Dokonania 2013

NOWE LICZBY

Do dziś Fundacja objęła swoją pomocą 26 866 małych pacjentów i wsparła finansowo 1184 szpitali i ośrodków medycznych w całym kraju, które zostały wyremontowane lub wyposażone w nowoczesny sprzęt medyczny. W sumie na cele statutowe Fundacja przekazała dotąd 209 650 165,62 złotych

W ciągu jedenastu miesięcy siedemnastego roku działalności Fundacji POLSAT, środki finansowe zostały przekazane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 2387 dzieci
  • dofinansowanie 32 ośrodków, w których leczone i rehabilitowane są dzieci

Dokładnie przekazalismy:

•    815 351,19 zł na leczenie dla 202 dzieci,
  •    5 818 399,00 zł na rehabilitację dla 1885 dzieci,
  •    480 500,06 zł na zakup sprzętu medycznego dla 125 dzieci,
  •    666 872,60 zł na zakup sprzętu rehabilitacyjny dla 175 dzieci,
  •    1 625 101,70 zł przekazaliśmy 32 ośrodkom i szpitalom, w których leczone i rehabilitowane są dzieci

10 Mikołajkowy Blok Reklamowy oglądało prawie 7 mln widzów!

Zebraliśmy niemal 1,5 miliona złotych dla chorych dzieci, podopiecznych Fundacji POLSAT. Charytatywny MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY nadany 6 grudnia o godzinie 18:45 przyciągnął przed telewizory 45.1% widzów w grupie 16-49*. Dzięki tak licznej widowni, która obejrzała MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY, według wstępnych oszacowań udało nam się zebrać kwotę 1.491.566,81złotych. To wielki sukces akcji przeprowadzonej przez Telewizję POLSAT i Polsat Media. Cała kwota zostanie przekazana na leczenie i rehabilitację dzieci - podopiecznych Fundacji POLSAT. W tym roku już po raz trzeci MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY można było obejrzeć w Internecie dzięki serwisowi Ipla.

Jesteśmy niezwykle wzruszeni, że pomimo nietypowych warunków atmosferycznych, aż tyle osób zjednoczyło się przed telewizorami, by pomóc naszym podopiecznym. Bardzo dziękujemy darczyńcom – firmom, które wykupiły reklamy w tym wyjątkowym bloku oraz wszystkim naszych widzom – każdy z nas był tego dnia Świętym Mikołajem! Z naszych informacji wynika, że telewizor był również w Pałacu Prezydenckim.”– komentuje wyniki Mikołajkowego Bloku Reklamowego Krystyna Holc, Prezes Fundacji POLSAT.

Pomocnikami Świętego Mikołaja, w którego już po raz 7 wcielił się wybitny aktor Krzysztof Kowalewski, byli uczniowie podstawówki, policjanci, klienci w sklepie oraz goście restauracji. Po raz kolejny Mikołaja wspomogli dziennikarze redakcji Wydarzeń i Polsat News, w tym roku byli to: Dorota Gawryluk, Magda Sakowska, Maciej Stroiński, Klaudiusz Slezak oraz prowadzący Wydarzenia – Jarosław Gugała.

Bądź sobą, ładuj dobrem! Pomagając z Plusem można było  wesprzeć Fundację Polsat!

Pomagaj z Plusem to akcja charytatywna, w której klienci Plus na Kartę mogli wesprzeć osiem fundacji w tym między innymi Fundację Polsat. Wystarczyło, że klienci sieci wskazali organizację i doładowali konto, a Plus przekazał jej równowartość 10% każdego doładowania. Wspieranie fundacji nic nie kosztowało klientów. Wszystkie środki z doładowania pozostają na koncie klienta, a pieniądze w całości przekazał operator sieci Plus. Zasada była prosta - im większa była kwota doładowania, tym więcej Plus przekazał m.in. Fundacji Polsat.

