2019

W ciągu dziesięciu miesięcy dwudziestego trzeciego roku działalności Fundacji środki finansowe zostały przyznane na:

• dofinansowanie operacji, leczenia i rehabilitacji dla 1720 dzieci
  • dofinansowanie 4 ośrodków i szpitali, w których leczone i rehabilitowane są dzieci

Dokładnie przyznaliśmy:

• 1 175 206,52 zł  na leczenie dla 289 dzieci,
  • 2 825 419,46 na rehabilitację dla 1225 dzieci,
  • 179 527,93 zł  na zakup sprzętu medycznego dla 60 dzieci,
  • 332 384,33  na zakup sprzętu rehabilitacyjnego dla 146  dzieci,
  • 1 589 156,10 zł na remont i zakup specjalistycznego sprzętu medycznego dla 4 ośrodków i szpitali:
    - zakup zintegrowanego system monitorowania serc u dzieci  w Oddziale Neonatologii w Nowodworskim Centrum Medycznym w Nowym Dworze Mazowieckim
    - zakup aparatu do znieczulania dla Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
    - zakup kardiomonitora dla Oddziału Dziecięcego w Zespole Opieki Zdrowotnej w Łęczycy
    - remont Oddziału Położniczo – Noworodkowego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Lubartowie
    - zakup aparatu USG i lokalizatora żył dla Oddziału Położniczo-Noworodkowego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Lubartowie

W tym roku wspólnie z Wydarzeniami, Polsat News i Polsat zorganizowaliśmy zbiórkę na operacje w USA Antosia chorego na zespół Aperta.
Jest to choroba genetyczna objawiająca się szeregiem wad wrodzonych. U chorych występują poważne deformacje czaszki, zrośnięcie palców u rąk i nóg, rozszczep podniebienia. Zespół Aperta to choroba, z którą Antoś zmagał się będzie już zawsze, jednak współczesna medycyna daje szansę na poprawę życia, zdrowia, pozwala zminimalizować oraz skorygować wrodzone defekty ciała, tak by umożliwić dziecku względnie prawidłowy rozwój.” Dziś Antoś ma 9 lat, a przed nim była kolejna poważna operacja ratująca zdrowie. Zabieg LeFort III z użyciem dystraktora RED to zabieg polegający na oddzieleniu kości środkowej części twarzy od czaszki. Są one wysuwane za pomocą aparatu, dzień po dniu, o kilka milimetrów do przodu, przez 6-8 tygodni. Operacja daje ogromne korzyści: podczas oddychania – zatrzymując nocne bezdechy, chroniony jest również narząd wzroku oraz słuchu, zmienia się aparycja dziecka, które otrzymuje nowe, łagodniejsze rysy twarzy, dzięki czemu będzie mu łatwiej funkcjonować w społeczeństwie. To była piąta operacja Antosia.
Zobacz materiał filmowy: ROK 2019 - pomoc dla Antosia z zespołem Aperta.

Drugą zbiórkę razem z Wydarzeniami i Polsat News zorganizowaliśmy na leczenie Mateusza.
W nocy z 28 lutego na 1 marca 2019r. wybuchł pożar domu jednorodzinnego we wsi Jemieliste. Dziadek wyniósł z pożaru rodzinę: rodziców i troje dzieci. Pozostałym dwóm najstarszym chłopcom (11 i 13 lat) nic się nie stało - spali w innym pokoju. Rodzice i troje najmłodszych dzieci, czyli 3-letnie bliźniaki i 7-letnia dziewczynka - ciężko poparzeni trafili do szpitala. Wszyscy zostali następnego dnia przetransportowani do specjalistycznych szpitali (Łęczna, Szczecin i Warszawa). Babcia przebywała w tym czasie u córki w innej miejscowości. 3 marca w wyniku poparzeń zmarł Dawidek - jeden z 3-letnich chłopców, 5 marca zmarła jego mama - Edyta, a 6 marca jej 7-letnia córka Ola. 13 marca zmarł Rafał – ojciec rodziny. Mateuszek sam został na polu walki… i jest bardzo dzielny. Cały czas jest w śpiączce, jego obrażenia kwalifikują stan ogólny jako ciężki, ale stabilny. 11 kwietnia przeszedł już 9 operację (usuwanie martwicy i przeszczepy skóry). Przed nim jeszcze wiele miesięcy leczenia i cierpienia oraz w dalszej perspektywie także długotrwała rehabilitacja.

