W ramach XIII edycji Podaruj Dzieciom Słońce
zebrano prawie 4 mln zł

24 grudnia 2011 r. zakończyła się XIII edycja programu „Podaruj Dzieciom Słońce” organizowanego przez firmę Procter & Gamble oraz Telewizję POLSAT. Podczas akcji, której hasło brzmiało: „Twój wybór pomaga chorym dzieciom”, zbierane były fundusze na rzecz podopiecznych Fundacji POLSAT. Zebrana kwota to część zysku ze sprzedaży produktów marek: Vizir, Ariel, Bonux, Lenor, Fairy, Dreft, Wella, Naturella, Gillette, Blend-a-Med, Pantene Pro-V, Head & Shoulders, Pampers, Always.

„Podaruj Dzieciom Słońce” to coroczna akcja, której celem jest uzyskanie środków na rzecz pomocy chorym dzieciom, podopiecznym Fundacji POLSAT. XIII edycja zachęcała do udziału hasłem „Twój wybór pomaga chorym dzieciom”. Każdy konsument kupujący w okresie od 1 września do 24 grudnia 2011 r. produkty marek Vizir, Ariel, Bonux, Lenor, Fairy, Dreft, Wella, Naturella, Gillette, Blend-a-Med, Pantene  Pro-V, Head & Shoulders, Pampers oraz Always przyczynił się do sfinansowania leczenia dzieci znajdujących się pod opieką Fundacji POLSAT.

Dzięki ubiegłorocznej akcji udało się zebrać prawie 4 miliony zł. Oznacza to, że w ramach wszystkich trzynastu dotychczasowych edycji „Podaruj Dzieciom Słońce” zgromadzono łącznie około 62 miliony złotych. Pieniądze pozyskane w ramach akcji zostaną w całości przeznaczone na zakup leków i sprzętu medycznego dla chorych dzieci będących pod opieką Fundacji POLSAT.

Już po raz trzeci w akcję „Podaruj Dzieciom Słońce” zaangażował się Związek Harcerstwa Polskiego.
W listopadzie i grudniu 2011 r. Harcerska Szkoła Ratownictwa przy ZHP przeprowadziła w wybranych punktach sprzedaży na terenie całej Polski cykl 56 szkoleń z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy.

Organizując „Podaruj Dzieciom Słońce” chcemy zjednoczyć jak najwięcej osób wokół wspólnego celu, jakim jest pomoc chorym dzieciom. Wsparcie akcji jest bardzo proste i dzieje się przy okazji codziennych zakupów. Cieszy nas, że także podczas ostatniej edycji  konsumenci wybierali produkty, dzięki którym mogli dołączyć do grona darczyńców naszej akcji.  – mówi Małgorzata Mejer, rzecznik prasowy w firmie Procter & Gamble.

Akcja „Podaruj Dzieciom Słońce” jest pierwszwą w Polsce i jedną z największych prowadzonych obecnie w naszym kraju inicjatyw marketingu społecznie zaangażowanego. Marketing społecznie zaangażowany polega na przeznaczaniu przez firmę części przychodów ze sprzedaży na cel społeczny. Koncepcja akcji jest bardzo prosta i nie wymaga od konsumentów żadnych dodatkowych wysiłków czy nakładów.

1 września ruszyła trzynasta edycja akcji „Podaruj Dzieciom Słońce" organizowanej przez firmę Procter & Gamble oraz Telewizję POLSAT. Podczas tegorocznej kampanii, której hasło brzmi: „Twój wybór pomaga chorym dzieciom", zbierane były fundusze pozyskane ze sprzedaży produktów: Vizir, Ariel, Bonux, Lenor, Fairy, Dreft, Wella, Naturella, Gillette, Blend-a-Med, Pantene  Pro-V, Head & Shoulders, Pampers, Always. Środki przeznaczone zostały na dofinansowanie leczenia dzieci będących  pod opieką Fundacji POLSAT.

Organizując „Podaruj Dzieciom Słońce" chcemy zjednoczyć jak najwięcej osób wokół wspólnego celu, jakim jest pomoc chorym dzieciom. Wsparcie akcji jest bardzo proste i dzieje się przy okazji codziennych zakupów. Wybór pasty do zębów czy proszku do prania przekłada się na pieniądze, które sfinansują leczenie chorych dzieci. Stąd hasło tegorocznej edycji: „Twój wybór pomaga chorym dzieciom".  - mówi Małgorzata Mejer, PR Manager w firmie Procter & Gamble.

Podczas codziennych kontaktów z dziećmi, będącymi pod opieką naszej Fundacji, jak również ich bliskimi, przekonujemy się, jak wiele odwagi, siły i optymizmu potrzeba w sytuacji, gdy w rodzinie mamy chore dziecko. Brak możliwości niesienia pomocy poprzez zapewnienie odpowiedniej opieki medycznej i nierzadko kosztownej terapii jest dla rodziny prawdziwą tragedią. Dlatego każda złotówka pozyskana w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce" jest niezwykle istotna. - podkreśla Małgorzata Żak, Prezes Fundacji POLSAT.

