Pomorski Ośrodek Terapii Laserowej im. Fundacji Polsat w Gdańsku

2 czerwca 2018 odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanych nowych pomieszczeń dla Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej. Jest to wspólny projekt Fundacji Polsat i Szpitala im. M. Kopernika w Gdańsku, dzięki któremu powstała nowa, większa lokalizacja obejmująca również część łóżkową. Jest to najlepiej wyposażony Ośrodek Terapii Laserowej dla dzieci w Polsce.

Ośrodek powstał w 2013r. dzięki zakupowi przez Fundację 4 laserów o wartości 650 000 zł. Od początku zajmuje się leczeniem wrodzonych anomalii naczyniowych u dzieci, a także kompleksowym leczeniem blizn, zwłaszcza blizn pooparzeniowych.

Wszystkie zabiegi były wykonywane w jednym pomieszczeniu. Dzieci po zabiegach, które musiały zostać w szpitalu były przewożone na inne piętro, do  Kliniki Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży.

Ośrodek potrzebował nowej lokalizacji, w której znajdują  się 3 sale razem z częścią łóżkową. Pozwoli to zostać pacjentom na Oddziale. Znaczny odsetek wykonywanych zabiegów wymaga zastosowania znieczulenia ogólnego. Lepsze warunki przyczynią się do zwiększenia liczby leczonych pacjentów o około 20% jak i podniesienia bezpieczeństwa znieczulenia ogólnego ( jest wyciąg gazów oraz nie będzie trzeba wozić pacjentów na inny Oddział bezpośrednio po znieczuleniu ogólnym).

„Nowy Oddział stwarza godne, europejskie warunki dla naszych małych pacjentów.” - mówi prof. Piotr Czauderna, Kierownik Oddziału Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUM.

Pod opieką Ośrodka jest ok.  2000 pacjentów z różnymi anomaliami naczyniowymi, a rocznie leczonych ok. 200-300 pacjentów.

„Fundacja Polsat od 21 lat nieprzerwanie czyni wysiłki, by poprawić sytuację zdrowotną najmłodszych pacjentów w Polsce. Finansujemy liczne zabiegi, leki oraz terapie, jak również sponsorujemy remonty i modernizacje palcówek medycznych. Pomorski Ośrodek Terapii Laserowej to miejsce szczególne. Dzieci z wadami wrodzonymi, przykurczami, naczyniakami czy oparzeniami mogą otrzymać wszechstronną pomoc w jednym miejscu. Cieszymy się, że dzięki remontowi wiodący Ośrodek laseroterapii w kraju, może pomagać dzieciom nie tylko z Pomorza, lecz z całego kraju.” - komentuje Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Rozbudowa Ośrodka przyczyni się do poprawy warunków leczenia zarówno dla pacjentów, ich rodziców, jak i personelu. Jednocześnie umożliwi to swobodne umieszczenie powiększającej się liczby sprzętu. Z upływem czasu lista zastosowań laseroterapii ulega stałej rozbudowie, pokazując mnogość i różnorodność wskazań. Pomorski Ośrodek jest najlepiej wyposażonym ośrodkiem w Polsce, obecnie posiada 7 laserów.

„Ważne jest posiadanie tak dużego spectrum laserów, ponieważ są to  urządzenia, które mają bardzo wąskie zastosowanie w leczeniu danego typu anomalii naczyniowych lub innego rodzaju wad wrodzonych i zmian chorobowych.” - komentuje Prof. Piotr Czauderna.

Lekarze z Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej kształcą się poza granicami kraju, m.in. w 2014 roku Fundacja Polsat  dofinansowała szkolenia dla lekarzy z Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej im. Fundacji POLSAT z Gdańska - ISSVA 20th International Workshop on Vascular Anomalies, Melbourne, Australia. Było to najważniejsze spotkanie naukowe dotyczące wrodzonych anomalii naczyniowych, okazja do zapoznania się z odkryciami dotyczącymi patologii naczyniaków i malformacji, nowych możliwości leczenia, postępu w zastosowaniu np. laseroterapii.

Swoją wiedzą lekarze z Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej dzielą się kolegami w nowo powstających Ośrodkach  w Olsztynie, Białymstoku, Lublinie, Katowicach i Poznaniu.