Podziel się! - wielka zbiórka żywności już w ostatni weekend września

W  piątek i sobotę września (28-29.09) w około 1 600 sklepach w całej Polsce będzie zbierana żywność dla dzieci. Zbiórka żywności „Podziel się Posiłkiem” to obok zakupu produktów „z talerzykiem” najpopularniejsza forma pomocy niedożywionym dzieciom, prowadzona w ramach programu społecznego „Podziel się Posiłkiem”. Organizatorem zbiórki są Banki Żywności. Każdy może pomóc, robiąc w te dni zakupy i przekazując żywność wolontariuszom.

Polacy potrafią i lubią się dzielić

Zbiórki żywności są jednym z elementów programu „Podziel się Posiłkiem”, którego celem jest przeciwdziałanie zjawisku niedożywienia dzieci w Polsce. Do tej pory, w ramach czterech edycji programu, dzięki hojności Polaków zebrano blisko 461 ton żywności, która została przekazana organizacjom i instytucjom współpracującym z Bankami Żywności, na co dzień zajmujących się dożywianiem dzieci. Są wśród nich szkoły, świetlice, domy dziecka, towarzystwa przyjaciół dzieci oraz stowarzyszenia pomagające dzieciom i młodzieży.
Jestem przekonany, że my – Polacy, potrafimy się dzielić. Widzimy to nie tylko po ilości przekazywanej żywności, lecz także po tysiącach uśmiechów, którymi obdarzani są nasi wolontariusze - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, będącej głównym organizatorem zbiórki żywności. „Podziel się Posiłkiem” to zbiórka wyjątkowa, ma na celu pomoc dzieciom. Z zadowoleniem obserwujemy, że coraz więcej osób włącza się w takie akcje. Chcielibyśmy w tej zbiórce zebrać minimum 200 ton żywności, czyli obrazowo 200 małych ciężarówek wypełnionych po brzegi jedzeniem.

Gdzie będziemy?

Zbiórka żywności „Podziel się Posiłkiem” będzie prowadzona przez 30 Banków Żywności w 280 miastach na terenie całego kraju. W akcji udział weźmie łącznie 26 000 wolontariuszy, którzy będą informować o najbardziej potrzebnych produktach, a także odbierać żywność od klientów sklepów.
Jestem zawsze pod wrażeniem ilości wolontariuszy, którzy z dobroci serca biorą udział w naszych zbiórkach. W tym roku to 26 tysięcy, czyli ponad 13-kilometrowy sznur ludzi. Podziwiamy ich i jesteśmy bardzo wdzięczni – komentuje Przemysław Pohrybieniuk, Członek Zarządu, Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych w firmie Danone, która jest inicjatorem i organizatorem programu „Podziel się Posiłkiem”.
Najbardziej potrzebne produkty, o które proszą organizatorzy to: olej, cukier, ryż, płatki śniadaniowe, odżywki dla dzieci, dżemy, soki, makaron, konserwy. Zebraną żywność – bezpośrednio po posegregowaniu, przeliczeniu i zabezpieczeniu w magazynach - Banki Żywności będą stopniowo przekazywać do blisko 700 organizacji i instytucji zajmujących się dożywaniem dzieci. Z powodów logistycznych nie we wszystkich sklepach prowadzona będzie Zbiórka „Podziel się Posiłkiem”.
Wszyscy chętni mogą sprawdzić listę sklepów w swoim mieście oraz godziny organizacji zbiórki na stronach www.podzielsieposilkiem.pl i www.bankizywnosci.pl, bądź też kontaktując się z lokalnym Bankiem Żywności.

Znani i lubiani też będą z nami

W program „Podziel się Posiłkiem” angażują się już od dawna ludzie ze świata kultury, sztuki czy mediów. Gwiazdy polskiej estrady „wyśpiewują koncertowo” inaugurację kolejnych edycji programu (Radom w roku ubiegłym, Poznań – w tej edycji), wspierają także program swoją obecnością na zbiórkach żywności. W tegorocznej zbiórce „Podziel się Posiłkiem” będą z nami m. in.: Katarzyna Dowbor, Ilona Felicjańska, Beata Fudalej, Kamila Kajak, Paweł Nastula, Agnieszka Rylik, Przemysław Saleta, Andrzej Supron, Ewa Szabatin, Agnieszka Warchulska.

Organizatorem zbiórki żywności „Podziel się Posiłkiem” są Banki Żywności, partnerami strategicznymi – Danone i Fundacja Polsat.