Dokonania 2014

W ciągu osiemnastego roku działalności Fundacji POLSAT, środki finansowe zostały przekazane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 2733 dzieci
  • dofinansowanie 26 ośrodków, w których leczone i rehabilitowane są dzieci

Dokładnie przekazaliśmy:

• 979 257,01  zł na leczenie dla 237 dzieci,
  • 4942956,69  na rehabilitację dla 2239 dzieci,
  • 280 318,22  zł na zakup sprzętu medycznego dla 99 dzieci,
  • 486 162,95  zł na zakup sprzętu rehabilitacyjny dla 158 dzieci,
  • 4321745,10 przekazaliśmy 26 ośrodkom i szpitalom, w których leczone i rehabilitowane są dzieci

Zakupiliśmy m.in.: respiratory, pompy strzykawkowe, łóżka porodowe, ultrasonograf, kardiotograf, lampy do fototerapii, puls oksymetry, kardiomonitory.

Wsparliśmy szpitale w Kargowej, w Łęcznej, w Lesku, w Wałbrzychu, w Nysie, w Gdańsku, w Łomży, w Katowicach, w Międzychodzie, w Wolsztynie,  w Garwolinie, w Łęczycy, w Lublinie, w Ustrzykach Dolnych, w Łodzi.

• W tym roku przekazaliśmy 3 000 000 zł na zakup specjalistycznego sprzętu medycznego oraz rozbudowę i modernizację Kliniki Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy Centrum Zdrowia Dziecka.

Fundacja sfinansowała budowę tej Kliniki w 2006 roku. „Dzięki środkom finansowym Fundacji możliwe było utworzenie w 2006 roku najnowocześniejszej Kliniki dedykowanej noworodkom wymagającym szybkiej pomocy, sprawnej diagnostyki oraz wielospecjalistycznego leczenia. „Do naszej Kliniki trafiają noworodki z terenu całej Polski, ze złożonymi wadami, wymagające pilnych i skomplikowanych zabiegów operacyjnych.” – opisuje Prof. Anna Dobrzańska, Kierownik Kliniki Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy CZD. W powstałej w 2006 roku Klinice noworodki z całego kraju przygotowywane są do skomplikowanych zabiegów, operowane a następnie przechodzą trudy rekonwalescencji pooperacyjnej przez cały ten okres korzystają z jednego stanowiska. To jeden z najnowocześniejszych i najbezpieczniejszych systemów opieki nad chorym noworodkiem. Niezbędna rozbudowa i modernizacja Kliniki a w efekcie rozszerzenie bazy łóżkowej o kolejnych 6 stanowisk pozwoli na równoczesną opiekę i monitorowanie 37 noworodków. Na 18 stanowiskach możliwe jest prowadzenie intensywnej terapii. Jednak głównym celem remontu była poprawa warunków socjalnych rodziców z całej Polski, którzy przebywając na stałe w szpitalu z chorymi dziećmi nie mieli miejsca na odpoczynek. W przypadku mam karmiących sytuacja była jeszcze trudniejsza. Dzięki zaadaptowaniu nieużytkowanego tarasu na cele pomieszczeń dla opiekunów – powstały całkiem nowe pomieszczenia socjalne. „Przez 9 lat ufundowana przez Fundację Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy CZD służyła, niezwykle intensywnie, maluchom z całej Polski. Przez ten okres 31 stanowisk - w tym 12 intensywnej opieki, zapewniało opiekę dla 1200 noworodków rocznie Teraz Klinika wymaga remontu i modernizacji, by powstało 6 nowych stanowisk, które ratować będą zgodnie z naszym zapisem statusowym - zdrowie i życie dzieci.” – skomentowała inwestycję Krystyna Holc, Prezes Fundacji Polsat.

• BADANIE PILOTAŻOWE – STOSOWANIE ANTYBIOTYKÓW PRZEZ LEKARZY W OSTRYM ZAPALENIU GARDŁA I/LUB MIGDAŁKÓW U DZIECI W WIEKU 2-15 LAT.

Do kwietnia 2014 roku w woj. podkarpackim realizowany był  projekt badawczy „Racjonalizacja stosowania antybiotyków przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej w ostrym zapaleniu gardła i/lub migdałków u dzieci i młodzieży od 2. do 15. roku życia. Projekt został objęty honorowym patronatem Ministra Zdrowia. W okresie jesienno-zimowym 2014-2015 projekt realizowany jest w dwóch województwach : warmińsko-mazurskim oraz w lubuskim.

