2001

-

1 października 2001r. rozpoczęła się trzecia edycja ogólnopolskiej kampanii charytatywnej „Podaruj Dzieciom Słońce”. Jej celem było zebranie środków finansowych na zakup najnowocześniejszego sprzętu służącego leczeniu skrzywień kręgosłupa u dzieci.

Zakupione zostały aparaty RTG z termodrukarkami, które umożliwią stworzenie wysokiej jakości obrazu rentgenowskiego oraz sprzęt do neuro i fluoronawigacji umożliwiający wirtualizację obrazu kręgosłupa pacjenta w celu zaimplantowania wszczepów kręgosłupowych.

Akcja trwała trzy miesiące, do końca grudnia 2001r. Gromadzenie funduszy na ww. sprzęt odbywało się w oparciu o sprzedaż produktów znanych i popularnych marek: proszków do prania Vizir oraz Bonux, pieluszek jednorazowych i chusteczek Pampers, podpasek Always, pasty do zębów Blend-a-med. i szamponu Pantene Pro-V.

Wady postawy u dzieci są zjawiskiem powszechnym. W wyniku mało aktywnego trybu życia liczba dzieci, a później dorosłych, borykających się z problemami z kręgosłupem nieustannie rośnie. Najpoważniejszą z wad kręgosłupa jest skolioza, zwana kiedyś bocznym skrzywieniem kręgosłupa. Dr Paweł Michalski z Kliniki Ortopedii Szpitala Klinicznego Dzieciątka Jezus Akademii Medycznej w Warszawie twierdzi: „ Rocznie w naszej Klinice przeprowadzamy u dzieci ponad 170 operacji skolioz z zastosowaniem wszczepów kręgosłupowych (implantów) oraz prawie 100 innych zabiegów kręgosłupa. Liczba pacjentów wymagających leczenia chirurgicznego z roku na rok rośnie. W tej chwili na operację czeka ponad 700 dzieci. Operacje kręgosłupa z wszczepieniem impalntów, to zabiegi wymagające wielkiej precyzji ponieważ zlokalizowane tam struktury neurologiczne pozwalają kontrolować podstawowe funkcje fizjologiczne organizmu. Nowoczesny sprzęt do neuronawigacji 100-krotnie zmniejsza ryzyko uszkodzenia nerwów.”

Środki finansowe uzyskane ze sprzedaży produktów zostały przeznaczone na wyposażenie sal operacyjnych i pooperacyjnych w siedmiu ośrodkach medycznych w kraju, czyli dla:

• Lubuskiego Ośrodka Rehabilitacyjno Ortopedycznego ze Świebodzina
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 4, Katedra i Klinika Ortopedii Dziecięcej z Poznania
  • Szpitala Klinicznego Dzieciątka Jezus, Katedra i Klinika Ortopedii Akademii Medycznej z Warszawy
  • Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 2, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego z Zakopanego
  • Specjalistycznego Szpitala Kompleksowej Rehabilitacji i Ortopedii Dziecięcej „Górka” z Buska Zdroju
  • Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 5, Katedra i Oddział Kliniczny Ortopedii Śląskiej Akademii Medycznej z Sosnowca
  • Centrum Rehabilitacyjno-Ortopedycznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym dla Dzieci i Młodzieży z Trzebnicy