Oddział Dziecięcy Kliniki Neurologii na Banacha

8 października 2019, odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanych sal rehabilitacyjnych w odnowionym Oddziale Dziecięcym Kliniki Neurologii na Banacha. Fundacja Polsat na ten cel przeznaczyła aż 240 tysięcy złotych.

Dzieci z rdzeniowym  zanikiem mięśni jak i z chorobami nerwowo-mięśniowymi z całej Polski leczone są w Oddziale Dziecięcym Kliniki Neurologii w Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym.

Diagnostyka i leczenie chorób nerwowo-mięśniowych ze względu na ich bardzo rzadkie występowanie w populacji wymaga wysokospecjalistycznego zaplecza diagnostycznego oraz doświadczonego zespołu klinicystów. Klinika spełnia te warunki.

Jednak przy tego typu  chorobach współczesna medycyna nie może jeszcze zaoferować skutecznego leczenia farmakologicznego. Niezwykle istotną rolę w procesie terapeutycznym odgrywa rehabilitacja. Zespół rehabilitantów Kliniki Neurologii pracuje z pacjentami w czasie hospitalizacji, przekazuje także szczegółowe zalecenia rodzicom i opiekunom dzieci dotyczące rehabilitacji.

To kolejna pomoc jakiej Fundacja Polsat udzieliła Oddziałowi w ostatnich latach. Hospitalizowane są w nim dzieci od 3 roku życia z całej Polski. W Klinice rocznie leczonych jest 400 dzieci z chorobami mięśni dla których rehabilitacja jest najważniejsza!

Wcześniej, bo w 2011 roku Oddział Dziecięcy przeszedł całkowitą metamorfozę, dzięki której jego standard ogromnie się poprawił. Natomiast sale rehabilitacyjne nie były remontowane od 40 lat. Na oba remonty oraz zakup najnowocześniejszego, specjalistycznego sprzętu medycznego dla Oddziału w Klinice Neurologii Fundacja Polsat przekazała ponad 2 miliony złotych!