Fundacja POLSAT przekazała 5 400 000 zł na budowę Bloku Operacyjnego dla Oddziału Ortopedycznego w Otwocku

W lipcu został otwarty w Otwocku, jeden z najnowocześniejszych w Polsce, Blok Operacyjny Kliniki Ortopedii, Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej. Dzięki wsparciu Fundacji POLSAT o 100% zwiększą się możliwości operacyjne szpitala, w którym leczone są dzieci z całego kraju. Szpital jest częścią Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego i szkoli się w nim większość polskich ortopedów.

Na nowy blok operacyjny udało się zaadaptować niewykorzystywaną salę widowiskową znajdującą się wewnątrz aktualnej zabudowy szpitala. W istotny sposób zmniejszyło to  koszty i umożliwiło stosunkowo szybkie powstanie nowych sal operacyjnych. Budowa  trwała około 14 miesięcy, bez konieczności przerywania ciągłości pracy Kliniki.

Dzięki nowemu blokowi operacyjnemu nasze możliwości operacyjne wzrosną o ponad 100%. Pozwoli to skrócić czas oczekiwania na operację dla chorych dzieci, a chirurgom umożliwi maksymalne wykorzystanie ich potencjału. Nowe sale operacyjne są niezwykle istotne dla dzieci po urazach, które często muszą być operowane w pierwszej kolejności, bez konieczności  opóźniania leczenia dzieci z planowych przyjęć do Kliniki."- przyznaje prof. Jarosław Czubak - Kierownik Kliniki Ortopedii, Ortopedii
i Traumatologii Dziecięcej w Otwocku.

Zmiany te  gwarantują skuteczniejszą opiekę dla dzieci z całego województwa mazowieckiego oraz często z innych części kraju. Klinika pełni stały 24 godzinny ostry dyżur dla dzieci nie tylko z urazami wymagającymi pomocy doraźnej, ale także w z pilnymi schorzeniami narządu ruchu.