O FUNDACJI

Od początku działalności obejmujemy pomocą małych pacjentów oraz wspieramy finansowo szpitale i ośrodki medyczne w całej Polsce, remontując je lub wyposażając w nowoczesny sprzęt medyczny. Obecne działania Fundacji wpisują się także w szereg inicjatyw i działań ekologicznych, w tym w walkę ze smogiem i jego skutkami jakie podejmuje Grupa Polsat poprzez powołane w ostatnie czasie Stowarzyszenie Program Czysta Polska.

POMOC INDYWIDUALNA

Choroba dziecka to dla wielu polskich rodzin dramat nie tylko w wymiarze emocjonalnym, ale i materialnym. Specjalistyczne leczenie, nowoczesne środki farmaceutyczne czy skomplikowane zabiegi operacyjne wiążą się z kosztami, które często przekraczają finansowe możliwości rodziców. Udzielając pomocy ratujemy zdrowie i życie dzieci, które bez wsparcia nie mają szans na wyzdrowienie.

Na długiej liście naszych beneficjentów są dzieci z różnymi rodzajami schorzeń, a także przypadki niespodziewanych zachorowań, czy wypadków.
W ramach działalności finansujemy:

• indywidualny sprzęt medyczny;
  • sprzęt rehabilitacyjny;
  • sprzęt ortopedyczny;
  • specjalistyczną rehabilitację, leki, maści i opatrunki;
  • w wyjątkowych przypadkach zabiegi operacyjne w klinikach prywatnych i za granicą.

REMONTY I MODERNIZACJE

Remonty i adaptacje placówek medycznych stanowią znaczącą część wydatków Fundacji Polsat. Od początku działalności wspieramy finansowo placówki medyczne oraz ośrodki zdrowia zajmujące się leczeniem, rehabilitacją i terapią dzieci. Zmodernizowaliśmy dziecięce oddziały medyczne na terenie całego kraju oraz w wielu z nich zakupiliśmy specjalistyczny sprzęt medycznych.

Nasze ostatnie, duże inwestycje (lata 2015-2020):

• remont Oddziału Otolaryngologii Dziecięcej w SP ZOZ, Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku, w którym powstała także grota solna;
  • remont Oddziału Położniczo-Neonatologicznego w Szpitalu w Lubartowie;
  • remont i modernizacja Pomorskiego Ośrodka Terapii Laserowej im. Fundacji Polsat - największy tego typu Ośrodek w Polsce.

• remont Oddziału Pediatrii w Powiatowym Centrum Zdrowia w Otwocku;
  • rozbudowa Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w IP-CZD i stworzenie pokoi dla mam w Klinice - największa tego typu Klinika w Polsce;
  • remont i modernizacja Oddziału Neonatologii w Uniwersyteckim Centrum Zdrowia i Noworodka WUM.

25 LAT FUNDACJI

Fundacja Polsat rozpoczęła swoją działalność statutową 6 grudnia 1996 roku. Została powołana do życia przez Telewizję Polsat, która jako pierwsza stacja komercyjna w Polsce zaangażowała się w działalność charytatywną. Nadrzędnym celem Fundacji Polsat od zawsze jest ratowanie zdrowia i życia dzieci i właśnie dlatego od blisko 25 lat „Jesteśmy dla dzieci.”

Przez 25 lat naszej działalności podjęliśmy szereg inicjatyw mających jeden cel - dotarcie z pomocą do dzieci i ich rodziców, tam gdzie jej najbardziej brakuje. Takie akcje jak Podaruj Dzieciom Słońce, czy Podziel się Posiłkiem na długo zagościły w sercach Polaków. Dzięki zebranym środkom mogliśmy wspierać leczenie i rehabilitację dzieci, czy działać na rzecz ich niedożywienia. Fundacja POLSAT od samego początku angażowała się również w projekty, które były pionierskimi działaniami m.in: przeniesienie do Polski programu Rodzinnych Przeszczepów  Wątroby, czy wprowadzenie do Polski nowoczesnej metody leczenia w łonie matki metodą fetoskopową rozszczepu kręgosłupa. Wraz z Grupą Polsat, w tym Telewizją Polsat współpracujemy przy kampaniach takich jak: Mikołajkowy Blok Reklamowy, czy 1% podatku. Wszystkie inicjatywy mają na celu pomoc dzieciom, naświetlanie problemu, szukanie pomocy oraz inspirowanie innych do działania. Pokazujemy, że tylko łącząc siły możemy pomagać na wielką skalę!

• Fundacja Polsat
    ul. Ostrobramska 77