2006

W dziesiątym roku działalności środki finansowe w wysokości 11 506 413,35 zł. zostały przekazane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 974 dzieci;
  • dofinansowanie 49 szpitali i ośrodków, w których rehabilitowane i leczone są dzieci specjalnej troski;

ROZLICZ SIĘ SERCEM – PRZEKAŻ 1% PODATKU !!!

W tym roku ponownie można było przeznaczyć 1 % podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Fundacja Polsat zakończyła rozliczenie funduszy otrzymanych z 1% podatków.  Po podsumowaniu wszystkich wpływów okazało się, że podatnicy przekazali naszej fundacji łącznie 428 000 złotych.  Za okazaną pomoc,  hojność i zaufanie dziękujemy serdecznie  wszystkim Państwu.

Podobnie jak w zeszłym roku cała kwota została przekazana na pomoc chorym dzieciom. Za uzyskane fundusze fundacja zakupiła leki, sfinansowała rehabilitację i leczenie najmłodszych pacjentów w krajowych  placówkach medycznych.

Fundacja Polsat sponsorem nowej kliniki dla dzieci

14.06.2006 nastąpiło oficjalne otwarcie nowej Kliniki Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy Centrum Zdrowia Dziecka, której budowa została sfinansowana przez  Fundację Polsat. W uroczystości otwarcia wziął udział personel medyczny CZD, prezes Fundacji Polsat -  Małgorzata Żak, oraz arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, który poświęcił pomieszczenia szpitalne.

Dzięki nowej klinice  CZD zapewni pomoc dla ponad dwa razy większej liczby noworodków, wymagających wysokospecjalistycznej diagnostyki, leczenia zachowawczego i operacyjnego, a także  intensywnej terapii. W klinice o powierzchni1400 m2  można  jednocześnie leczyć 31 noworodków, w tym 12 na intensywnej terapii. Klinika wyposażona jest w nowoczesną salę operacyjną  i jest w stanie przyjąć rocznie ponad 1200 dzieci.. Przed jej uruchomieniem CZD dysponowało  zaledwie 13 łóżkami dla noworodków (na powierzchni 200m2) i rocznie przyjmowało około 450 pacjentów.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni, że udało się nam doprowadzić to trudne przedsięwzięcie do końca. – mówi prezes Fundacji Posat, Małgorzata Żak -  Fundacja przeznaczyła  na projekt i budowę tej kliniki w sumie  ponad 5 ml n złotych. Dofinansowaliśmy projekt budowlano-wykonawczy i sfinansowaliśmy prace remontowe, które trwały od listopada 2004 do grudnia 2005. Najważniejsze jest to, że zwiększy się tak znacznie liczba dzieci, którym będzie można udzielić fachowej pomocy. To był główny cel naszych działań.

Docent Anna Dobrzańska, kierownik Kliniki  Patologii i Intensywnej Terapii, dodaje -  Uruchomienie 12 nowych stanowisk intensywnej terapii w znaczny  sposób przyczyni się do zwiększenia dostępności do brakujących aktualnie respiratorów dla noworodków  z Warszawy i województwa mazowieckiego.

Klinika zaczęła przyjmować pierwszych pacjentów 28. kwietnia 2006 roku.

Czym zajmuje się Klinika
Klinika Patologii i Intensywnej Terapii  Noworodka specjalizuje się w diagnostyce i lecze­niu chorób okresu noworodkowego, czyli zakażeń z niewydolnością wielonarządową, powikłań oko­łoporodowych, zespołów ge­netycznych, zaburzeń dotyczących centralnego układu nerwowego, zaburzeń metabolicznych, hematologicznych i retinopatii wcześniaczej.

Klinika prowadzi diagnostykę wad wrodzo­nych u noworodków (m.in. wymagają­cych leczenia operacyjnego wad serca, płuc, przewodu pokarmowego, układu moczowego) oraz postępowanie lecznicze u noworod­ków przed i po leczeniu chirurgicznym, ściśle współpracując z oddziałami zabiegowy­mi.

