Centrum Leczenia Splotu Ramiennego w Centrum Rehabilitacji w Konstancinie

Fundacja POLSAT zakończyła remont Oddziału Ortopedii Dziecięcej w Specjalistycznym Centrum Rehabilitacji i Leczenia Schorzeń Narządu Ruchu im. prof. Mariana Weissa w Konstancinie, gdzie powstanie Centrum leczenia splotu ramiennego.

Oddział będzie zapewniał:

• pełne kompleksowe leczenie dzieci w dziedzinie traumatologii, ortopedii i chirurgii splotu ramiennego
  • wczesne leczenie usprawniające pacjentów po leczeniu operacyjnym (dzięki własnej Sali rehabilitacyjnej).

Oddział w części remontowanej posiada:

• 9 sal chorych 25 łóżkami urazowo-ortopedycznymi;
  • 2-3 osobowe sale chorych z własnym węzłem sanitarnym, z możliwością pobytu rodziców wraz z leczonym dzieckiem;
  • 2 sale wzmożonego nadzoru (8 łóżek) klimatyzowane;
  • sale chorych mobilne tzn. istnieje możliwość konfiguracji łóżek dla dzieci w zależności od wieku dziecka ( 4 łóżeczka dla dzieci poniżej 2 roku życia);
  • 1 izolatkę;
  • własną salę zabiegową z możliwością wykonywania badań artroskopowych stawów, zmiany opatrunków u dzieci po zabiegach, zakładania opatrunków gipsowych.

Podczas porodu, w Polsce ok. 3000 dzieci rocznie doznaje urazu splotu ramiennego. W tym ok. 700 to przypadki ciężkie, wymagające specjalistycznych operacji. Dzieci z urazami splotu ramiennego muszą przejść nie jedną ale kilka skomplikowanych operacji. Po nich potrzebna jest jeszcze długotrwała rehabilitacja.

W Polsce nie ma ośrodka, który zapewniłby kompleksową pomoc: od badań po leczenie i rehabilitację.

Do tej pory rodzice ze swoimi pociechami jeździli do Paryża lub Houston w USA. Teraz polscy lekarze przechodzą szkolenia pod okiem prof. Alaina Gilberta z Institut de la Main w Paryżu.

Podczas wizyty Profesora Alaina Gilberta w Polsce zgłosiło się na konsultacje 125 dzieci, do leczenia rehabilitacyjnego zakwalifikowanych zostało 81 dzieci a do zabiegów rekonstrukcji ortopedycznej 44 dzieci. Zabiegi w ogromnej większości mają na celu przywrócenie funkcjonalności porażonej kończyny górnej – od poziomu barku, poprzez łokieć i nadgarstek aż do sprawności ręki.