Ruszyła kolejna edycja Programu Grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!”

Najlepsze pomysły na organizację dożywiania dzieci, ich aktywizację oraz promocję zdrowego odżywiania mogą liczyć na wsparcie finansowe - trwa nabór wniosków do programu grantowego Danone. Wyjątkowo w tym roku firma Danone w ramach programu grantowego „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” przyzna dotacje aż 40 organizacjom. Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 4 grudnia 2009.

Celem Programu Grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!” jest wsparcie inicjatyw, które funkcjonując na co dzień w społecznościach lokalnych, przeciwdziałają niedożywieniu i marginalizacji dzieci oraz młodzieży na najbardziej podstawowym poziomie, poprzez niewielkie, ale ważne projekty odpowiadające bezpośrednio na specyficzne potrzeby danej miejscowości i jej mieszkańców.

W poprzednich latach projekty realizowane w ramach programu grantowego - oprócz zwalczania niedożywienia wśród dzieci, dotyczyły także edukacji z zakresu zdrowego odżywiania i elementów ekologii. Organizatorom zależy na kontynuowaniu tego typu aktywności. Dlatego podczas wyboru będą brane, przede wszystkim, takie kryteria, jak:

• Minimalizowanie zjawiska niedożywienia wśród dzieci
  • Edukacja, ze szczególnym uwzględnieniem edukacji prozdrowotnej
  • Aktywizacja społeczna i budowanie partnerstwa w środowisku lokalnym
  • Elementy edukacji ekologicznej

Projekty mogą być zaplanowane na okres do 6 miesięcy.
Ważne terminy:

• do 4 grudnia – nabór wniosków
  • 25 stycznia 2010 – ogłoszenie wyników konkurs
  • 1 marca – 31 sierpnia 2010 – realizacja projektów grantowych

Szczegółowe informacje o konkursie, jego regulamin i wniosek grantowy, a także opisy projektów zrealizowanych w poprzednich edycjach programu, dostępne są na stronie www.podzielsieposilkiem.pl .

~~~

Program Grantowy Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” jest częścią programu społecznego Podziel się Posiłkiem, realizowanego od 2003 roku. Organizatorami są firma Danone i Fundacja Polsat, a Partnerem Strategicznym Banki Żywności. Do tej pory w jego ramach do dzieci trafiło PONAD 9 MILIONÓW POSIŁKÓW.

Dodatkowych informacji udziela:
Paulina Krajewska - Danone