2 czerwca „Dzień Dziecka z Fundacją Polsat” – koncert z Lubartowa na antenie Telewizji Polsat

2 czerwca od godziny 16:40 widzowie ze swoimi pociechami mogli bawić się do największych przebojów oraz hitów również z repertuaru dziecięcego, podczas koncertu z okazji Dnia Dziecka, prosto z malowniczego Lubartowa. Koncert poprowadzili Wiktoria Gąsiewska i Adam Zdrójkowski oraz Krzysztof Ibisz. Organizatorami koncertu byli Telewizja Polsat oraz Powiat Lubartowski.

Na scenie w Lubartowie wystąpili: niekwestionowany król rock polo - Sławomir, Ewelina Lisowska, Cleo, Feel, Michał Szpak, Zosia Nowakowska, znana widzom z udziału w siódmej edycji show Twoja Twarz Brzmi Znajomo oraz zespół 4Dreamers, pierwszy polski boys band od czasów kultowego Just5, nominowany w tym roku do „Fryderyka” w kategorii Album Roku - Muzyka Dziecięca i Młodzieżowa. Artyści podczas koncertu z okazji Dnia Dziecka wykonali nie tylko swoje największe przeboje, ale również hity z repertuaru dziecięcego i filmowego, przy których uwielbiają bawić się całe rodziny.

Miejsce organizacji koncertu nie jest przypadkowe, ponieważ, 13 maja, w szpitalu w Lubartowie, rozpoczął się remont Oddziału Położniczo-Noworodkowego, na który Fundacja Polsat, przy wsparciu marki Pampers przeznaczyła milion złotych! Szpital w Lubartowie to miejsce, które Fundacja Polsat wspiera już od 2003 roku. W tym czasie przekazała jednostce sprzęt medyczny o łącznej wartości prawie 400 tysięcy złotych!

3 września br. odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanego Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w szpitalu w Lubartowie. Oddział nie był remontowany od 30 lat.  Modernizacja Oddziału to już trzeci wspólny projekt Fundacji Polsat i marki Pampers, mający na celu stworzenie komfortowych warunków dla dzieci i ich rodziców w szpitalach.

Modernizacja objęła renowację sal pacjentów oraz neonatologicznego gabinetu zabiegowego. Gruntownie została odnowiona kuchnia oraz łazienki, które dostosowano do potrzeb kobiet w ciąży i po porodzie. Wszystkie sale są zaopatrzone w specjalistyczne stanowiska pielęgnacyjne umożliwiające mamom bezpieczną  pielęgnację noworodków.

Na terenie całego oddziału zostały wymienione podłogi, drzwi, łóżka chorych i meble.        Przy okazji remontu na oddziale utworzono specjalne miejsce dla mam karmiących piersią – Pokój Laktacyjny z nowymi laktatorami z oprzyrządowaniem ufundowanymi przez markę Pampers.

Oddział Neonatologii w Lubartowie jest ośrodkiem o II stopniu referencyjności, w którym z roku na rok zwiększa się ilość urodzeń noworodków. Każdego dnia w szpitalu bardzo zaangażowany zespół lekarzy i pielęgniarek dba o zdrowie dzieci i ich mam.  Jednak  jakość świadczonych usług może być jeszcze lepsza, dzięki najnowocześniejszemu  sprzętowi medycznemu. Fundacja Polsat zakupiła aparat USG, który pozwoli zdiagnozować czy dziecko w łonie matki prawidłowo rozwija się. Przy wsparciu lokalnego przedsiębiorcy, Pana Wojciecha Trykacza Fundacja zakupiła lokalizator żył, który pokazuje ich położenie i grubość co umożliwia szybkie wkłucie igły nawet u noworodka.

Fundacja od lat angażuje się  w pomoc społecznościom lokalnym oraz w działalność na rzecz społeczeństwa. Dotychczas Fundacja przeznaczyła na szereg działań związanych z pomocą chorym dzieciom w Województwie Lubelskim, w tym na zakup specjalistycznego sprzętu, remonty szpitali, a także rehabilitacje podopiecznych szeregu organizacji i instytucji prawie 4 miliony złotych!

10 sierpnia – wspólna akcja Fundacji Polsat, redakcji Wydarzeń i Polsat News dla Antosia Trębińskiego.

Historię Antosia poznaliśmy w sierpniu, kiedy brakowało 1 200 000 zł na operacje ratującą życie.