Akcja Pomagaj z Plusem rozpoczęła się 19 listopada i była wspierana kampanią z udziałem Maćka Rocka pod hasłem „Bądź sobą, ładuj dobrem!”.
Bardzo nas cieszy inicjatywa sieci Plus – pomoc Fundacji Polsat w tym przypadku jest niezwykle prosta i nie wymaga od darczyńcy żadnego wysiłku ani nie generuje kosztów. Każdy lubi pomagać i liczymy, że wspierających naszą fundację będzie wielu – szczególnie w tym wyjątkowym, przedświątecznym czasie!” – powiedziała prezes Fundacji Polsat Krystyna Holc.

Akcja charytatywna Pomagaj z Plusem trwała od 19 listopada 2013r. do 15 stycznia 2014r.Więcej informacji o akcji oraz biorących w niej udział fundacjach znajduje się na specjalnej stronie internetowej www.pomagajzplusem.pl

RUSZYŁA PILOTAŻOWA EDYCJA PROGRAMU „POLSKIE NADZIEJE OLIMPIJSKIE”

Polski Komitet Olimpijski, Telewizja Polsat oraz firma Procter & Gamble wspierają młodych sportowców

Sport odgrywa niezwykle istotną rolę w rozwoju dzieci i młodzieży. Aktywność sportowa dziecka ma pozytywny wpływ zarówno na jego rozwój fizyczny, jak i psychiczny, uczy je funkcjonowania w grupie rówieśniczej oraz w społeczeństwie. U dzieci niepełnosprawnych sport z jednej strony pełni funkcję terapeutyczną, pomaga odzyskać wiarę we własne siły oraz przezwyciężyć ograniczenia fizyczne, z drugiej zaś strony umożliwia im integrację z rówieśnikami. Aby wysiłek zamienił się w sukces, niezbędna jest jednak pomoc wykwalifikowanych trenerów, odpowiedni sprzęt sportowy, możliwość uczestnictwa w zawodach, zgrupowaniach. Brak odpowiedniego zaplecza stanowi barierę w rozwijaniu przez dzieci i młodzież predyspozycji sportowych.

Program „Polskie Nadzieje Olimpijskie” to wspólna inicjatywa Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Telewizji Polsat oraz firmy Procter & Gamble, będąca wyrazem ich zaangażowania w aktywizację sportową dzieci i młodzieży. Celem tej w zamierzeniu corocznej akcji jest udzielanie wsparcia dzieciom i młodzieży uprawiającym sporty olimpijskie, jak również wspieranie i rozpowszechnianie aktywności sportowej dzieci chorych i niepełnosprawnych.

Program „Polskie Nadzieje Olimpijskie” wspiera finansowo organizacje i zrzeszenia sportowe, szkoły sportowe, organizacje pozarządowe oraz podmioty zajmujące się organizacją zajęć sportowych zarówno dla dzieci zdrowych, jaki i chorych lub niepełnosprawnych. Dyspozycja środków pieniężnych odbywa się poprzez Polską Fundację Olimpijską oraz Fundację Polsat.

Program finansowany jest z środków pozyskanych od sponsorów. Jego pierwsza edycja ma charakter pilotażowy, a wkład finansowy przekazany został przez firmę Procter & Gamble.

Partnerem inicjatywy została agencja Grey Group (WPP). Przygotowała ona identyfikację wizualną oraz będzie tworzyć i wspierać dalszą komunikację programu.

Do kolejnych edycji programu zapraszani będą również inni partnerzy i sponsorzy, którzy w aktywny sposób chcieliby wspierać rozwój sportowy dzieci i młodzieży, zarówno zdrowej, jak i chorej lub niepełnosprawnej.

BADANIE PILOTAŻOWE – STOSOWANIE ANTYBIOTYKÓW PRZEZ LEKARZY W OSTRYM ZAPALENIU GARDŁA I/LUB MIGDAŁKÓW U DZIECI W WIEKU 2-15 LAT.

24 października 2013 r. został przedstawiony najnowszy projekt badawczy realizowany przez Uniwersytet Rzeszowski a finansowany przez Fundację POLSAT. Projekt „Racjonalizacja stosowania antybiotyków przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej w ostrym zapaleniu gardła i/lub migdałków u dzieci i młodzieży od 2. do 15. roku życia – ma na celu racjonalizację stosowania antybiotyków w Polsce. Projekt ma rekomendację Ministra Zdrowia.