Już po raz trzeci akcję „Podaruj Dzieciom Słońce" wsparł Związek Harcerstwa Polskiego. W październiku i listopadzie Harcerska Szkoła Ratownictwa przy ZHP przeprowadził cykl szkoleń z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy. Warsztaty te były organizowane w wybranych hipermarketach na terenie całej Polski. Szkolenia przeprowadzone przez harcerzy w trakcie dwóch poprzednich edycji cieszyły się wielką popularnością - wzięło w nich udział łącznie ponad 130.000 osób. Dokładne informacje na temat miejsc i terminów szkoleń będzie można znaleźć na stronie www.podaruj.ploraz na profilu akcji na Facebooku.

Akcja „Podaruj Dzieciom Słońce" jest pierwszą w Polsce i jedną z największych prowadzonych obecnie w naszym kraju inicjatyw marketingu społecznie zaangażowanego. Marketing społecznie zaangażowany polega na przeznaczaniu przez firmę części przychodów ze sprzedaży na cel społeczny. Koncepcja akcji jest bardzo prosta i nie wymaga od konsumentów żadnych dodatkowych wysiłków czy nakładów.
W ramach dotychczasowych dwunastu edycji „Podaruj Dzieciom Słońce" zebrano ponad 58 miliony złotych. Pieniądze te zostały  w całości przeznaczone na zakup leków i sprzętu medycznego.
W latach 1999-2007 - dochód z akcji przeznaczony został na rozwiązanie konkretnych problemów placówek pediatrycznych. Wspólnie wyposażyliśmy 232 oddziały dziecięce i ośrodki specjalistyczne.

Za tę sumę Fundacja POLSAT zakupiła między innymi nowoczesną aparaturę medyczną wykorzystywaną do leczenia chorób nowotworowych u dzieci oraz sprzęt ratujący życie i zdrowie wcześniaków i dzieci poszkodowanych w wypadkach. Pomoc otrzymały także dzieci niewidome i niedowidzące, które skorzystały z dofinansowania na zakup sprzętu rehabilitacyjnego oraz specjalistycznych pomocy dydaktycznych. Za środki zebrane podczas akcji Fundacja stworzyła między innymi Dziecięce Centrum Oparzeniowe przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, a także wsparła rozbudowę Oddziału Hematologicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.

W latach 2008-2010 - zebrane środki zostały przekazane na leczenie, rehabilitację, zakup sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego dla 5 658 chorych dzieci - podopiecznych Fundacji POLSAT.

Trzynasta edycja akcji „Podaruj Dzieciom Słońce" zakończyła się 24 grudnia i  dała każdemu z nas szansę wsparcia działalności Fundacji POLSAT.

Zapraszamy na szkolenia ZHP w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce".

W najbliższy weekend (3,4 grudnia) w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski.

Kolejne szkolenia ZHP, zapraszamy w weekend 19-20 listopada!

W najbliższy weekend (19,20 listopada) w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski. Odbędą się one w weekendy 19-20 i 26-27 listopada oraz 3-4 grudnia.

W najbliższą sobotę (19 listopada) szkolenia odbędą się w następujących sklepach:
- Real przy ulicy Piłsudskiego 1 w Warszawie (Centrum M1 - Marki)
19 i 20 listopada w sklepie Real przy ulicy Szwajcarskiej 14 w Poznaniu oraz 20 listopada w sklepie Real przy Placu Teatralnym 12 w Zabrzu

- Real przy ulicy Piłsudskiego 1 w Warszawie (Centrum M1 - Marki)

Szkolenia ZHP w ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce” już w najbliższy weekend!

W ramach akcji „Podaruj Dzieciom Słońce", wspieranej m.in. przez marki Pampers, Aways, Vizir i Head & Shoulders, 12 i 13 listopada w wybranych sklepach odbędą się szkolenia w zakresie udzielania pierwszej pomocy, poprowadzone przez Harcerską Szkołę Ratownictwa Związku Harcerstwa Polskiego. Organizatorzy programu „Podaruj Dzieciom Słońce" - firma Procter & Gamble oraz Telewizja POLSAT - współpracują z ZHP już 3 rok z rzędu.

Warszawa, 9 listopada 2011 r. - W najbliższy weekend w godzinach 10-18, konsumenci wybranych sklepów w całej Polsce będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt. „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy", które poprowadzą harcerze z Harcerskiej Szkoły Ratownictwa ZHP. Organizacja ta już po raz trzeci włączyła się do akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". W trakcie dotychczasowych edycji kontakt ze szkoleniami miało ponad 130.000 osób. W tym roku planowanych jest około 60 szkoleń na terenie całej Polski. Odbędą się one w weekendy 12-13, 19-20 i 26-27 listopada oraz 3-4 grudnia.

