Pierwszy etap programu Podziel się Posiłkiem 2008/2009 za nami.

Już 6 edycja programu społecznego Podziel się Posiłkiem rozpoczęła się równo z pierwszym szkolnym dzwonkiem. Od pięciu lat organizatorzy programu inaugurują działania dożywiające dzieci w całym kraju, pomagają przekazując pieniądze i żywność.

Przez wrzesień i październik można było kupować produkty firmy Danone oznaczone „talerzykiem Podziel się Posiłkiem”. Część zysku z ich sprzedaży zostanie przeznaczona na dożywianie i edukację dzieci przez kolejne miesiące roku szkolnego oraz wakacji 2009.

W ramach programu, 26 i 27 września 2008, Banki Żywności przeprowadziły Zbiórkę Żywności Podziel się Posiłkiem w sklepach całej Polsce. Przyniosła rekordowe efekty: ponad 360 ton produktów spożywczych! To najwięcej ze wszystkich zbiórek organizowanych dotychczas w ramach programu. Produkty będą stopniowo przekazywane organizacjom dożywiającym dzieci w Polsce.

To jednak dopiero początek działań. Już 3 listopada na stronie www.podzielsieposilkiem.pl dostępny będzie regulamin oraz wniosek do konkursu grantowego „Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!”. W tym roku zachęcamy do udziału w konkursie szczególnie organizacje, które mogą prowadzić dożywianie i zajęcia dla dzieci w okresie wakacji.

Chcemy pomagać niedożywionym dzieciom przez cały rok. Policzyliśmy, że dni spędzonych poza szkołą jest prawie tyle samo, co dni, kiedy dziecko jest w szkole. A jeść trzeba codziennie – mówi Przemek Pohrybieniuk, Członek Zarządu Danone – dlatego w tym roku zachęcamy do udziału w programie grantowym także organizacje działające w czasie pozaszkolnym.