Już ponad 5 mln złotych Fundacja Polsat przekazała na zakup najpotrzebniejszych środków ochrony osobistej dla służby zdrowia

Fundacja Polsat wspiera polską służbę zdrowia i chore dzieci już od ponad 20 lat. W czasie obecnej epidemii również angażuje się w szereg działań, które pomagają lekarzom, pielęgniarkom, ratownikom medycznym i wszystkim innym, którzy walczą dzisiaj o nasze życie i zdrowie.

5 mln złotych na wsparcie służb medycznych

Fundacja przeznaczyła już ponad 5 mln złotych na pomoc w walce koronawirusem. Pierwsze zamówienie dotarło już do szpitali i tych, którzy każdego dnia ryzykują swoim życiem i zdrowiem – dla nas wszystkich.

Do lekarzy, pielęgniarek i ratowników medycznych będących dzisiaj na pierwszej linii frontu walki z koronawirusem dotarły już pierwsze środki zakupione przez Fundację Polsat, m.in. trzywarstwowe maseczki chirurgiczne, maski P2 oraz P3, rękawiczki ochronne, przyłbice twarde oraz płyn do dezynfekcji powierzchni. Zostały już także złożone zamówienia na kombinezony, gogle medyczne, maski chirurgiczne, maski KN 95 P2.

Specjalny blok reklamowy

Fundacja brała również udział w akcji specjalnego bloku specjalnego bloku reklamowego „Reklama na Ratunek – Razem w walce z koronawirusem”, emitowanego 2 kwietnia w Polsacie. Udało zebrać się na wsparcie służb medycznych ponad 3 miliony złotych – 2,5 mln złotych od reklamodawców, a pozostałe ponad pół miliona złotych od Telewizji Polsat).

Wsparcie dla potrzebujących dzieci

Grupa Polsat przekazała 2200 tabletów z dostępem do Internetu w ramach akcji #zostańwdomu i wsparcia edukacji dzieci zagrożonych wykluczeniem cyfrowym. Fundacja wzięła udział w przekazaniu przez Grupę Polsat – sieć Plus i Cyfrowy Polsat - 2200 tabletów dla ponad 400 domów dziecka, rodzinnych domów dziecka, rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych z 16 województw.

Fundacja planuje kolejne działania pomocowe, o czym będziemy informować na bieżąco.