Badanie ma na celu sprawdzenie zasadności podawania antybiotyków w zapaleniach gardła i migdałków i pozwoli zweryfikować czy były podawane słusznie i czy ich podanie nie miało wpływu na osłabienie organizmu a przez to nawrót choroby.

• PROGRAM TELEWIZYJNY „NASZ NOWY DOM”

Fundacja Polsat pomogła mieszkańcom remontowanego domu! W jednym odcinków programu „Nasz nowy dom” zobaczyliśmy historię rodziny Misiaków, w której dwoje dzieci choruje na rdzeniowy zanik mięśni – dla Pawła i Weroniki Fundacja zakupiła specjalistyczny sprzęt rehabilitacyjny oraz dofinansowała rehabilitację dzieci.

• W lutym rozpoczęliśmy kampanię "Twój 1% podatku ma wielką wartość".

Mechanizm jest bardzo prosty - wystarczy wpisać nr KRS Fundacji POLSAT do deklaracji podatkowej. Nawet najmniejsza kwota naszego podatku może pomóc podopiecznym Fundacji.
    W marcu w spotach przedstawiliśmy Martynkę, Piotra i Igora pokazując jak ważne jest wsparcie rodziny w rozwoju, leczeniu i rehabilitacji dzieci. Każdy wysłany SMS i 1% podatku może pomóc w leczeniu chorych dzieci.

• PASZPORT KORZYŚCI Z FUNDACJĄ POLSAT

Paszport Korzyści to wyjątkowy Program, który został stworzony z myślą o Klientach Plusa, Cyfrowego Polsatu i Plus Banku. Dzięki udziałowi w Programie i używaniu Karty Korzyści u wybranych Partnerów można było skorzystać z wyjątkowych promocji lub otrzymać wiele atrakcyjnych zniżek na ich produkty i usługi. Użytkownicy Paszportu Korzyści mogli także pomagać innym!  Dzięki udziałowi w Programie każdy z uczestników miał bezpośredni wpływ na losy tych, którzy potrzebowali pomocy. Wystarczyło, że wybrali jedną z sześciu Fundacji a organizatorzy Paszportu Korzyści  taką organizację wspierali.

• POLSKIE NADZIEJE OLIMPIJSKIE

Program „Polskie Nadzieje Olimpijskie” to wspólna inicjatywa Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Telewizji Polsat oraz firmy Procter & Gamble, będąca wyrazem ich zaangażowania w aktywizację sportową dzieci i młodzieży. Partnerem programu jest Grey Group (WPP).Celem tej w zamierzeniu corocznej akcji jest udzielanie wsparcia dzieciom i młodzieży uprawiającym sporty olimpijskie, jak również wspieranie i rozpowszechnianie aktywności sportowej dzieci chorych i niepełnosprawnych.

Program składa się z dwóch filarów:

• sport dzieci i młodzieży - prowadzony przez Polską Fundację Olimpijską
    • upowszechnianie sportu u dzieci i młodzieży chorej i niepełnosprawnej  - prowadzony przez Fundację POLSAT.

Beneficjentami pierwszej, pilotażowej edycji programu są: Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego w Zakopanem, klub PKS Gwardia Szczytno, Szkoła Mistrzostwa Sportowego w Płocku oraz Tarnowskie Zrzeszenie Sportowe Niepełnosprawnych START.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.olimpijski.pl/pl/502,nadzieje-olimpijskie.html

• FUNDACJA NA TOPTRENDACH

Urszula oraz Dawid Kwiatkowski zaśpiewali  na TOPtrendach dla podopiecznych Fundacji POLSAT

30  maja na Sopot TOPtrendy Festiwal podczas swojego koncertu jubileuszowego Urszula jedną z piosenek wykonała specjalnie dla podopiecznym Fundacji Polsat. Dawid Kwiatkowski także jedną z piosenek dedykował podopiecznym Fundacji. W czasie trwania tych utworów  widzowie mogli wspomóc podopiecznych Fundacji wysyłając SMS-y.

