Centrum Oparzeniowe w Krakowie

2000 - stworzenie specjalistycznego Dziecięcego Centrum Oparzeniowego w Instytucie Pediatrii Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Centrum powstało ze środków finansowych zebranych w czasie drugiej edycji ogólnopolskiej akcji „Podaruj Dzieciom Słońce”, rozpoczętej 1 października 2000r. „Stworzenie specjalistycznego Dziecięcego Centrum Oparzeniowego ma  ogromne znaczenie, gdyż oparzenia są w Polsce  jednym z najczęstszych urazów u dzieci, zwłaszcza u dzieci w wieku przedszkolnym. Mówimy tu o 200 tysiącach dzieci oparzonych rocznie. Z tej liczby 200 przypadków to oparzenia ciężkie. Wymagają one szczególnej, bardzo specjalistycznej i wykwalifikowanej opieki oraz bardzo drogiego procesu leczenia, czyli tego wszystkiego, co będzie mogło im zapewnić nowoczesne Dziecięce Centrum Oparzeniowe. Tu będziemy mogli zapewnić im najlepsze warunki leczenia oraz największą szansę przeżycia  i powrotu do zdrowia.” -mówi dr hab. med.  Jacek Puchała, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Oparzeń.

Uroczyste otwarcie Dziecięcego Centrum Oparzeniowego odbyło się 31 maja 2003 roku.