"Podziel się Posiłkiem"

“Podziel się Posiłkiem” – ruszyła trzecia edycja programu, którego celem jest walka z niedożywieniem dzieci w Polsce.Organizatorzy tegorocznej akcji, firma Danone, Fundacja Polsat i Federacja Polskich Banków Żywności, rozszerzają zakres podejmowanych działań tak, aby ufundować co najmniej milion posiłków dla głodnych dzieci. 18. września rozegrany zostanie mecz piłki nożnej pomiędzy Reprezentacjami Artystów Polskich i Telewizji Polsat, z którego całkowity dochód zasili konto akcji.

Podobnie jak w dwóch poprzednich latach, Firma Danone przeznaczy na rzecz dzieci część dochodu ze sprzedaży swoich produktów, oznaczonych logo “Podziel się posiłkiem”. Będą one dostępne w sklepach w trakcie trwania akcji we wrześniu i październiku.

Tegoroczna Ogólnopolska Zbiórka Żywności zostanie przeprowadzona 16 i 17 września w około tysiącu hipermarketów na terenie całej Polski. Oprócz 19 tysięcy wolontariuszy, aktywnymi uczestnikami zbiórki będą gwiazdy sceny i sportu oraz liczni działacze społeczni, którzy zadeklarowali swoje poparcie.

Nowym elementem programu będzie trwająca tydzień (18- 25 września) zbiórka funduszy za pomocą SMSów. Rozpocznie ją piłkarski pojedynek gwiazd sceny i ekranu rozegrany na stadionie łódzkiego Widzewa. Bilet na mecz w cenie 7, 50 PLN stanowi równowartość 3 posiłków dla niedożywionych dzieci.

Minione edycje programu ”Podziel się Posiłkiem” zainicjowanego przez firmę Danone spotkały się z dużą społeczną akceptacją. Organizatorzy we współpracy z Caritas Polska i programem “Pajacyk” Polskiej Akcji Humanitarnej przyczynili się w ciągu dwóch lat do wydania 1 161 989 posiłków dla dzieci w szkołach i przedszkolach. Według wyliczeń, w roku szkolnym 2004/2005 ciepły posiłek jadło ponad 4000 dzieci.

W tym roku firma Danone zaprosiła do współpracy Fundację Polsat, jedną z najbardziej znanych polskich organizacji pozarządowych, która od ośmiu lat pomaga chorym dzieciom i ich rodzicom. – W naszym rozumieniu głód jest rodzajem choroby, patologii, która, nieleczona, powoduje znaczące konsekwencje dla zdrowia dziecka. Dlatego postanowiliśmy włączyć się do tego projektu.– mówi prezes Fundacji Polsat, Małgorzata Żak – Nasz wkład w walkę z niedożywieniem traktujemy także jako działalność profilaktyczną, bo dzieci dobrze odżywione to dzieci zdrowsze. Fundacja pomoże nagłośnić zbiórkę na antenie Telewizji Polsat.

Niedożywienie występuje w Polsce zarówno na wsi, jak i w mieście. Najuboższe województwa to warmińsko-mazurskie, wielkopolskie, lubelskie, podkarpackie i świętokrzyskie. Z przeprowadzonych badań wynika, że 32% dzieci w Polsce jest niedożywionych. – mówi Przemek Pohrybieniuk, szef firmy Danone - Co dziesiąte z nich nie kwalifikuje się do pomocy społecznej i nie jest objęte pomocą państwa.

Największy odsetek dzieci niedożywionych pochodzi z rodzin bezrobotnych, rodzin wielodzietnych, niepełnych i rodzin patologicznych. Ubóstwo i bezrobocie to nie jedyny powód niedożywienia dzieci. Często do tych kwestii dołącza niezaradność wychowawcza rodziców. Brak edukacji, niewiedza i niski poziom oświaty również przyczyniają się do powstania problemu niedożywienia.

Partnerzy medialni programu “Podziel się Posiłkiem” to Telewizja Polsat, Radio Zet, Wirtualna Polska, Super Express, Tina oraz portal ngo.pl.

Więcej informacji na stronie: www.podzielsieposilkiem.pl