Badanie pilotażowe ma na celu sprawdzenie zasadności podawania antybiotyków w zapaleniach gardła i migdałków i pozwoli zweryfikować czy były podawane słusznie i czy ich podanie nie miało wpływu na osłabienie organizmu a przez to nawrót choroby.

Problem niewłaściwego stosowania i nadużywania preparatów przeciwbakteryjnych w różnych obszarach medycyny a także w przemyśle zyskał wymiar globalny. Sprawa wymaga podjęcia działań mających na celu podnoszenie świadomości profesjonalistów, kadry zarządzającej, i opinii publicznej dotyczących konsekwencji zagrożeń wynikających z ich niekontrolowanego stosowania - skomentował wagę badania rektor Uniwersytetu Rzeszowskiego Prof. dr hab. Aleksander BOBKO.

„Nadużywanie leków przeciwbakteryjnych a szczególnie nadmierne przepisywanie ich małym pacjentom to znak naszych czasów. Wynika niejednokrotnie również z braku wiedzy wśród rodziców, którzy zmuszają lekarza do przepisywania tych nieobojętnych dla zdrowia preparatów. Nadużywanie antybiotyków jest niebezpieczne nie tylko w kontekście jednego dziecka – lecz w większym wymiarze może mieć wpływ na całe pokolenia. Jesteśmy wdzięczni Uniwersytetowi Rzeszowskiemu za możliwość wspierania rozwoju polskiej nauki. Fundacja POLSAT – ratuje zdrowie i życie dzieci w tym wypadku być może przyszłych pokoleń.” - powiedziała wiceprezes Fundacji POLSAT Krystyna Holc.

Nasze badanie wykonywane będzie wśród pacjentów losowo wybranych poradni podstawowej opieki zdrowotnej funkcjonujących na terenie woj. podkarpackiego. Do badania kwalifikowani będą pacjenci z objawami klinicznymi wskazującymi na zapalenie gardła lub migdałków. Szacujemy, że w ciągu roku z problemem tym zmaga się około 130 tys. mieszkańców Podkarpacia w wieku 2-15 lat. Udział w badaniu jest anonimowy i dobrowolny. Ma ono na celu wyciągnięcie wniosków dotyczących wpływu stosowania szybkich testów wykrywających antygen paciorkowca grupy A na ilość przepisywanych antybiotyków w zapaleniu gardła i migdałków u dzieci i młodzieży oraz zbadanie częstości nawrotów choroby.” - zarys badania przedstawił doktor Mariusz Małecki, kierownik projektu badawczego.

75% zakażeń górnych dróg oddechowych u dzieci to zakażenia wirusowe i  nie wymagają podawania antybiotyków.Jesteśmy w posiadaniu danych, które jasno obrazują, że jest potrzeba jak również możliwość zmniejszenia stosowania antybiotyków w zapaleniach gardła lub migdałków wśród dzieci. Jedną z tych dróg może być udostępnienie lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej szybkich testów wykrywających antygen S. pyogenes. - skomentował prof. Paweł Januszewicz, konsultant medyczny Fundacji POLSAT.

Badanie zostanie przeprowadzone w okresie jesienno-zimowym i obejmie 50 placówek podstawowej opieki zdrowotnej na terenie woj. podkarpackiego.

Fundacja POLSAT zakupiła dla ośrodka 4 lasery o wartości 650 000 złotych!

2 października otwarty został w Gdańsku Pomorski Ośrodek Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT dla dzieci z wrodzonymi anomaliami naczyniowymi (w tym naczyniakami krwionośnymi), które są najczęstszymi wadami wrodzonymi, oraz przerostowymi bliznami i przykurczami - również pooparzeniowymi. Fundacja POLSAT zakupiła dla gdańskiego ośrodka 4 lasery o wartości 650 000 zł.

