Otwarcie Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w szpitalu w Lubartowie

3 września 2019r. odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanego Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w szpitalu w Lubartowie. Oddział nie był remontowany od 30 lat. Modernizacja Oddziału to już trzeci wspólny projekt Fundacji Polsat i marki Pampers, mający na celu stworzenie komfortowych warunków dla dzieci i ich rodziców w szpitalach.

Modernizacja objęła renowację sal pacjentów oraz neonatologicznego gabinetu zabiegowego. Gruntownie została odnowiona kuchnia oraz łazienki, które dostosowano do potrzeb kobiet w ciąży i po porodzie. Wszystkie sale są zaopatrzone w specjalistyczne stanowiska pielęgnacyjne umożliwiające mamom bezpieczną  pielęgnację noworodków.
Na terenie całego oddziału zostały wymienione podłogi, drzwi, łóżka chorych i meble. Przy okazji remontu na oddziale utworzono specjalne miejsce dla mam karmiących piersią - Pokój Laktacyjny z nowymi laktatorami z oprzyrządowaniem ufundowanymi przez markę Pampers.

Oddział Neonatologii w Lubartowie jest ośrodkiem o II stopniu referencyjności, w którym z roku na rok zwiększa się ilość urodzeń noworodków. Każdego dnia w szpitalu bardzo zaangażowany zespół lekarzy i pielęgniarek dba o zdrowie dzieci i ich mam.  Jednak  jakość świadczonych usług może być jeszcze lepsza, dzięki najnowocześniejszemu  sprzętowi medycznemu. Fundacja Polsat zakupiła aparat USG, który pozwoli zdiagnozować czy dziecko w łonie matki prawidłowo rozwija się. Przy wsparciu lokalnego przedsiębiorcy, Pana Wojciecha Trykacza Fundacja zakupiła lokalizator żył, który pokazuje ich położenie i grubość co umożliwia szybkie wkłucie igły nawet u noworodka.

Fundacja od lat angażuje się  w pomoc społecznościom lokalnym oraz w działalność na rzecz społeczeństwa. Dotychczas Fundacja przeznaczyła na szereg działań związanych z pomocą chorym dzieciom w Województwie Lubelskim, w tym na zakup specjalistycznego sprzętu, remonty szpitali, a także rehabilitacje podopiecznych szeregu organizacji i instytucji prawie 4 miliony złotych!