-

19 września 2004r., rozpoczęła się szósta edycja ogólnopolskiej kampanii „Podaruj Dzieciom Słońce”. Fundusze zebrane w tym roku podczas trwania Akcji zostaną przekazane na zakup aparatury do diagnostyki chorób nowotworowych u dzieci.

Co roku w Polsce na nowotwory zapada około 1200 dzieci. Jak potwierdzają specjaliści onkolodzy, kluczowe znaczenie dla dziecka z chorobą nowotworową ma wczesne rozpoznanie. Wykrycie nowotworu wymaga odpowiednich badań diagnostycznych. Do podstawowej diagnostyki dokonywanej w powiatowych ośrodkach medycznych niezbędne są dobrej jakości aparaty ultrasonograficzne (USG) i aparaty rentgenowskie (RTG). Dalsze badania wymagają specjalistycznej aparatury i technologii. Przeprowadzane są na oddziałach onkologicznych przygotowanych do kompleksowej diagnostyki i leczenia dziecka z chorobą nowotworową. Zarówno w przypadku ośrodków powiatowych jak i placówek specjalistycznych barierą do poprawy diagnostyki choroby nowotworowej jest brak odpowiedniego sprzętu medycznego.

Środki finansowe uzyskane ze sprzedaży produktów zostały przeznaczone na zakup sprzętu medycznego dla ośrodków onkologii dziecięcej na terenie kraju, czyli dla:

• Kliniki Hematologii i Onkologii Dziecięcej Szpitala Uniwersytetu Jagiellońskiego z Krakowa
  • Kliniki Hematologii i Onkologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego z Lublina
  • Oddziału Hematologiczno-Onkologicznego Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego z Olsztyna
  • Oddziału Onkologii i Kliniki Chorób Dzieci PAM ze Szczecina
  • Kliniki Onkologii, Hematologii i Transplantologii Pediatrycznej Akademii Medycznej z Poznania
  • Kliniki Onkologii w Instytucie Centrum Zdrowia Dziecka z Warszawy
  • Kliniki Onkologii Dziecięcej Szpitala klinicznego z Białegostoku
  • Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego z Bydgoszczy
  • Kliniki Hematologii i Onkologii Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego z Kielc
  • Kliniki Transplantologii Szpiku Onkologii i Hematologii Dziecięcej z Wrocławia
  • Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej Akademii Medycznej z Warszawy