Rozbudowana Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka i Nowy Pokój "Z Dumą Wspieramy Mamy" w CZD

W jednym z największych szpitali pediatrycznych w Polsce, Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, rozpoczął się nowy etap rozwoju Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.

Po najnowszej modernizacji i rozbudowie, wykonanych dzięki Fundacji Polsat, w 2016 roku Klinika stała się największym tego typu ośrodkiem w Polsce. Dodatkowo na terenie Oddziału otwarty został pokój dla mam, stworzony w ramach wspólnego projektu firmy Procter & Gamble oraz Fundacji Polsat „Z dumą wspieramy Mamy”. Jego celem jest zapewnienie mamom domowych warunków podczas pobytu ich dzieci w szpitalu. W swoim nowym kształcie Klinika może przyjąć rocznie do 3500 dzieci, zapewniając jednocześnie ich mamom warunki mieszkania, które pozwolą im w pełni koncentrować się na wspieraniu dzieci w procesie leczenia i powrotu do zdrowia.

Dzięki wieloletniemu wsparciu Fundacji Polsat, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w warszawskim Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” stała się nie tylko największą kliniką, funkcjonującą w obrębie szpitala, ale także największą tego typu kliniką w Polsce.

Klinika wybudowana została w 2006 roku przez Fundację Polsat. W ramach tegorocznych inwestycji, na przeznaczonym na ten cel pierwszym piętrze, powstała nowa część Kliniki, z łącznie 57 stanowiskami , w tym 18 stanowiskami intensywnej terapii, gabinetami lekarskimi i specjalnym pokojem, w którym odbywają się konsultacje i narady z rodzicami, lekarzami  i rehabilitantami, przed wypisywaniem dzieci ze szpitala. Po rozbudowie i renowacji Kliniki możliwe będzie przyjęcie, diagnozowanie i leczenie wielospecjalistyczne blisko 3500 najciężej chorych noworodków z całego kraju rocznie.

„Ratowanie zdrowia i życia dzieci są naszym najważniejszym celem już od prawie 20 lat, kiedy to wspólnie z Instytutem „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” stworzyliśmy tę Klinikę. Każdego dnia staramy się pomagać najmłodszym, rodzicom i całemu środowisku medycznemu, stwarzając odpowiednie warunki do hospitalizacji i rehabilitacji dzieci. Wieloletnie wsparcie Fundacji Polsat dla Kliniki, jej sukcesywna rozbudowa i modernizacja, to element większej całości. W tym roku największą i najbardziej naglącą potrzebą Kliniki okazało się powiększenie jej o dodatkowe piętro, dzięki czemu powstało m.in. więcej miejsc opieki pośredniej dla noworodków. Cały czas wspieramy także Klinikę pod kątem środków na zakup specjalistycznego, nowoczesnego sprzętu” – mówi Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Na stworzoną w szpitalu przestrzeń „Z dumą wspieramy Mamy” składają się: pokój z 17-oma łóżkami, toaleta, łazienka z prysznicem, wyposażona w m.in. pralki i suszarki ufundowane przez markę BEKO, a także aneks kuchenny połączony z jadalnią. Do dyspozycji mam będą również uzupełniane na bieżąco produkty P&G, potrzebne w życiu codziennym, takie jak m.in.: płyn do mycia naczyń Fairy, szampony i odżywki Pantene, pasty do zębów Blend-a-med, podpaski Always, a także produkty do prania Ariel oraz Lenor.

„Już na etapie planowania rozbudowy, niezwykle ważne było, by w nowej części Kliniki znalazły się pokoje dla mam, aby były integralną częścią oddziału. Taka swobodna przestrzeń socjalna dla mam jest niezwykle istotna, zwłaszcza w sytuacji hospitalizacji noworodków, dla których stały kontakt z matką, jej pokarm, dotyk i obecność, są niezbędne do szybkiego powrotu do zdrowia. Warto także zaznaczyć, że dla młodych mam konieczność rozłąki z nowo narodzonym dzieckiem byłaby niezwykle dotkliwa, czemu na wszelkie sposoby staramy się przeciwdziałać” – dodaje prof. Anna Dobrzańska, Kierownik Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Łączny koszt inwestycji związanej z rozbudową i modernizacją Kliniki oraz stworzeniem pokoju dla mam wyniósł ponad milion złotych.

Historyczne:

FUNDACJA POLSAT WYBUDOWAŁA NAJWIĘSZKĄ W POLSCE KLINIKĘ NEONATOLOGII, PATOLOGII I INTENSYWNEJ TERAPII.

W 2016 roku w jednym z największych szpitali pediatrycznych w Polsce, Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, rozpoczął się nowy etap dla Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka. Po najnowszej modernizacji i rozbudowie wykonanych dzięki Fundacji Polsat, w 2016 roku do Kliniki będzie mogło zostać przyjętych ponad 3000 noworodków rocznie  a Klinika stała się największą tego typu w Polsce.

Pierwsi pacjenci do CZD zostali przyjęci w 1978 roku, wtedy nie było oddziału dla noworodków, w 1995 roku została utworzona Klinika Patologii Noworodka, która zajmowała 200 metrów kwadratowych i  zawierała 12 łóżek bez specjalistycznego sprzętu, nie można było w takich warunkach wykonywać skomplikowanych procedur, ale był to początek pozwalający na to, aby gromadzić zespół, szkolić zespół i planować prawdziwą Klinikę.

W latach 1995 – 2005 – rocznie w Klinice  przyjmowano około 400 pacjentów.

Trudno już dzisiaj wspominać warunki leczenia noworodków jakie panowały  przed 2006 rokiem.  W zaadaptowanych pomieszczeniach możliwe było leczenie noworodków w ograniczonym zakresie, bez możliwości prowadzenia intensywnej terapii.

