Nowy, wyremontowany Oddział Położniczo – Neonatologiczny w SPZOZ w Lubartowie

3 września br. odbędzie się uroczyste otwarcie wyremontowanego Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w szpitalu w Lubartowie.

Na remont Fundacja Polsat przy wsparciu marki Pampers przekazała ponad 1 000 000 zł. Oddział nie był remontowany od 30 lat.

Modernizacja Oddziału to już trzeci wspólny projekt Fundacji Polsat i marki Pampers, mający na celu stworzenie komfortowych warunków dla dzieci i ich rodziców w szpitalach.

Nowoczesne standardy opieki

Fundacja Polsat przy wsparciu marki Pampers zrealizowała gruntowny remont Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w Lubartowie. Modernizacja objęła renowację sal pacjentów oraz neonatologicznego gabinetu zabiegowego. Gruntownie została odnowiona kuchnia oraz łazienki, które dostosowano do potrzeb kobiet w ciąży i po porodzie. Wszystkie sale są zaopatrzone w specjalistyczne stanowiska pielęgnacyjne umożliwiające mamom bezpieczną pielęgnację noworodków.

Na terenie całego oddziału zostały wymienione podłogi, drzwi, łóżka chorych i meble. Przy okazji remontu na oddziale utworzono specjalne miejsce dla mam karmiących piersią – Pokój Laktacyjny z nowymi laktatorami z oprzyrządowaniem ufundowanymi przez markę Pampers.

Oddział Neonatologii w Lubartowie jest ośrodkiem o II stopniu referencyjności, w którym z roku na rok zwiększa się ilość urodzeń noworodków. Każdego dnia w szpitalu bardzo zaangażowany zespół lekarzy i pielęgniarek dba o zdrowie dzieci i ich mam. Jednak jakość świadczonych usług może być jeszcze lepsza, dzięki najnowocześniejszemu sprzętowi medycznemu. Fundacja Polsat zakupiła aparat USG, który pozwoli zdiagnozować czy dziecko w łonie matki prawidłowo rozwija się. Przy wsparciu lokalnego przedsiębiorcy, Pana Wojciecha Trykacza Fundacja zakupiła lokalizator żył, który pokazuje ich położenie i grubość co umożliwia szybkie wkłucie igły nawet u noworodka.

- Cieszymy się, że po raz kolejny mogliśmy pomóc najmłodszym dzieciom i poprawić warunki w jakich obecnie będą przychodzić na świat. Mamy nadzieję, że przekazany aparat USG znacznie przyczyni się do prawidłowego diagnozowania noworodków i przyszłych mam - komentuje Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

- Modernizacja oddziału to ogromna zmiana nie tylko dla pacjentów, ale też dla personelu. Korzystanie z nowo zakupionego specjalistycznego sprzętu takiego jak skaner żył zdecydowanie usprawni pracę personelu i przełoży się na zwiększenie komfortu pacjentów. Cieszymy się, że zarówno mamy jak i dzieci będą mogły przechodzić hospitalizację w bardziej przyjaznych warunkach - mówi kierownik oddziału neonatologii w Lubartowie, Renata Adrjan-Gajda.

- Jesteśmy dumni, że jako marka Pampers możemy wspierać mamy i ich dzieci nie tylko poprzez oferowanie innowacyjnych produktów, ale także poprzez realizację tak niestandardowych projektów jak pomoc przy modernizacji oddziałów szpitalnych. Wierzymy, że dzięki zapewnieniu komfortowych warunków w czasie hospitalizacji na oddziale położniczo-neonatologicznym, rodzice mogą całkowicie skupić się na pierwszych wspólnych chwilach z maluszkiem. Jest to szczególnie istotne, gdy pobyt w szpitalu się przedłuża, co ma miejsce w przypadku porodów przedwczesnych - mówi Mariola Mirek, Kierownik do spraw komunikacji marki Pampers.

Szpital w Lubartowie jest wspierany przez Fundację Polsat od 2003 roku, w tym czasie Fundacja przekazała jednostce sprzęt medyczny o łącznej wartości prawie 400 000 zł.

Fundacja od lat angażuje się w pomoc społecznościom lokalnym oraz w działalność na rzecz społeczeństwa. Dotychczas Fundacja przeznaczyła na szereg działań związanych z pomocą chorym dzieciom w Województwie Lubelskim, w tym na zakup specjalistycznego sprzętu, remonty szpitali, a także rehabilitacje podopiecznych szeregu organizacji i instytucji prawie 4 miliony złotych!