Szukam pomocy

Sprawdź jak możemy Ci pomóc

Wiodącym celem Fundacji Polsat jest udzielanie wsparcia chorym dzieciom i ich rodzicom. Jeżeli Twojemu dziecku potrzebna jest rehabilitacja, leki, sprzęt medyczny lub rehabilitacyjny, czy aparaty słuchowe - przyślij do nas odpowiedni komplet dokumentów. Fundacja stworzyła system szybkiej i skutecznej reakcji na prośby o pomoc. Informacje otrzymywane od rodziców są weryfikowane i rozpatrywane według ustalonych kryteriów, a decyzję w sprawie podejmuje Zarząd Fundacji Polsat.

Lista wymaganych dokumentów wraz z formularzami do wypełnienia w poniższych zakładkach. Dokumenty należy wydrukować, wypełnić i przesłać na adres Fundacji, znajdujący się na dole strony.

REHABILITACJA

• wypełniona ANKIETA DLA RODZICÓW;
  • FORMULARZ o stanie zdrowia dziecka wypełniony przez lekarza; w przypadku dziecka chorego na autyzm, prosimy o przysłanie zaświadczenia o stanie zdrowia dziecka wystawionego przez lekarza psychiatrę.
  • PLAN REHABILITACJI dziecka przygotowany przez terapeutę, wraz z kosztorysem;
  • uzupełnione OŚWIADCZENIE O DOCHODACH RODZINY;
  • pisemna informacja o ilości zgromadzonych środków finansowych na powyższy cel oraz źródeł ich pochodzenia;
  • wypełnione i podpisane OŚWIADCZENIE.

Wymagane dokumenty (formularz, ankietę, plan rehabilitacji, oświadczenie) prosimy wydrukować, wypełnić i przesłać na adres Fundacji Polsat.

Po otrzymaniu wyżej wymienionych dokumentu decyzję w sprawie podejmie Zarząd Fundacji POLSAT.

Jednocześnie informujemy, że Fundacja Polsat nie refunduje wcześniej poniesionych kosztów.

LEKI

• list z prośbą o pomoc;
  • zaświadczenie lekarskiego o stanie zdrowia dziecka wraz z wykazem produktów leczniczych niezbędnych w leczeniu mukowiscydozy;
  • pismo z apteki wyrażającej zgodę na przekazanie i rozliczenie ewentualnej dotacji na zakup leków wraz ze wstępnym kosztorysem leków wskazanych w wykazie sporządzonym przez lekarza;
  • uzupełnione OŚWIADCZENIE O DOCHODACH RODZINY;
  • pisemna informacji o ilości zgromadzonych środków finansowych na powyższy cel oraz źródeł ich pochodzenia;
  • wypełnione i podpisane OŚWIADCZENIE.

Po otrzymaniu wyżej wymienionych dokumentów decyzję w sprawie podejmie Zarząd Fundacji POLSAT.

Jednocześnie informujemy, że Fundacja Polsat nie refunduje wcześniej poniesionych kosztów i wspiera zakup podstawowych leków w leczeniu mukowiscydozy.

SPRZĘT SPECJALISTYCZNY

• list z prośbą o pomoc;
  • zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka wraz z informacją, że wskazany jest zakup konkretnego sprzętu;
  • faktura proforma na sprzęt;
  • pismo z Narodowego Funduszu Zdrowia z informacją czy istnieje możliwość dofinansowania zakupu sprzętu, jeżeli tak to w jakiej wysokości;
  • pisma z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, z informacją, czy po spełnieniu przez opiekunów warunków niezbędnych do otrzymania dofinansowania istnieje możliwość pozytywnego rozpatrzenia wniosku i w jakiej kwocie;
  • uzupełnione OŚWIADCZENIE O DOCHODACH RODZINY;
  • pisemnej informacji o ilości zgromadzonych środków finansowych na powyższy cel oraz źródeł ich pochodzenia;
  • wypełnionego i podpisanego OŚWIADCZENIA.

Jednocześnie informujemy, że Fundacja Polsat nie refunduje wcześniej poniesionych kosztów, to znaczy nie rozpatruje podań z załączoną fakturą.