W klinice prowadzi się wentylację mechaniczną noworodków, jednocześnie prowadząc diagnostykę i/lub leczenie choroby zasadniczej. Na oddziale prowadzona jest również wczesna rehabilitacja oddecho­wa i ogólnousprawniająca u noworodków z gru­p ryzyka.

Klinika spełnia rolę ośrodka ponadregio­nalnego w systemie trójstopniowej opieki perinatalnej, co oznacza, że zapewnia opiekę noworodkom wszystkich kategorii ryzyka, przyjętym z ośrodków powiatowych i wojewódzkich.

27 sierpnia odbył się Koncert Gwiazd w Radomu, który był inauguracją czwartej edycji programu "Podziel się posiłkiem". W Koncercie Gwiazd udział wzięli: Monika Brodka, Kasia Cerekwicka, Kasia Kowalska, Krzysztof Kilijański, Mandaryna, Maryla Rodowicz, Stachursky, Lidia Kopania i Anna Szarmach.

Podczas koncertu swoją trasę rozpoczęła ciężarówka Podziel się Posiłkiem. Przez półtora miesiąca ciężarówka jeździć będzie po Polsce i w kolejne soboty zatrzyma się w Lublinie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Rzeszowie, Olsztynie, Tczewie i Pile, by 14 października dojechać do Rudy Śląskiej. W każdej z tych miejscowości wraz z przybyciem ciężarówki rozpocznie się lokalna zbiórka żywności organizowana przez Banki Żywności.

Dzięki "Podziel się posiłkiem" po raz trzeci, w ramach programu grantowego Danone "Masz pomysł? Podziel się posiłkiem", przyznane zostaną dotacje na realizację działań lokalnych zmniejszających niedożywienie i jednocześnie wspierających wszechstronny rozwój dzieci i młodzieży.

Nowym elementem programu jest Akademia Podziel się Posiłkiem, której celem jest dotarcie do szkół i organizacji w Polsce z wiedzą na temat skutecznych sposobów walki z niedożywieniem dzieci poprzez korzystanie z dostępnych źródeł pomocy, a także poprzez tworzenie koalicji lokalnego biznesu, samorządów, mediów i organizacji społecznych.

We wrześniu i październiku każdy będzie mógł wesprzeć program wybierając produkty z logo "Podziel się posłkiem". Część zysku ze sprzedaży tych produktów zostanie przekazana na walkę z niedożywieniem dzieci w Polsce.

Więcej na stronie www.podzielsieposilkiem.pl

We wrześniu rozpoczęła się ósma edycja akcji Podaruj Dzieciom Słońce, podczas której zebrane środki finansowe zostaną przekazane na rzecz poprawy jakości życia dzieci niewidomych i niedowidzących.

Nasz świat jest pełen kolorów i barw, nasyconych odcieni i promieni słońca. Zapominamy, jak wielkim darem jest zdolność widzenia.Tegoroczna edycja akcji Podaruj Dzieciom Słońce ma na celu otworzyć nam oczy na potrzeby ponad 8 500 dzieci. W chwili obecnej na terenie kraju działa 13 ośrodków szkolno-wychowawczych, które starają się wyrównać szanse życiowe dzieci niewidomych i słabowidzących poprzez zapewnienie kształcenia i rehabilitacji. Środki zebrane podczas akcji zostaną przekazane na zakup sprzętu diagnostycznego i rehabilitacyjnego oraz na zakup specjalistycznych pomocy dydaktycznych dla najmłodszych.Akcja zakończyła się 31 grudnia 2006r.

Przygotowania do powstania Centrum Leczenia Splotu Ramiennego

Fundacja POLSAT rozpoczęła finansowanie remontu Oddziału Ortopedii Dziecięcej w Specjalistycznym Centrum Rehabilitacji i Leczenia Schorzeń Narządu Ruchu im. prof. Mariana Weissa w Konstancinie. Powstaje tam  jedyne w Polsce i w Europie Środkowowschodniej -  Centrum Leczenia Splotu Ramiennego.