Jesteśmy dumni, że dzięki naszej pomocy wiodący ośrodek laseroterapii w kraju, może pomagać dzieciom nie tylko z Pomorza, lecz z całego kraju. Świadomość, że dzieci z wadami wrodzonymi, przykurczami lub naczyniakami będą mogły uzyskać wszechstronną pomoc w jednym miejscu – dodaje nam skrzydeł i daje siłę do dalszej pracy.Fundacja wspiera Klinikę od wielu lat - w roku 2008 przekazaliśmy 1 500 000 zł na remont sal dla kardiochirurgii dziecięcej.”- komentuje inwestycję Krystyna Aldridge-Holc, wiceprezes Fundacji POLSAT.

Lasery medyczne są urządzeniami o stosunkowo wąskim spektrum zastosowania, dopiero posiadanie całej ich gamy umożliwia właściwe leczenie wszelkich rodzajów anomalii naczyniowych. Dzięki wspaniałomyślności Fundacji Polsat nasz ośrodek jest nie tylko wiodący w Polsce, ale i stanowi jedno z najlepiej wyposażonych tego typu centrów laseroterapii dziecięcej w całej Europie.”-przyznaje Prof. Piotr Czauderna, Kierownik Kliniki Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUMed.

Ośrodek powstał w Klinice Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUMED mieszczącej się w Pomorskim Centrum Traumatologii w Gdańsku, która jest głównym ośrodkiem leczenia pacjentów z wrodzonymi anomaliami naczyniowymi w Polsce. Rocznie Klinika hospitalizuje ok. 200 pacjentów z tego typu rozpoznaniem, z których 75% stanowią naczyniaki. W warunkach ambulatoryjnych Klinika leczy ok. 1000 pacjentów rocznie.

24 sierpnia Cyfrowy Polsat i Fundacja Polsat zaprosiły na I Międzyfirmowy Charytatywny Turniej Siatkówki Plażowej, który rozegrany został na obiekcie sportowym Let’s Go przy ulicy Koncertowej 4 w Warszawie. Dochód z turnieju został w całości przekazany na leczenie 2-letniego Oliwiera, który uległ rozległemu poparzeniu. Chłopiec przeszedł już szereg skomplikowanych operacji, ale powrót do zdrowia to jeszcze długie miesiące rehabilitacji. Miesięczny koszt leczenia Oliwiera to 7.000 złotych.

Nasz nowy dom - Fundacja Polsat pomaga mieszkańcom remontowanego domu!

W jednym odcinków „Naszego nowego domu” zobaczylismy historię rodziny Kopciów. Głównymi bohaterami był pan Leszek i jego 16- letni syn Hubert.  Chłopak  urodził się z porażeniem dziecięcym, ma zespół Aspergera i ADHD, ale dzięki poświęceniu ojca, który profesjonalnie rehabilitował go od 2 roku życia chłopak jest prawie tak sprawny, jak jego rówieśnicy. Jeździ na rowerze, gra w piłkę, normalnie się uczy.

„Gdyby nie miał tej rehabilitacji to nie wiem czy teraz nie siedziałbym na wózku inwalidzkim” – przyznaje Hubert.

Pan Leszek sam jest osobą niepełnosprawną ma dużą wadę wzroku i marskość wątroby. Mimo to jest bardzo pogodny, czynnie udziela się na rzecz innych, pracuje  jako terapeuta w domu środowiskowym.  Poza tym opiekuje się 3 podopiecznymi jako terapeuta asystent. Niedawno pomimo wielu przeciwności ukończył studia na kierunku rehabilitacja terapeutyczna.

Fundacja Polsat widząc wielkie oddanie i efekty rehabilitacji Huberta, włączyła się do pomocy tym nadzwyczajnym ludziom. Fundacja sfinansuje pobyt Huberta na turnusie rehabilitacyjnym.

Fundacja POLSAT – Jesteśmy dla dzieci.