W 20 tygodniu ciąży Lekarze podczas badań prenatalnych zdiagnozowali u Antosia wadę serca pod postacią Tetralogia Fallota. Chłopiec urodził się o czasie, siłami natury. Niestety wada serca okazała się bardziej skomplikowana niż przypuszczano. Antoś urodził się z niedorozwojem tętnic płucnych. Ze względu na nieprawidłową budowę serca m.in. brak pnia płucnego, skrajnie wąskie tętnice nie rozwijają się i nie rosną w skutek czego Antosia organizm jest silnie niedotleniony. Najmniejszy wysiłek typu płacz czy w ostatnim czasie nadmierna ruchliwość ciała związana z jego rozwojem powoduje sinienie całego ciała a w szczególności paluszki, usta, okolice oczu. Jest to wyraźny znak niedotlenienia organizmu. Jest to stan zagrażający jego życiu.

Niestety na tym nie koniec... w drugim miesiącu życia Antosia stwierdzono wrodzoną wadę wątroby pod postacią Zespołu Alagile'a. „Antoś ma ogromne problemy z wydaleniem żółci z organizmu. Dokuczliwy świąd skóry, to tylko jeden z wielu nieprzyjemnych rzeczy z jakimi musi zmagać się nasz mały Wojownik” – mówią rodzice. Na chwilę obecną Antoś przyjmuje masę leków, które w pewien sposób usypiają dalszy postęp niszczenia wątroby. Aby zapobiec temu procesowi potrzebna jest operacja serca, bo nieprawidłowo działające serce uszkadza wątrobę.

Antoś w swoim życiu przeszedł 3 poważne operacje na otwartym sercu. Wszystkie te działania miały na celu pobudzenie tętnic płucnych do wzrostu. Niestety lekarze w Polsce zrobili wszystko co mogli aby tętnice zaczęły się rozwijać ale "zespolenie centralne" które miało w tym pomóc nie przyjęło się. Zakrzepło. Zrobiono Antosiowi tak zwane zespolenie boczne omijające tętnice, które przedłużyło mi życie o kilka miesięcy. Jest to dla nas rodziców czas w którym musimy znaleźć gdzieś indziej ratunek dla naszego Synka. Antoś prawie połowę swojego krótkiego życia spędził w szpitalach. 14 dni był podłączony pod maszynę płuco-serce ECMO gdzie po takim czasie tylko 8% dzieci udaje się przeżyć.

Rodzice szukali  pomocy na całym świecie i tylko jedna klinika zgodziła się pomóc.
Jest to klinika w Stanford w USA gdzie operacje przeprowadza z powodzeniem prof. Frank L Hanley
Koszt operacji to prawie 4mln złotych. W sierpniu brakowało  1,2mln złotych.

Tuż przed wyjazdem stan zdrowia Antosia  pogorszył się i ze względów bezpieczeństwa chłopiec wymagał specjalnego transportu medycznego do Stanów Zjednoczonych. Czasu było naprawdę niewiele, bo najpóźniej 28 sierpnia Antoś musiał trafić do szpitala w Stanford. Na lot samolotem wyposażonym w specjalistyczny sprzęt medyczny potrzebne było kolejne 100 tys. euro, czyli 435 tys. złotych.

28 październik - ANTOŚ JUŻ PO PIERWSZEJ OPERACJI

Antoś Trębiński, 18 października przeszedł skomplikowaną operację. Zabieg wykonał dr Frank Hanley, światowej sławy specjalista w dziedzinie dziecięcej kardiochirurgii. Antoś najprawdopodobniej za dwa tygodnie wróci do Polski. Ale to nie koniec jego zmagania z chorobą. Udało się podłączyć tętnice płucne. W tej chwili pracują oba płuca. Znaczy to bardzo wiele dla Antosia w kontekście przyszłości. Jest to przepustka do kolejnej operacji - korekty wady serca. "Sześć miesięcy czekamy na to, żeby lewe płuco Antosia zaczęło normalnie, samodzielnie pracować. W tej chwili średnica tętnicy to 6 mm, co już jest fantastyczne, saturacja się poprawiła, czekamy na powrót Antosia do Polski i za sześć miesięcy Antoś poleci na kolejny zabieg, czyli na cewnikowanie serca, które dopiero pokaże kiedy i czy będzie można zrobić  operację serca" - poinformował tata Antosia. Walka o życie Antosia to kolejne koszty – każdy może pomóc: https://subkonta.fundacjapolsat.pl/profile/a09f4bd4

Historię Antosia opowiedzieliśmy w programie #JesteśmyDlaDzieci:

4-12 października akcja charytatywna „Fortuna Gdy Pełna Trybuna”.