W Polsce co roku podczas porodów około  3000 dzieci  doznaje urazu splotu ramiennego. W tej liczbie  około 700  przypadków to ciężkie uszkodzenia, wymagające specjalistycznych operacji.    Dzieci z urazami splotu ramiennego muszą zwykle przejść nie jedną ale kilka skomplikowanych zabiegów. Po nich potrzebna jest jeszcze długotrwała rehabilitacja.

W Polsce nie ma ośrodka, który zapewniłby kompleksową pomoc: od badań po leczenie i rehabilitację.

Do tej pory rodzice ze swoimi pociechami jeździli do Paryża lub Houston w USA.
Teraz polscy lekarze przechodzą szkolenia pod okiem prof. Alaina Gilberta z Institut de la Main w Paryżu.

Podczas wizyty Profesora Alaina Gilberta w Polsce zgłosiło się na konsultacje 125 dzieci. Do leczenia rehabilitacyjnego zakwalifikowanych zostało 81 dzieci, a do zabiegów rekonstrukcji ortopedycznej 44 dzieci. Zabiegi w ogromnej większości mają na celu przywrócenie funkcjonalności porażonej kończyny górnej – od poziomu barku, poprzez łokieć i nadgarstek, aż do sprawności ręki.

6 października w ramach programy Prosto do Europy zostały uroczyście otworzone dziecięce gabinety rehabilitacyjne w Dusznikach Zdroju, Kudowie Zdroju i Stroniu Śląskim.

Celem programy Prosto do Europy jest rozpoznanie stopnia wad postawy u dzieci w wieku 6-14 lat oraz przedsięwzięcie działań zmierzających do zahamowania procesu powstania i utrwalania się tych wad.

Wyróżnienie dla teledysku "WYSTARCZY CHCIEĆ"

Podczas 9. Festiwalu Wideoklipów dla Dzieci "Mały Jaś"  teledysk zrealizowany z okazji
10 -lecia Fundacji POLSAT otrzymał wyróżnienie.

W nagraniu teledysku udział wzięli: Edyta Górniak, Kayah, Natalia Kukulska, Grzegorz Markowski, Maryla Rodowicz, Mietek Szcześniak i Robert Amirian

Autorem słów i kompozytorem piosenki jest Robert Amirian.
Teledysk został wyreżyserowany przez  Kubę Mirosława Brożka,
scenariusz napisał Maciej Piotrowski.

Festiwal Mały Jaś służy zapoznaniu się z wachlarzem powstałych przez ostatni rok teledysków dla dzieci i nagrodzeniu najlepszego twórcy w tej dziedzinie sztuki.

Festiwal Wideoklipów dla Dzieci MAŁY JAŚ jest jedyną taką imprezą w Polsce.
Pomysł konkursu teledysków dla dzieci i młodzieży MAŁY JAŚ powstał 9 lat temu.

Konkurs z czasem przerodził się w Festiwal Wideoklipów dla Dzieci MAŁY JAŚ. Jest on integralną częścią Festiwalu Polskich Wideoklipów YACH FILM, który od 15 lat promuje polską twórczość w dziedzinie wideoklipów.

Aukcja internetowa Telewizji Polsat i serialu "Samo życie" dla Fundacji Polsat.

Telewizja POLSAT i producent serialu „Samo życie”  byli organizatorami aukcji internetowej. Partnerem internetowym był portal INTERIA.PL. Na aukcji zostały wystawione przedmioty, które serialowa Maria (Edyta Olszówka) dostała od swoich redakcyjnych przyjaciół. Po niedoszłym ślubie z Leszkiem (Bartkiem Świderskim) postanowiła przekazać je na licytacje. Wśród przedmiotów wystawionych na aukcji, znalazły się między innymi: kolia z brylantami firmy APART, zegarki, herbaciany serwis firmy Rosenthal, lampy, wazony oraz inne atrakcyjne prezenty.