Na antenie Telewizji POLSAT ruszyła kolejna, dziewiąta już odsłona kampanii pod hasłem „Fundacja POLSAT – Jesteśmy dla dzieci”. Bohaterami kampanii są widzowie, którzy poruszeni historiami chorych dzieci pomagają podopiecznym Fundacji POLSAT wysyłając SMS o treści  POMOC na numer 7531 i zachęcając innych do pomocy.
Kampania składa się z 4 30-sekundowych spotów. Emitowana będzie na antenie Telewizji POLSAT, Polsat Cafe, Polsat News, Polsat Play, Polsat Sport, Polsat Biznes, Polsat Film, Polsat 2, ATM Rozrywka, TV4 i Superstacji.

W naszych najnowszych spotach, chcemy pokazać, że wsparcie naszych podopiecznych jest naprawdę łatwe, a pomoc ta przynosikonkretną, wymierną poprawę jakości ich życia – pieniądze przeznaczane są na leki, terapię lub operacje dla chorych dzieci. Kilka wysłanych sms-ów uruchamia całą lawinę wydarzeń, która kończy się uśmiechem dziecka i ulgą na twarzach jego rodziców.” – powiedziała o najnowszej kampanii Wiceprezes Fundacji POLSAT – Krystyna Aldridge-Holc.

W czterech odsłonach spotu występują darczyńcy fundacji - Beata i HubertJerzy, Grażyna Natalia. Dla nich ważne jest, że mogą pomagać innym, „bo każdy dobry uczynek do nas wraca” – jak mówi Jerzy w spocie.
Bohaterami są także podopieczni Fundacji POLSAT – Marysia i Krzyś z mózgowym porażeniem dziecięcym oraz Maja z zespołem Downa. „Chore dziecko to najbardziej bezbronna istota na świecie. Stale potrzebuje opieki, miłości, kogoś, kto je przytuli… potrzebuje także lekarstw, bardzo drogich, i skomplikowanych terapii.” – powiedziała Grażyna w spocie.

Takich dzieci, jak Maja, Marysia i Krzyś, które potrzebują pomocy każdego dnia są w Polsce tysiące.

W kolejnej kampanii pokazaliśmy, że spoty mają za zadanie pokazać wagę każdego, pojedynczego SMS-a o treści POMOC wysłanego by wesprzeć działania Fundacji – dofinansowanie rehabilitacji podopiecznych, remonty i wyposażenie szpitali oraz zakup i dofinansowanie leczenia.

Fundacja POLSAT każdego dnia realizuje swoje cele statutowe, którymi są ratowanie życia i zdrowia dzieci. Celem najnowszej odsłony kampanii Jesteśmy dla dzieci, jest pokazanie jak czynnie w tej pomocy uczestniczą nasi darczyńcy – każdy SMS przez nich wysłany jest np. cząstką aparatu do ultrasonografii przekazanego do szpitala, działaniem rehabilitanta lub lekami do chorego dziecka. To naprawdę wielka i wymierna pomoc – składająca się z wielu małych, dobrych uczynków.” – powiedziała Krystyna Aldridge-Holc.

W trzech odsłonach spotu zobaczyliśmy chore dzieci w czasie ich codziennej walki o lepszą przyszłość. Na sali operacyjnej, w aptece oraz na sali ćwiczeń rehabilitacyjnych impulsem do działania i motorem zmian jest każdorazowo przesłany SMS.

W lutym rozpoczęliśmy kampanię "Twój 1% podatku ma wielką wartość".

Mechanizm jest bardzo prosty - wystarczy wpisać nr KRS Fundacji POLSAT do deklaracji podatkowej. Nawet najmniejsza kwota naszego podatku może pomóc podopiecznym Fundacji.
W marcu w spotach przedstawilliśmy braci Kacpa i Kamila oraz Martynkę pokazując jak ważne jest wsparcie rodziny a także jakie są koszty leczenia i rehabilitacji. Każdy wysłany SMS i 1% podatku może pomóc w leczeniu chorych dzieci.

Fundacja POLSAT sfinansowała powstanie poradni Mazowieckiego Centrum Neuropsychiatrii w Zagórzu.