W dniach 4-12 października, gdy rozgrywane były mecze 12., i 13. kolejki Fortuna 1 Liga, sponsor tytularny rozgrywek za każdego kibica, który przyszedł na stadion zobowiązał się przekazać złotówkę na konto Fundacji Polsat. W 13. serii gier część meczów została przełożona, dlatego Fortuna postanowiła podwoić wpłatę za wynik frekwencji na spotkaniach rozegranych zgodnie z terminarzem. Ponadto, ostateczna kwota została zaokrąglona, dlatego też 40 000 zł zostanie przekazane Fundacji. Cała kwota została przekazana na leczenie i rehabilitację Oliwii i Łukasza Czarneckiech

Historia rodzeństwa: https://www.fundacjapolsat.pl/wideo/oliwia-i-lukasz-7-lat-choruja-minna-dzieciece-porazenie-mozgowe-niedosluch-wade-nerek-i-serca_6889616/

8 października, odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanych sal rehabilitacyjnych w odnowionym Oddziale Dziecięcym Kliniki Neurologii na Banacha. Fundacja Polsat na ten cel przeznaczyła aż 240 tysięcy złotych.

To kolejna pomoc jakiej Fundacja Polsat udzieliła Oddziałowi w ostatnich latach. Hospitalizowane są w nim dzieci od 3 roku życia z całej Polski. W Klinice rocznie leczonych jest 400 dzieci z chorobami mięśni dla których rehabilitacja jest najważniejsza!

Wcześniej, bo w 2011 roku Oddział Dziecięcy przeszedł całkowitą metamorfozę, dzięki której jego standard ogromnie się poprawił. Natomiast sale rehabilitacyjne nie były remontowane od 40 lat. Na oba remonty oraz zakup najnowocześniejszego, specjalistycznego sprzętu medycznego dla Oddziału w Klinice Neurologii Fundacja Polsat przekazała ponad 2 miliony złotych!

- Jesteśmy dla dzieci i wszystko co robimy, dzięki naszym darczyńcom, robimy właśnie dla nich. Nasza współpraca ze Szpitalem Klinicznym przy Banacha ma bardzo długą historię i cieszymy się, że radość dzieci będzie jeszcze większa dzięki naszemu wsparciu - mówi Krystyna Aldridge-Holc, Prezes Fundacji Polsat.

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny przy ul. Banacha należy do Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, z którym Fundacja Polsat współpracuje od 1999 roku i w tym okresie przekazała prawie 6 000 000 zł na remonty i zakup sprzętu medycznego dla:

• Kliniki Neurologii, Pododdział Neurologii Dziecięcej
  • Banku Komórek Krwiotwórczych i Krwi Pępowinowej im. Fundacji Polsat
  • Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Chorób Wątroby, Oddział Intensywnej Opieki Chirurgicznej
  • Uniwersyteckiego Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka
  • Oddziału Ortopedii Dziecięcej
  • Oddziału Neonatologii
  • Oddziału Noworodków, Katedra i Klinika Położnictwa i Ginekologii

Relacja z otwarcia nowych sal rehabilitacyjnych:  https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-10-08/remont-w-szpitalu-przy-ul-banacha-w-warszawie-pomogla-fundacja-polsat/?ref=wyszukiwarka

13 października – Bieg z Radością dla Natalki

Bieg z Radością organizowany przez Toyotę Radość po raz drugi wsparł podopiecznych Fundacji Polsat. W tym roku część pieniędzy z pakietów  została  przekazana na leczenie i rehabilitację Natalki. Wpłat na leczenie Natalki można dokonywać także poprzez stronę internetową fundacji: https://subkonta.fundacjapolsat.pl/profile/ebde14a5

Bieg miał dwa dystanse: 5 km i  10 km. Trasa biegu była z atestem PZLA - ważny dla biegaczy. Atest czyli precyzyjny pomiar dystansu.

Udział w biegu wzięli także Maciej Dowbor i Paulina Sykut Jeżyna, którzy wsparli leczenie Natalki.

