26 i 27 września - Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem

W ostatni piątek i sobotę września (26-27.09) odbędzie się ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem. W około 1500 sklepów w całej Polsce około 20 000 wolontariuszy Banków Żywności będzie zbierało żywność na rzecz potrzebujących dzieci. Organizatorem zbiórki są Banki Żywności. W tych dniach każdy może pomóc, przekazując część swoich zakupów wolontariuszom dyżurującym w sklepie.

Pomagać - to takie proste!
Zbiórka Żywności to, oprócz zakupu produktów Danone oznaczonych talerzykiem Podziel się Posiłkiem, kolejna forma przyłączenia się do programu Podziel się Posiłkiem i podjęcia walki z niedożywieniem dzieci w Polsce. Do tej pory, dzięki ofiarności Polaków udało się zebrać ponad 800 ton żywności w ramach ogólnopolskich Zbiórek Żywności Podziel się Posiłkiem. Za pośrednictwem szkół, świetlic, domów dziecka oraz stowarzyszeń pomagających dzieciom i młodzieży, żywność ta trafiła do potrzebujących dzieci.

Z roku na rok obserwujemy u Polaków coraz większą chęć dzielenia się, której wymiernym efektem są zebrane tony żywności. Mamy ogromną nadzieję, że w tym roku będzie tak samo. Podziel się Posiłkiem to szczególna zbiórka, ponieważ jej efekty przekazane będą dzieciom, czyli tym, którzy nie potrafią samodzielnie zadbać o swoje wyżywienie. Liczymy na zrozumienie ich sytuacji i szeroki gest Polaków - mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Przyjdź!
Zbiórka Żywności odbędzie się 26 i 27 września w wybranych dużych sklepach w całej Polsce (dokładna lista będzie dostępna na stronie www.podzielsieposilkiem.pl oraz www.bankizywnosci.pl). Wolontariusze, w specjalnie oznaczonych punktach na terenie sklepu będą czekali na produkty z długim okresem przydatności tj. cukier, płatki śniadaniowe, ryż, odżywki dla dzieci, dżemy, soki, konserwy i dania gotowe oraz oleje,.

Zaangażowani wolontariusze to nasza siła napędowa. Zbiórka pokazuje jak wiele jest młodych wrażliwych ludzi, chcących bezinteresownie pomagać - mówi Przemek Pohrybieniuk, Członek Zarządu firmy Danone, która jest inicjatorem i organizatorem programu Podziel się Posiłkiem.- W tym roku ponownie wolontariuszami będą także pracownicy Danone.

Organizator Zbiórki Żywności Podziel się Posiłkiem Banki Żywności oraz partnerzy strategiczni - Danone i Fundacja Polsat liczą, że w tym roku uda się zebrać jeszcze więcej żywności i tym samym wydać więcej posiłków.

Znani i lubiani dla Podziel się Posiłkiem
Wsparcie osób znanych dla programu Podziel się Posiłkiem to już tradycja. W tegorocznej Zbiórce będą z nami m.in.: Teresa Lipowska, Tomasz Zubilewicz, Iwona Schymalla, Jolanta Fajkowska, Katarzyna Dowbor, Kamila Kajak, Robert Kochanek, Elżbieta Zającówna.

Patronat medialny nad programem Podziel się Posiłkiem objęły Telewizja Polsat, RMF FM, Newsweek i Tina.