2005- trzecia edycja programu – przekazaliśmy 1.053.736 posiłków

Organizatorami trzeciej edycji Podziel się Posiłkiem była Fundacja POLSAT oraz Danone a Banki Żywności zostały Partnerem Strategicznym programu. Kolejny rok działania programu i kolejne osiągnięcia w walce z niedożywieniem dzieci. W ramach tej edycji programu przyczyniliśmy się do przekazania 1.053.736 posiłków.

W tej edycji ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem trwała dwa dni. Zebrano 262.941 kg żywności, która, dzięki organizacjom i szkołom działającym lokalnie, trafiła do najbardziej potrzebujących dzieci. Zbiórkę poprzedził charytatywny Mecz Gwiazd (na stadionie Widzewa w Łodzi reprezentacja Telewizji Polsat wygrała 3:1 z reprezentacją Artystów Polskich), z którego dochód w wysokości 60.907,48 zł został przeznaczony na zakup i wydanie 24.363 posiłków.

Do zwiększenia ilości wydanych posiłków przyczyniły się także 32 organizacje, które w ramach zainicjowanego podczas drugiej edycji programu grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” otrzymały dotacje. Dzięki aktywności i pomysłowości tychże organizacji, do potrzebujących dzieci trafiło 138.831 posiłków.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, w program Podziel się Posiłkiem mógł zaangażować się każdy, kto we wrześniu i październiku wybrał choć jeden produkt Danone`a oznaczony talerzykiem Podziel się Posiłkiem. Część zysku ze sprzedaży tych produktów Danone przeznaczył na działania w ramach Podziel się Posiłkiem.