Natalka ma 3 lata  i cierpi  na rzadką genetyczną chorobę Zespół Aperta. Całe życie dziewczynki to nieustające pasmo bólu i nieszczęść. Zaraz po urodzeniu trafiła do Interwencyjnego Ośrodka Preadopcyjnego w Otwocku, gdzie spędziła swoje pierwsze 1,5 roku. W tym czasie przeszła kilka operacji w tym operację czaszki, rozszczepu podniebienia oraz wyodrębnienie kciuka. Po emisji programu telewizyjnego  o Natalce, zgłosiła się rodzina, która zdecydowała się zostać dla niej rodziną zastępczą-niestety opieka nad Natalką przerosła ich i oddali ją po kilku dniach... Ponieważ w Ośrodku Preadopcyjnym dzieci mogą przebywać tylko do ukończenia 1 roku życia, dziewczynka  nie mogła tam wrócić, w związku z czym na czas znalezienia dla niej odpowiedniego ośrodka, do swojego domu wraz ze swoją rodziną przyjęła ją opiekunka z Ośrodka -  Pani Małgorzata Gołąb. Następnie Natalka trafiła do Regionalnej Placówki Opiekuńczo - Terapeutycznej w okolicach Białegostoku, a po roku jej historia zatoczyła koło i wróciła do Otwocka. Zaledwie tydzień spędzony w domu rodziny Pani Małgorzaty wystarczył, aby pokochali ją bez pamięci i rozpoczęli starania o rodzicielstwo zastępcze. Od 4 stycznia 2019 r. Natalka jest oficjalnie częścią rodziny.

Pani Małgorzata Gołąb mówi, że „Natalka wprowadziła więcej życia i radości, wypełniła rodzinę”.

„Jest jeszcze więcej miłości w rodzinie, dzięki Natalce” - tak mówią siostry.

Więcej o Biegu z Radością i Natalce w programie #JesteśmyDlaDzieci:

„#JesteśmyDlaDzieci” – nowy program na antenie Polsat News

Już od niedzieli, 6 października o 13:30 na antenie Polsat News zagościł nowy program pod patronatem Fundacji Polsat. Audycję prowadzi Bartosz Kwiatek, dziennikarz Polsat News.

„#JesteśmyDlaDzieci” prezentuje w formie reportażów historie dzieci, które zmagają się z różnego rodzaju schorzeniami, wadami wrodzonymi i innymi poważnymi przypadkami. Widzowie zobaczą, jak oni oraz ich rodzice czy opiekunowie, każdego dnia pokonują trudne wyzwania. W programie nie zabraknie rozmów z gośćmi, ekspertami medycznymi, którzy przekażą widzom najważniejsze informacje związane z przypadkami prezentowanymi w reportażach. „#JesteśmyDlaDzieci” powstaje pod patronatem Fundacji Polsat. W audycji zobaczymy również dokonania jakie w ostatnim czasie udało się zrealizować przy jej wsparciu m.in. remonty oddziałów szpitalnych, zbiórki funduszy na zakup specjalistycznego sprzętu oraz  pomoc związaną z leczeniem i rehabilitacją chorych dzieci.

- Chcemy wzruszać, edukować i pokazywać naszym widzom, jak wielką mają moc. W nowym programie będziemy mówić o różnych schorzeniach i problemach zdrowotnych, które dotykają dzieci. Każdy kolejny odcinek programu to spotkanie z niezwykłymi bohaterami - dziećmi, które zmagają się z chorobą, ich walecznymi rodzicami i wyjątkowymi lekarzami. Nasi widzowie poczują i zobaczą, że wszyscy "Jesteśmy dla dzieci", bo dzięki otwartości serc Fundacja Polsat może pomagać. Nie zabraknie wzruszeń i łez radości. Będzie też sporo uśmiechu, kiedy okaże się, że nasi bohaterowie dzięki pomocy specjalistów, ale także naszych widzów wracają do zdrowia i robią... naprawdę wyjątkowe rzeczy. Praca przy tym programie to wielka satysfakcja i powiem wprost: lekcja życia, którą dają nam nasi bohaterowie. W studiu gościmy znakomitych specjalistów z różnych dziedzin medycyny, którym też te emocje się udzielają   Pokażemy Państwu, jak lekarze przeżywają historie swoich pacjentów,bo to w naszym studiu będą dowiadywali się o ich marzeniach, planach, kiedy już uda się im wygrać walkę z chorob -  mówi Bartosz Kwiatek, prowadzący program „#JesteśmyDlaDzieci”.

Emisja „#JesteśmyDlaDzieci”, w każdą niedzielę o godzinie 13:30 w Polsat News.

Odcinki można także zobaczyć na stronie: https://www.polsatnews.pl/program/jestesmydladzieci/