W 2005 roku została podpisana umowa z Fundacją Polsat na budowę Kliniki, a w 2006 nastąpiło uroczyste otwarcie Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.

Dzięki środkom finansowym Fundacji możliwe było utworzenie w Instytucie – „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie najnowocześniejszej Kliniki dedykowanej noworodkom  wymagającym szybkiej i na wysokim poziomie diagnostyki oraz wielospecjalistycznego leczenia. Do Kliniki trafiają noworodki z terenu całej Polski, ze złożonymi wadami,  wymagające pilnych i skomplikowanych zabiegów operacyjnych.

W tej Klinice noworodki  są  przygotowywane do zabiegów, operowane, a następnie przechodzą trudny okres pooperacyjny na własnych stanowiskach. Ten nowoczesny
i jedyny właściwy system opieki nad chorym noworodkiem to ogromna zasługa Fundacji POLSAT.

Od 2006 – 2014 roku dzięki Klinice Centrum Zdrowia Dziecka zapewnia rocznie pomoc ponad 1400 noworodkom, wymagającym wysokospecjalistycznej diagnostyki, leczenia zachowawczego i operacyjnego, a także intensywnej terapii.

W klinice o powierzchni 1400 m2 można było leczyć jednocześnie 31 noworodków, w tym 12 na intensywnej terapii.

Nadal zdarzały się sytuacje nie przyjęcia małego pacjenta z powodu braku miejsca….

ROK 2014 -  konieczny był remont Kliniki połączony z jej rozbudową i modernizacją. Jego celem było rozszerzenie bazy łóżkowej Kliniki o kolejne 6 stanowisk wyposażonych w 6 kardiomonitorów i respiratorów oraz 48 pomp infuzyjnych. Każde stanowisko do intensywnej terapii musi być wyposażone w respirator, kardiomonitory, które pozwalają monitować kilka różnych funkcji życiowych oraz pompy infuzyjne do podawania leków.

W 2014 - łącznie klinika  dysponuje 37 stanowiskami dla noworodków, w tym 18 z nich to stanowiska przystosowane do prowadzenia intensywnej terapii.

W Klinice panowały niezwykle trudne warunki socjalne, rodzice z całej Polski, przebywający nierzadko po kilka miesięcy w szpitalu – nie mieli miejsca do odpoczynku, snu ani możliwości zjedzenia lub odgrzania posiłku.

Kolejnym celem była poprawa warunków socjalno-bytowych rodziców, a zwłaszcza karmiących matek niemowląt przebywających w Klinice. Są to rodziny z całej Polski, niekiedy z odległych miast, bardzo często w trudnej sytuacji ekonomicznej. Aby  umożliwić  matkom karmiącym  pobyt z Dzieckiem w Klinice , zostały  przygotowane odpowiednie pomieszczenia pozwalające na nocleg i odpoczynek w godziwych warunkach.

W 2014 roku zabudowaliśmy także nieużywane dwa  tarasy ( na drugim piętrze)  i stworzyliśmy pomieszczenia socjalne dla rodziców -  2 sypialnie dla 20 matek, jadalnię, kuchnię, łazienkę oraz specjalne pomieszczenie do profesjonalnego mycia i dezynfekcji  sprzętu specjalistycznego.

Dzięki tej rozbudowie zwiększyła się pomoc Kliniki dla najmłodszych – przez rok ( 2014-2015) przyjęto 2 228 dzieci.

ROK 2016 – remont całego I piętra ( 870 m2) przeznaczonego dla Kliniki, w której będą dodatkowe 20 stanowiska dla noworodków, w sumie w całej  Klinice  będzie 57 stanowisk dla noworodków  w tym 18 z nich to stanowiska przystosowane do prowadzenia intensywnej terapii.

Dodatkowo na terenie nowo rozbudowanej Kliniki ( pierwsze piętro)  otwarty został bezpłatny pokój dla mam, stworzony w ramach wspólnego projektu firmy Procter & Gamble oraz Fundacji Polsat „Z dumą wspieramy Mamy”. Jego celem jest zapewnienie mamom domowych warunków podczas pobytu ich dzieci w szpitalu, tak by bez przeszkód mogły wspierać swoje dzieci w powrocie do zdrowia.

Na stworzoną w szpitalu przestrzeń „Z dumą wspieramy Mamy” składają się: pokój z 17-oma łóżkami, toaleta, łazienka z prysznicem, wyposażona w m.in. pralki i suszarki, a także kuchnia połączona z jadalnią.

Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka specjalizuje się w diagnostyce i lecze­niu praktycznie wszystkich chorób okresu noworodkowego, w tym zakażeń z niewydolnością wielonarządową, niewydolności oddechowej, powikłań oko­łoporodowych, zespołów ge­netycznych, zaburzeń dotyczących centralnego układu nerwowego, zaburzeń metabolicznych, hematologicznych i retinopatii wcześniaczej.

Klinika prowadzi diagnostykę wad wrodzo­nych u noworodków (m.in. wymagają­cych leczenia operacyjnego wad serca, płuc, przewodu pokarmowego, układu moczowego) oraz postępowanie lecznicze u noworod­ków przed i po leczeniu chirurgicznym, ściśle współpracując z oddziałami zabiegowy­mi.

Klinika spełnia rolę ośrodka ponadregio­nalnego w systemie trójstopniowej opieki perinatalnej, co oznacza, że zapewnia opiekę noworodkom wszystkich kategorii ryzyka, przyjętym z ośrodków powiatowych i wojewódzkich.