Operacja serca ratująca życie Wojtusia!

Trwa zbiórka na wyjazd do Stanów. Brakuje 1,5 miliona.

Operacja serca ratująca życie Wojtusia!

Wojtuś urodził się ze złożoną wadą serca. Przeszedł już więcej operacji, niż ma lat. I potrzebuje kolejnej - ratującej jego życie.

Skomplikowane nazwy: przełożenie pni tętniczych, atrezja płucna, zespół WPW, ubytki międzykomorowe i międzyprzedsionkowe, odwrócone położenie trzewi z lewokardią – nic rodzicom nie mówiły. Dziś mówią bardzo wiele i znaczą jedno - walkę o jego życie.

W pierwszym roku życia wojownik Wojtek przeszedł 5 operacji. Początkowe leczenie w Polsce było skierowane w stronę serca jednokomorowego i tak naprawdę znaczyło leczenie paliatywne, z wielką niewiadomą, jak długo rodzice będą cieszyć się Wojtkiem na świecie. Lekarze z USA, zespół profesora Hanleya ze Stanford, zdecydowali się powalczyć o serce dwukomorowe.

Dzięki pomocy wielu ludzi udało się zebrać pieniądze na tę kosztowną operację.
20 października 2020 roku w Stanach Zjednoczonych przywrócono wiarę w to, że wszystko będzie dobrze, a Wojtuś będzie miał szczęśliwe dzieciństwo, jak inne dzieci. W 2021 roku pojawił się na świecie brat Wojtusia - Olek. I wszystko układało się dobrze.. I było dobrze do czasu ostatniego badania echa serca Wojtka, na którym uwidoczniło się znaczne zwężenie zastawki płucnej. Rezonans magnetyczny potwierdził, że zastawka zwęziła się z 17 mm do 3 mm. Za chwilę może się okazać, że krew nie będzie dopływała do płuc i nie ulegnie natlenowaniu. Brzmi to strasznie, ale w efekcie może dojść do utajonego uduszenia tego małego pacjenta.

Zastawka kwalifikuje się do natychmiastowej wymiany. Ze względu na złożoną anatomię serduszka chłopca operację powinien wykonać ten sam zespół lekarzy z USA. Koszty w porównaniu do ostatniej operacji są ogromne. Brakuje ok.1,5 miliona złotych.

Wojtek wygląda jak zdrowe dziecko, ale to tylko pozory. Śmieje się i bawi z kolegami, ale jeśli za chwilę skutki wady zaczną być zauważalne, będzie za późno, by coś z tym zrobić. Trzeba działać natychmiast, a operację można i trzeba wykonać już teraz!

To będzie siódma operacja. Aparatura i leki to jedno, ale jeśli organizm dziecka się podda, to będzie koniec. Jeśli jego serduszko się zatrzyma, zatrzyma się też świat rodziców.

Pomóżcie Wojtusiowi i jego rodzicom! To będzie dla niego kolejna szansa i wykorzysta ją na 100 procent!

Link do zbiórki: https://wspieram.fundacjapolsat.pl/podopieczny/wojciech-8396/

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do naszego newsletter i otrzymuj od nas najważniejsze informacje z życia Fundacji
Klikając przycisk „Zapisz mnie” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od Fundacji Polsat newsletterów dotyczących działalności Fundacji Polsat. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link w stopce otrzymanego newslettera.

Drogi Użytkowniku

Przysługuje Ci prawo do dostępu do danych, ich usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, sprzeciwu, sprostowania oraz cofnięcia zgód w każdym czasie, o ile stanowiły podstawę przetwarzania. Przypominamy, że wycofanie zgody nie działa wstecz i obowiązuje od momentu jej wycofania.