KONCERT GWIAZD - Podziel Się Posiłkiem w Bydgoszczy - 29.08.2008r

Już dziś Koncertem Gwiazd rozpocznie się szósta edycja programu Podziel się Posiłkiem, którego celem jest walka z niedożywieniem dzieci w Polsce.

O godz. 20.00 na Starym Rynku w Bydgoszczy wystąpią:

• Bracia
  • Golec uOrkiestra
  • Video
  • Łzy
  • Stachursky
  • The Jet Set
  • Łukasz Zagrobelny
  • Natalia Kukulska
  • Ewelina Flinta
  • Krzysztof Respondek
  • Blue Cafe

Koncert poprowadzą: Krystyna Czubówna, Krzysztof Ibisz, Maciek Dowbor i Maciek Rock.

Dotychczasowe sukcesy programu Podziel się Posiłkiem są efektem determinacji i działań sektora pozarządowego, biznesu, mediów oraz osób prywatnych, które utożsamiają się z ideą programu.

Program Podziel się Posiłkiem ma zdecydowanie szerszy zakres i większe znaczenie, niż „tylko” przeciwdziałanie niedożywieniu. Po pierwsze podejmuje udaną próbę  oszacowania i skomentowania problemu społecznego w powiązaniu z konkretną propozycją radzenia sobie z nim za pomocą przysłowiowej wędki, a nie tylko ryby. Po drugie promuje ciekawy i wielowymiarowy model współpracy międzysektorowej: biznesu, organizacji pozarządowych i mediów. Po trzecie stanowi pretekst do uruchomienia współpracy lokalnej, której efektem może być wzrost zaufania (kapitału) społecznego oraz stworzenie modelu dobrych praktyk, mającego szansę stanowić wzór także dla innych społeczności.- mówi dr Magdalena Dudkiewicz z Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego.

W efekcie pięciu dotychczasowych edycji programu do dzieci w całej Polsce trafiło ponad 7 milionów posiłków.

Inspiracja i aktywizacja, czyli wędka obok ryby

Założeniem organizatorów programu Podziel się Posiłkiem jest dożywianie dzieci poprzez aktywizację lokalnych organizacji i liderów - w ramach programu funkcjonuje Program Grantowy Danone „Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!” oraz Akademia Podziel się Posiłkiem.

Nadrzędnym celem Programu Grantowego jest zachęcanie do konstruktywnego rozwiązywania problemu, jakim jest niedożywienie dzieci w lokalnych społecznościach. Do tej pory w ramach Programu Grantowego zostało  nagrodzonych 106 autorskich pomysłów. W kolejnych latach program będzie się rozwijał bardziej intensywnie, aby kolejne szkoły, organizacje pozarządowe czy ośrodki kultury, które przedstawią najlepsze i najciekawsze projekty mogły otrzymać na ich realizację granty w wysokości 5000 zł każdy.

Akademia Podziel się Posiłkiem to działanie zapoczątkowane dwa lata temu, w ramach którego konsultanci Banków Żywności promują w lokalnych społecznościach sposoby walki z problemem niedożywienia dzieci oraz aktywizują przedstawicieli tych społeczności do działania. W efekcie dotychczasowych dwóch edycji, w ramach Akademii zawiązanych zostało 809 koalicji, które własnym sumptem gromadziły żywność, przygotowywały z niej posiłki i wydawały potrzebującym dzieciom.

Pomaganie dzieciom, to takie proste i piękne

Każdy może podzielić się posiłkiem z potrzebującymi dziećmi. Sposobów jest kilka.

• Już dziś (29 sierpnia) podczas Koncertu Gwiazd Podziel się Posiłkiem
    w Bydgoszczy wolontariusze Banków Żywności będą zbierali żywność dla dzieci
    z Bydgoszczy i okolic. Od godz. 18:oo do specjalnie rozstawionych w okolicach Starego Rynku namiotów każdy będzie mógł przynieść produkty tj. mąkę, cukier, ryż, kaszę, dżemy, makarony, konserwy, olej, a w podziękowaniu otrzyma turkusową silikonową bransoletkę – symbol dzielenia się posiłkiem z dziećmi.
  • Posiłkiem podzielą się także wszyscy ci, którzy od sierpnia do października wybiorą  produkty Danone oznaczone talerzykiem Podziel się Posiłkiem. Część zysków ze sprzedaży tych produktów firma przekaże na posiłki dla potrzebujących dzieci.
  • 26 i 27 września w 2 687 sklepach w całej Polsce 28 560 wolontariuszy Banków Żywności
  • będzie zbierało żywność, która następnie zostanie przekazana do dystrybucji lokalnym organizacjom i instytucjom na terenie całej Polski. Przyłączyć do niej może się każdy, kto przekaże wolontariuszom choćby jedno opakowanie żywności. Organizatorzy szacują, że jeden kilogram żywności, to dwa pełnowartościowe posiłki.

Połączmy siły i przyczyńmy się do wydania kolejnego miliona posiłków!