3 kwietnia otwarta została Poradnia dla dzieci z autyzmem w Józefowie, jest to pierwsza  zamiejscowa poradnia tego typu Mazowieckiego Centrum Neuropsychiatrii w Zagórzu. Fundacja POLSAT sumą ponad 152 500 zł zaadaptowała pomieszczenia polabolatoryjne i zorganizowała pierwszą w tej części województwa mazowieckiego kompleksową poradnię dla dzieci autystycznych.

Dostępność chorych dzieci i ich opiekunów do wszechstronnej, obejmującej wszystkie aspekty zaburzeń, terapii w nowoczesnej przyjaznej choremu dziecku atmosferze jest niezwykle ważna. Fundacja POLSAT z radością i oddaniem wspiera projekty łączące innowacyjność z wyjściem naprzeciw potrzebom małych pacjentów.”-  komentuje inwestycję Fundacji POLSAT.

Problem autyzmu jest coraz częściej dostrzegany, nagłaśniany w przestrzeni społecznej, dzięki temu bardziej świadomi opiekunowie, rodzice poszukują profesjonalnej opieki dla dzieci dotkniętych tym schorzeniem. Dysponujemy merytorycznie przygotowaną kadrą do przeprowadzenia diagnozy oraz terapii dzieci z całościowymi zaburzeniami rozwoju.”- przyznaje lek.med Tomasz Pisarek – Prezes Zarządu, Mazowieckiego Centrum Neuropsychiartii w Zagórzu.

Otwarcie Poradni, której interdyscyplinarna pomoc terapeutów – psychiatrów dzieci i młodzieży, psychologów, logopedów, terapeutów integracji sensoryczne i pedagogów,  gwarantuje łatwiejszy dostęp i skuteczniejszą opiekę dla dzieci z całego województwa mazowieckiego oraz często z innych części kraju.

Fundacja POLSAT laureatem nagrody – Lider Ochrony Zdrowia – Działalność na Rzecz Pacjenta.

18 kwietnia  wiceprezes Fundacji POLSAT Krystyna Holc odebrała  nagrodę przyznaną przez czasopismo „Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia”. Celem konkursu w kategorii Lider Ochrony Zdrowia – Działalność na Rzecz Pacjenta jest wyróżnienie osoby, przedsięwzięcia lub działania dokonanego w roku 2012 o charakterze prospołecznym.  Kapituła Konkursu nominowała Fundację POLSAT w uznaniu całokształtu jej szesnastoletnich działań na rzecz ratowania zdrowia i życia dzieci.

Jesteśmy niezwykle wdzięczni, za docenienie przez Kapitułę naszej codziennej pracy nagrodą Lider Ochrony Zdrowia. Jest ona dla nas tym ważniejsza, że przyznana przez środowisko medyczne w najistotniejszej dla nas kategorii - Działalność na Rzecz Pacjenta. Wyróżnienie to stanowi motywację do dalszych działań i jest nagrodą za dotychczasową pracę dla naszych niemal 20 000 podopiecznych.”– skomentowała przyznanie nagrody  Krystyna Holc, wiceprezes Fundacji POLSAT.

Fundacja została nominowała przez Kapitułę Konkursu, w której zasiada 17 osobistości rynku ochrony zdrowia. Kapituła w drodze głosowania wskazuje osoby, placówki medyczne oraz organizacje, które w ubiegłym roku wyróżniły się w jednej z 4 kategorii konkursowych:
- Działalność na rzecz pacjenta,
- Promocja zdrowia i profilaktyka,
- Skuteczne zarządzanie w ochronie zdrowia,
- Innowacyjne pomysły.

Kapituła Konkursowa uzasadniając wyróżnienie dla Fundacji POLSAT napisała – „Fundacja POLSAT - już od 16 lat kieruje swoją pomoc do chorych dzieci i ich rodziców. Choroba dziecka to dla wielu polskich rodzin dramat nie tylko w wymiarze emocjonalnym, ale i materialnym. Specjalistyczne leczenie, nowoczesne środki farmaceutyczne czy skomplikowane zabiegi operacyjne wiążą się z kosztami, które często przekraczają finansowe możliwości rodziców. Ta wspaniała pomoc powinna i musi być zauważona.”

Zapraszamy do odwiedzenia profilu akcji na Facebooku.