TURNUS REHABILITACYJNY

• wypełniona ANKIETA DLA RODZICÓW;
  • FORMULARZ wypełniony przez lekarza;
  • zaświadczenie kwalifikujące dziecko na turnus rehabilitacyjny, z informacją o terminie i o kosztach związanych z leczeniem;
  • uzupełnione OŚWIADCZENIE O DOCHODACH RODZINY;
  • pismo z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie z informacją o wysokości dofinansowania do turnusu rehabilitacyjnego, przyznanego przez wyżej wymienioną instytucję po rozpatrzeniu wniosku;
  • wypełnione i podpisane OŚWIADCZENIE.

Jednocześnie informujemy, że wnioski o dofinansowanie turnusów rehabilitacyjnych rozpatrywane są z dwumiesięcznym wyprzedzeniem.
Fundacja Polsat nie refunduje wcześniej poniesionych kosztów.

Wymagane dokumenty (formularz, ankietę, oświadczenie) prosimy wydrukować, wypełnić i przesłać na adres Fundacji Polsat.

ZAŁÓŻ SUBKONTO

Wymagane dokumenty:

• list z konkretną informacją na jaką formę leczenia i rehabilitacji chcecie Państwo zbierać środki;
  • zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia podopiecznego

Po dopełnieniu tych formalności zostaną do Państwa przesłane formularze Porozumienia, Regulaminu i Oświadczenia. (Po zapoznaniu się z nimi należy je wypełnić i odesłać pojedyncze egzemplarze na adres Fundacji.)

Fundacja Polsat umożliwia wpłaty z tytułu 1% podatku należnego na konkretnego podopiecznego. Odbywa się to za pośrednictwem Urzędów Skarbowych. Składając roczne zeznanie podatkowe należy wskazać Fundację Polsat w rubryce „wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz Organizacji Pożytku Publicznego” oraz podać jej numer KRS 0000135921. W rubryce informacje uzupełniające, należy podać imię, nazwisko i numer ewidencyjny. Zgodnie z decyzją Zarządu Fundacji Polsat kwota, która wpłynie na konto Fundacji zostanie w całości przekazana na rzecz konkretnego podopiecznego do instytucji świadczącej usługi medyczne (wskazanej przez podopiecznego lub jego opiekunów).

Dotacje będą przekazywane tylko na cele zgodne z naszym statutem, tj. ratowanie zdrowia i życia podopieczgo. Jednocześnie informujemy, że nie refundujemy poniesionych już wydatków.

WZORY FORMULARZY

Porozumienie dorośli
Porozumienie dzieci
Regulamin subkonto

VERANO DLA DZIECI

Wymagane dokumenty:

• list z prośbą o kwalifikację dziecka na turnus rehabilitacji pulmonologicznej
  • wypełnione przez lekarza prowadzącego dziecko skierowanie na turnus z opisem medycznym
  • wypełnione i podpisane przez opiekuna oświadczenie RODO

Wymagane dokumenty należy wydrukować, wypełnić i przesłać pocztą
na adres Fundacji Polsat.

„Verano dla dzieci” dla kogo?

• Zgłoszenia z pełną dokumentacją mogą przysłać rodzice/opiekunowie dzieci w wieku 3-18 lat, które zmagają się z przewlekłymi chorobami układu oddechowego powstałymi w skutek  zanieczyszczonego powietrza i smogu (np. dysplazja oskrzelowo-płucna, astma, zwłóknienia płuc, mukowiscydoza, choroby rzadkie, dzieci po zabiegach torakochirurgicznych, powikłania po gruźlicy).
  • Jeden turnus przeznaczony jest dla 20 dzieci, wraz z jednym opiekunem, którzy mieszkają w Rybniku, Pszczynie, Zabrzu, Wodzisławiu Śląskim.
  • Podczas każdego turnusu udział może wziąć jedno dziecko chore na mukowiscydozę z jednym opiekunem.

W okresie październik – grudzień 2021r. zostaną zorganizowane cztery turnusy rehabilitacje:

I TURNUS 21 dni – 01.10.2021 – 21.10.2021
II TURNUS 21 dni – 23.10.2021 – 12.11.2021