Pieniądze z licytacji zasiliły konto Fundacji POLSAT i zostały przekazane na zakup sprzętu medycznego dla Kliniki Hematologii i Onkologii, Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie.

5,1 mln widzów MIKOŁAJKOWEGO BLOKU REKLAMOWEGO !!!

Po raz kolejny  widzowie Telewizji Polsat wsparli swoją obecnością przed ekranami naszą mikołajkową zbiórkę pieniędzy dla chorych dzieci. Dzięki temu udało nam się zebrać 530 tysięcy złotych, które zostaną w całości przeznaczone na potrzeby podopiecznych Fundacji Polsat. Zebrana kwota zależała od wyników oglądalności ustalonych na podstawie badań AGB Nielsen Media Research.

Reklamodawcami bloku były: Alima Gerber, Berlin-Chemie/Menarini Polska, BI-ES Cosmetic, BZ WBK AIB TFI SA, Dr Oetker Polska, Link4 Towarzystwo Ubezpieczeń, Mokate, Nestlé Polska, Pepsi-Cola Bottlers Poland, Polska Telefonia Cyfrowa, Reckitt Benckiser i Unilever Polska.

980 000 PLN na rzecz chorych dzieci !

Z okazji dziesięciolecia  Fundacji Polsat  9 grudnia 2006 roku odbył się jubileuszowy koncert „Wystarczy Chcieć”. Organizatorem wydarzenia była Telewizja Polsat, która wspiera działania fundacji od momentu jej powstania w roku 1996.

Transmitowany na ogólnopolskiej antenie koncert  zgromadził na scenie warszawskiego Teatru Roma wielu znanych artystów, muzyków, aktorów i prezenterów. Wystąpili: Robert Amirian, De Mono, Edyta Górniak, Kayah, Natalia Kukulska, KOMBII, Perfect, Maryla Rodowicz, Ryszard Rynkowski, Miecza Szcześniak. A także: Piotr Adamczyk, Robert Chojnacki, Bogusław Chrabota, Jacek Cygan, Krystyna Czubówna, Małgorzata Foremniak, Krzysztof Kolberger, Piotr Machalica, Maria Pakulnis, Cezary Pazura, Beata Tyszkiewicz, Elżbieta Zającówna.

Podczas koncertu prowadzono też SMSową  zbiórkę pieniędzy dla chorych dzieci.

Ogółem tego dnia Fundacja Polsat zebrała 980 tysięcy złotych. Pieniądze zostały w całości przekazane na leczenie dzieci.

365 000 PLN dla dzieci chorujących na nowotwory krtani

23 grudnia 2006 roku został wyemitowany specjalny odcinek teleturnieju „Grasz czy nie grasz”.

Program prowadził Zygmunt Chajzer, a udział wzięli: Małgorzata Żak, Małgorzata Foremniak, Agata Młynarska, Elżbieta Zającówna, Robert Chojnacki, Piotr Gąsowski i Krzysztof Ibisz.

Drużyna pod dowództwem Krzysztofa Ibisza wygrała kwotę 365 000 PLN.

Z tych pieniędzy został zakupiony laser dla Kliniki Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 2 w Poznaniu.

Laser umożliwi usuwanie zmian nowotworowych u dzieci w obrębie krtani oraz będzie przydatny w chirurgii dzieci w czasie implantowania wszczepów ślimakowych.

Otrzymane nagrody w roku 2006”

* Nagroda Rzecznika Praw Dziecka, która jest "dowodem uznania dla wieloletniej działalności na rzecz dzieci, a także pomysłowości i efektywności ogólnopolskich programów - "Podaruj Dzieciom Słońce", "Podziel się Posiłkiem", "Mikołajkowy Blok Reklamowy", "Prosto do Europy"
    * Wyróżnienie dla teledysku "WYSTARCZY CHCIEĆ" przyznane na  9. Festiwalu Wideoklipów dla Dzieci "Mały Jaś"