W najbliższą sobotę (12 listopada) szkolenia odbędą się w następujących sklepach:

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy Lwowskiej 81 w Chełmie,

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy 3 maja 26 w Kwidzynie,

- Selgros przy ulicy 3 maja 4 w Łodzi,

- centrum handlowe Carrefour  przy ulicy Warszawskiej 61 w Mińsku Mazowieckim,

- supermarket E. Leclerc przy ulicy  Sportowej 11 w Przemyślu,

- Selgros przy ulicy Krakowskiej 71 we Wrocławiu,

- hipermarket Leclerc przy ulicy Wyszyńskiego 18 w Zielonej Górze,

W niedzielę (13 listopada) warsztaty odbędą się w sklepie Kaufland przy ulicy Lubelskiej 2h w Puławach.

Bardzo nas cieszy, że prowadzone przez harcerzy z ZHP szkolenia, które odbyły się podczas poprzednich edycji „Podaruj Dzieciom Słońce", spotykały się z dużym zainteresowaniem rodziców oraz dzieci." - powiedziała Małgorzata Mejer, rzecznik prasowy firmy Procter & Gamble, współorganizatora akcji „Podaruj Dzieciom Słońce". - „Jest to dla nas potwierdzenie, że nasze działania spotykają się nie tylko z ciepłym przyjęciem konsumentów, którzy co roku razem z nami niosą pomoc chorym dzieciom, lecz także ze wsparciem tej zasłużonej i cenionej organizacji. Edukacja w zakresie podstaw pierwszej pomocy doskonale wpisuje się w misję akcji „Podaruj Dzieciom Słońce", czyli niesienie pomocy chorym dzieciom." - dodaje.

„Dzięki tym warsztatom możemy wnieść nasz wkład w to niezwykłe przedsięwzięcie, jakim jest akcja „Podaruj Dzieciom Słońce", - mówi hm. Krzysztof Budziński zastępca naczelnika ZHP. „Zależy nam, żeby dzięki warsztatom, zmieniło się podejście ludzi do udzielania pomocy. Chcemy, aby z większą pewnością angażowali się w niesienie pierwszej pomocy. Takie zajęcia to również okazja dla najmłodszych, żeby zapoznać się z podstawowymi zasadami w tym zakresie.

Umiejętność odpowiedniego zachowania się może złagodzić skutki wypadków i niejednokrotnie jest kluczowa dla ocalenia życia poszkodowanego."

Dzięki udziałowi w szkoleniach, rodzice i dzieci dowiedzą się, jak należy udzielać pierwszej pomocy  w różnych sytuacjach, które mogą wystąpić w codziennym życiu. Warsztaty pod hasłem „Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy" dostarczają wiedzę z zakresu m.in.: wzywania pomocy, stosowania opatrunków, postępowania z osobą w stanie zagrożenia życia oraz reagowania w innych sytuacjach.

Akcja „Podaruj Dzieciom Słońce"

„Podaruj Dzieciom Słońce" to akcja realizowana od 1999 roku. 1 września rozpoczęła się jej trzynasta edycja. Potrwa do 24 grudnia. Celem akcji jest pozyskanie środków na rzecz chorych dzieci - podopiecznych Fundacji POLSAT. W tym roku w akcji biorą następujące marki: Always, Dreft, Ariel, Blend-a-med, Bonux, Fairy, Gilette, Head & Shoulders, Lenor, Pampers, Pantene Pro-V, Naturella, Vizir, Wella. Część zysku ze sprzedaży tych produktów w okresie 1 września - 24 grudnia 2011 r. firma P&G przekaże na rzecz Fundacji POLSAT. Fundusze zbierane są pod hasłem: „Twój wybór pomaga chorym dzieciom". Aby wziąć udział w akcji, wystarczy w trakcie jej trwania kupować produkty powyższych marek. Są one oznaczone symbolem akcji - żółtym słoneczkiem.

Dotychczas zebrane środki wsparły m. in. zakup nowoczesnej aparatury medycznej do diagnostyki chorób nowotworowych u dzieci, sprzętu ratującego życie i zdrowie wcześniaków oraz dzieci poszkodowanych w wypadkach. Pomoc otrzymały także dzieci niewidome i niedowidzące, które skorzystały z dofinansowania na zakup sprzętu rehabilitacyjnego oraz specjalistycznych pomocy dydaktycznych. Za zebrane środki utworzono m.in. Dziecięce Centrum Oparzeniowe przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie oraz wsparto rozbudowę Oddziału Hematologicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie, jak i dziesiątki innych instytucji będących pod opieką Fundacji POLSAT.

Kontakt/Dodatkowe informacje:

Małgorzata Mejer

Procter & Gamble

Tel. +22 670 85 10

mejer.m@pg.com

Izabela Wejcht

Twenty Four Seven PR Sp. Z o.o.

Tel. 501 943 150

izabela.wejcht@247pr.pl

W tym roku pomagamy chorym dzieciom w Twojej okolicy!

«1234»