Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy Centrum Zdrowia Dziecka

Dzięki nowej klinice Centrum Zdrowia Dziecka zapewni pomoc dla ponad dwa razy większej liczby noworodków, wymagających wysokospecjalistycznej diagnostyki, leczenia zachowawczego i operacyjnego, a także intensywnej terapii. W klinice o powierzchni1400 m2 można jednocześnie leczyć 31 noworodków, w tym 12 na intensywnej terapii.

14.06.2006 nastąpiło oficjalne otwarcie nowej Kliniki Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy Centrum Zdrowia Dziecka, której budowa została sfinansowana przez Fundację Polsat.

Klinika wyposażona jest w nowoczesną salę operacyjną i jest w stanie przyjąć rocznie ponad 1200 dzieci.. Przed jej uruchomieniem Centrum Zdrowia Dziecka dysponowało zaledwie 13 łóżkami dla noworodków (na powierzchni 200m2) i rocznie przyjmowało około 450 pacjentów.

Czym zajmuje się Klinika

Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka specjalizuje się w diagnostyce i lecze­niu chorób okresu noworodkowego, czyli zakażeń z niewydolnością wielonarządową, powikłań oko­łoporodowych, zespołów ge­netycznych, zaburzeń dotyczących centralnego układu nerwowego, zaburzeń metabolicznych, hematologicznych i retinopatii wcześniaczej.

Klinika prowadzi diagnostykę wad wrodzo­nych u noworodków (m.in. wymagają­cych leczenia operacyjnego wad serca, płuc, przewodu pokarmowego, układu moczowego) oraz postępowanie lecznicze u noworod­ków przed i po leczeniu chirurgicznym, ściśle współpracując z oddziałami zabiegowy­mi.

W klinice prowadzi się wentylację mechaniczną noworodków, jednocześnie prowadząc diagnostykę i/lub leczenie choroby zasadniczej. Na oddziale prowadzona jest również wczesna rehabilitacja oddecho­wa i ogólnousprawniająca u noworodków z gru­p ryzyka.

Klinika spełnia rolę ośrodka ponadregio­nalnego w systemie trójstopniowej opieki perinatalnej, co oznacza, że zapewnia opiekę noworodkom wszystkich kategorii ryzyka, przyjętym z ośrodków powiatowych i wojewódzkich.

Od dnia uruchomienia Kliniki do końca czerwca 2007 roku pomoc fachową w Klinice otrzymało 1366 noworodków z całej Polski.