2006 czwarta edycja programu – przekazaliśmy 1.659.653 posiłków

Czwartą edycję programu zainaugurował „Podziel się Posiłkiem – Koncert Gwiazd”, który odbył się 27 września 2006r. w Radomiu.

Ponad 10 tys. osób bawiło się na Koncercie z udziałem gwiazd: Moniki Brodki, Kasi Cerekwickiej, Kasi Kowalskiej, Krzysztofa Kiljańskiego, Mandaryny, Maryli Rodowicz, Stachursky’ego, Lidii Kopani i Anny Szarmach.

Podczas Koncertu swoją trasę rozpoczął TIR Podziel się Posiłkiem, który oprócz Radomia odwiedził jeszcze siedem innych miast. Każdej wizycie TIR-a towarzyszyły pikniki rodzinne połączone ze zbiórkami żywności dla potrzebujących dzieci. W sumie, dzięki ofiarności mieszkańców Radomia, Lublina, Ostrowca Świętokrzyskiego, Rzeszowa, Olsztyna, Tczewa, Piły i Rudy Śląskiej zebrano 57.832 kg żywności dla potrzebujących dzieci.

W ramach programu grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!”, przyznana została pomoc finansowa 32 organizacjom (każda dotacja w wysokości do 5 tys. zł) na realizację działań lokalnych zmniejszających niedożywienie i jednocześnie wspierających wszechstronny rozwój dzieci i młodzieży.

Wzorem lat ubiegłych, we wrześniu i październiku konsumenci mogli wesprzeć program, kupując produkty Danone oznaczone talerzykiem Podziel się Posiłkiem. Część zysku ze sprzedaży tych produktów została przekazana na walkę z niedożywieniem dzieci w Polsce.

Nowością czwartej edycji programu „Podziel się Posiłkiem” było uruchomienie Akademii Podziel się Posiłkiem, której celem jest dotarcie do szkół i organizacji w Polsce z wiedzą na temat skutecznych sposobów walki z niedożywieniem dzieci poprzez korzystanie z dostępnych źródeł pomocy, a także poprzez tworzenie lokalnych inicjatyw biznesu, samorządu, mediów i organizacji społecznych. W sumie zawarto 462 inicjatyw – Koalicji Podziel się Posiłkiem, które podjęły walkę z problemem niedożywienia. Za organizację i realizację działań w ramach Akademii Podziel się Posiłkiem odpowiedzialne są Banki Żywności.