Podziel się Posiłkiem – Podziel się sobą! Ogólnopolska Zbiórka Żywności. Przyjdź i wspomóż nas!

24 i 25 września w ponad 2000 sklepów w całej Polsce odbędzie się Ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem. Na wszystkich, którzy pragną podzielić się posiłkiem z niedożywionymi dziećmi, czekać będzie ponad 30 000 wolontariuszy Banków Żywności. Każdy z nas może w tych dniach dołączyć do zbiórki żywności Podziel się Posiłkiem.

Wystarczywybrać się do jednego ze sklepów uczestniczących w zbiórce, których lista zostanie opublikowana na stronach www.podzielsieposilkiem.pl oraz www.bankizywnosci.pl. W specjalnie oznaczonych miejscach będą czekać wolontariusze
z koszami, do których będzie można włożyć długoterminową żywność (ryż, konserwy, olej, dania gotowe, soki, dżemy itp.), która trafi do potrzebujących dzieci. W zeszłym roku dzięki zaangażowaniu Polaków w zbiórkę udało się zebrać rekordową ilość, ponad
390 ton żywności!
Mamy nadzieję, że i w tym roku zdamy egzamin z dobroczynności!

Zbiórce w sklepach będzie towarzyszyła Internetowa Zbiórka Żywności organizowana za pośrednictwem strony www.bankizywnosci.pl. w dniach od 18 września do 3 października 2010 roku. Jest to okazja dla tych, którzy nie dotrą do sklepów, w których odbywać się będzie tradycyjna zbiórka. Wszystkie zakupione produkty przeznaczone są dla niedożywionych dzieci, które otrzymają je za pośrednictwem Banków Żywności. Zbiórka jest organizowana we współpracy z siecią sklepów
Piotr i Paweł.

„Ofiarność ludzi, którą obserwowałem w czasie zbiórek, jest naprawdę wzruszająca. Dzieci oddające słodycze lub swoje ulubione płatki - to obrazek, który napawa nadzieją, że nasz trud włożony w organizację Programu Podziel się Posiłkiem nie idzie na marne i dzięki ciągłemu zaangażowaniu pozwoli zminimalizować problem niedożywienia wśród dzieci. Liczymy, że w tym roku Polacy po raz kolejny pokażą, że nie są obojętni na los najmłodszych" - powiedział Przemek Pohrybieniuk, członek zarządu firmy Danone, dyrektor ds. relacji zewnętrznych i zrównoważonego rozwoju.

„Co roku zwiększa się liczba wolontariuszy biorących udział w akcji. Jest to znak, że ludzie chcą i potrzebują dzielić się z innymi, także sobą i swoim czasem. Dzięki energii i zapałowi tych ludzi możemy się spodziewać, że wyniki tegorocznej zbiórki żywności będą jeszcze większe niż w latach ubiegłych" - powiedział Marek Borowski,  prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W tym roku patronami medialnymi Programu Podziel się Posiłkiem są: Telewizja POLSAT, RMF FM oraz Tina.

Więcej informacji o Programie Podziel się Posiłkiem znajdą Państwo na stronie internetowej www.podzielsieposilkiem.pl. Zachęcamy także do wsparcia Programu na stronie: www.facebook.com/podzielsieposilkiem.