglądających w tym czasie telewizję (prawie 40% w grupie 16-49) i prawdziwy sukces akcji przeprowadzonej przez Fundację Polsat i Telewizję Polsat. Pobiliśmy ubiegłoroczny rekord o ponad 100 tysięcy! Zebraliśmy 683 830 złotych!!! Pieniądze te Telewizja Polsat przekaże na rzecz Fundacji Polsat, która w tym roku - w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce" - zbiera pieniądze na zakup aparatury do leczenia chorób nowotworowych u dzieci.

- Tegoroczny wynik pokazał jak wiele wspólnie możemy zrobić. Niezależnie od tego czy są to gesty duże czy małe - ich suma - daje największą siłę. Państwa zaufanie i uśmiech wyleczonych dzieci to dla nas największa nagroda. W tym roku, dzięki Państwa pomocy, zebraliśmy ponad 680 tysięcy złotych. To wielka szansa na uratowanie chorych na nowotwór dzieci – mówi Małgorzata Żak, Prezes Fundacji Polsat. - W ubiegłym roku prawie 70% placówek onkologicznych na terenie całej Polski otrzymało od nas aparaturę, która pozwala odpowiednio wcześnie wykryć chorobę i rozpocząć natychmiastowe leczenie. Teraz zamierzamy kupić sprzęt do leczenia dzieci, u których chorobę nowotworową rozpoznano.

Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli naszą akcję! Szczególne podziękowania należą się firmom: Fiat Auto Poland, Gillette Poland, Jeronimo Martins, Polska Telefonia Cyfrowa, Polpharma, Nestle Polska, MasterCard, Polpharma, Reckitt Benckiser, General Motors, Coca Cola Poland, Motorola, Avon Cosmetics, Gellwe, Ferrero Polska.
Dziękujemy również aktorom i prezenterom występującym w spocie reklamującym naszą akcję. Do oglądania „MIKOŁAJKOWEGO BLOKU REKLAMOWEGO" zachęcali nas: Ewelina Flinta, Elżbieta Zającówna, Zygmunt Chajzer, Piotr Gąsowski, Maciej Dowbor.

„MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY" zobaczyliśmy w Telewizji Polsat już po raz drugi. Pierwsza edycja miała miejsce w ubiegłym roku i również zakończyła się sukcesem. Wówczas MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY obejrzało ponad pięć i pół miliona widzów (według danych AGB Polska). Dzięki temu w ciągu 315 sekund zebraliśmy 555 tysięcy 430 złote 34 grosze na rzecz chorych dzieci !

Otrzymane nagrody w roku 2005:

* Sukces Roku 2005 w Ochronie Zdrowia w kategorii Lider Roku - działalność charytatywna, za przeprowadzenie akcji "Podaruj Dzieciom Słońce" i pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi
    * Misja Zdrowia dla Fundacji Polsat i Telewizji Polsat za promocję akcji "Podaruj Dzieciom i Słońce"