• SZKOLENIA DLA LEKARZY

W tym  roku dofinansowaliśmy także szkolenia lekarzy z Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT z Gdańska -          ISSVA 20th International Workshop on Vascular Anomalies, Melbourne, Australia; Było to najważniejsze spotkanie naukowe dotyczące wrodzonych anomalii naczyniowych, okazja do zapoznania się z odkryciami dotyczącymi patologii naczyniaków i malformacji, nowych możliwości leczenia, postępu w zastosowaniu np. laseroterapii itd

Pomorski Ośrodek Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT to miejsce szczególne. To tu leczeni są mali pacjenci  w pierwszym rzędzie z wrodzonymi anomalii naczyniowymi  czyli różnorakimi wadami naczyń, przede wszystkim w zakresie skóry i tkanki podskórnej, ale również kończyn czy tułowia i głębiej położonych tkanek. Ośrodek zajmuje się również leczeniem blizn pooparzeniowych, do którego stosowany jest laser, czyli wszystkie zastosowania laserów, które mogą mieć miejsce u dzieci są przedmiotem zainteresowania tego ośrodka.

W Polsce jest bardzo mało miejsc, w których jest możliwość przeprowadzenia takiej terapii u dzieci szczególnie z w znieczuleniu ogólnym, a właściwie nie ma żadnego miejsca, w którym byłoby  takie spektrum laserów. Bo niestety lasery są urządzeniami, które mają bardzo wąskie zastosowania, dlatego że każdy generuje konkretną określona długość fali, zależnie od długości fali laser działa tak lub inaczej ma zastosowanie w leczeniu tego rodzaju lub innego rodzaju anomalii naczyniowych. I dlatego ważne jest żeby mieć wiele rodzajów

Do grudnia 2014 roku  wykonanych zostało ok. 200 procedur laserowych, łącznie pod opieką Ośrodek ma mniej więcej 2000 pacjentów z różnego rodzaju anomaliami  naczyniowymi  i rocznie grupa pacjentów leczonych to jest od 200  do 300 pacjentów przynajmniej z tego typu wskazaniami. Fundacja POLSAT pomogła ośrodkowi finansując w ubiegłych latach zakup 4 specjalistycznych laserów o łącznej wartości  650 000 zł.

• MIKOŁAJKOWY BLOK REKLAMOWY

Mikołajkowy Blok Reklamowy to wyjątkowa okazja, aby pomóc potrzebującym dzieciom – podopiecznym Fundacji POLSAT. Jak co roku, ten specjalnie przygotowany blok reklamowy, wyemitowany zostanie 6 grudnia o godz. 18.45, tuż przed Wydarzeniami.

Wpływy z Mikołajkowego Bloku Reklamowego obliczone na podstawie wyników oglądalności, przekazane zostaną, jak każdego roku, w całości na leczenie i rehabilitację chorych dzieci – podopiecznych Fundacji POLSAT.

Pomocnikami Świętego Mikołaja, w którego jak co roku wciela się, wybitny aktor Krzysztof Kowalewski, byli rolnicy, lekarze, strażacy, fryzjerzy, ratownicy medyczni, pielęgniarki oraz  piekarze – okaże się, że cała Polska mówi o tym jak pomagać 11. już raz. Po raz kolejny Mikołaja wspomogli również dziennikarze redakcji Wydarzeń i Polsat News, w tym roku byli to: Dorota Gawryluk, Monika Zalewska, Ewa Gajewska, Bartosz Kurek, Jan Mikruta i Mariusz Abramowicz. Razem namawiali do wspólnego oglądania Mikołajkowego Bloku Reklamowego.  Świętego Mikołaja w studio Wydarzeń powitał, prowadzący ich główne wydanie -  Jarosław Gugała.

• KOLĘDOWANIE  Z FUNDACJĄ POLSAT W POLSAT NEWS

Czas przedświąteczny, pomimo natłoku spraw i krzątaniny, jest czasem magicznym - to chwile kiedy chcemy dawać i dzielić się. Program "Kolędowanie z Fundacją POLSAT" był  okazją do wyciszenia się, zatrzymania i zastanowienia nad tym co naprawdę ważne.

Fundacja za swój główny cel stawia - ratowanie życia i zdrowia dzieci. Co udało się zrobić w mijającym roku i za co jesteśmy wdzięczni naszym darczyńcom w tym specjalnym programie opowiedzieli  zaprzyjaźni z Fundacją goście - dziennikarze, lekarze i profesorowie. Nastrój świątecznego kolędowania zapewniła grupa Pectus oraz mali wychowankowie Warsztatowej Akademii Musicalowej. To świąteczne spotkanie, które poprowadzili Paulina Sykut - Jeżyna oraz Bartosz Kwiatek, było okazją do przedstawienia działań i osiągnięć fundacji oraz podziękowanie darczyńcom - naszym widzom, za ich wsparcie.