Pomagamy i nagrywamy z sercem - ekipa „Jesteśmy dla dzieci“

Bartosz Kwiatek, Grzegorz Siedlecki, dwie Agnieszki – Franaszek i Gola, Daniel Zieliński, Luiza Biedrzycka, Danuta Myjkowska i Ewa Bizoń - to trzon ekipy programu telewizyjnego „#Jesteśmy dla Dzieci” w 2023 roku. Od kilku lat pod patronatem Fundacji Polsat z sercem przygotowują i realizują odcinki, w których poruszane są tematy związane ze zdrowiem najmłodszych.

Pomagamy i nagrywamy z sercem - ekipa „Jesteśmy dla dzieci“

W programie nie brakuje rozmów z gośćmi, ekspertami medycznymi, którzy przekazują widzom najważniejsze informacje związane z przypadkami prezentowanymi w reportażach. W audycji pokazywane są również dokonania Fundacji Polsat, m.in. remonty oddziałów szpitalnych, zbiórki funduszy na zakup specjalistycznego sprzętu oraz pomoc związana z leczeniem i rehabilitacją chorych dzieci.

- Mówimy o różnych schorzeniach i problemach zdrowotnych, które dotykają dzieci i młodzież. Każdy kolejny odcinek programu to spotkanie z niezwykłymi bohaterami - dziećmi, które zmagają się z chorobą, ich walecznymi rodzicami i wyjątkowymi lekarzami. To też taka lekcja życia, która pozwala złapać właściwy punkt odniesienia.  Obok zmagań podopiecznych Fundacji Polsat, stawiamy także na edukację zdrowotną i profilaktykę w myśl podstawowej zasady - lepiej zapobiegać niż leczyć. To jest program dla wszystkich, którym zdrowie, szczególnie zdrowie dzieci, nie jest obojętne, którzy chcą pomagać i jeszcze nie wiedzą, że w tę pomoc się włączą - mówi Bartosz Kwiatek, prowadzący program #Jesteśmy dla Dzieci. - I niech nas będzie jak najwięcej - przyjaciół Fundacji Polsat i widzów przed telewizorami - dodaje.

Uśmiech, wzruszenie i łzy za każdym razem pojawiają się w specjalnych odcinkach, w których ekipa programu spełnia marzenia naszych podopiecznych. Komentator sportowy Kacper, reporter Polsat News Jakub, pilot wojskowy Piotr, strażacy Bartek i Filip, piłkarz Piotrek, wokalistka Karolina, kierowcy rajdowi Radek i Bruno czy kompozytor, autor piosenek - po prostu gotowy na scenę Adam. Marzenia Adama pomogło nam spełnić rodzeństwo Kasia i Jacek Sienkiewiczowie, czyli zespół Kwiat Jabłoni.

- Spełnianie marzeń to możliwość oderwania od świata choroby i wpuszczenie do życia podopiecznych promyków Słońca - mówi Agnieszka Franaszek, wydawczyni programu.

To są odcinki dużo trudniejsze do zrealizowania. Wymagają wcześniejszych przygotowań, dokumentacji, rozmów i tu niezawodny jest duet - Agnieszka Gola i Daniel Zieliński – reporterzy realizujący materiały z naszymi podopiecznymi pod czujnym okiem reżysera Grzegorza Siedleckiego.

- Program „#Jesteśmy dla Dzieci” jest unikalnym i  bezcennym źródłem rzetelnej informacji o zdrowiu i chorobach dzieci, zawsze opartym o wiedzę praktyczną ekspertów oraz o wyniki najważniejszych badań naukowych prowadzonych w Polsce i na świecie. Poruszana tematyka, jakkolwiek z definicji wielowątkowa, rozbija hermetyczność wiedzy medycznej XXI wieku i niesie proste i zrozumiałe dla każdego przesłanie co robić, aby nie ponieść szkód na zdrowiu u naszych dzieci, a gdy dotyka je choroba - jak działać, aby ograniczyć jej konsekwencje. Nie ma w Polsce podobnego  programu w telewizji lub w Internecie o tak znakomitej kompozycji i tak prawdziwie misyjnej treści - nic, tylko siadać w gronie rodzinnym i oglądać co tydzień!" - mówi Profesor Paweł Januszewicz, konsultant medyczny Fundacji Polsat.

- Współtworzenie tego programu i praca z tak świetnym zespołem dają wielką satysfakcję. Bywają momenty trudne, bo nie jest to łatwy format telewizyjny i dotyka niełatwych tematów. Emocje bohaterów, rodziców, opiekunów udzielają się też nam, a zdjęcia wymagają cierpliwości. Myślę, że po nagraniu każdego odcinka, jesteśmy w zespole zgodni i wiemy, że warto było to zrobić. Wiemy, że razem możemy więcej i robimy to dla dzieci, bo przecież „#Jesteśmy dla Dzieci” - mówi Bartosz Kwiatek.

Od grudnia program „#Jesteśmy dla Dzieci” realizowany jest  w nowej odsłonie. Przestrzenne i interaktywne studio, nowa szata graficzna i jeszcze więcej historii z udziałem naszych bohaterów, czyli podopiecznych Fundacji Polsat.

- Zależy nam żeby pokazać naszym widzom, jak wiele dobrego robią. Ich otwarte serca i wsparcie Fundacji Polsat pozwalają na realną zmianę w życiu chorych i potrzebujących dzieci. W programie nie zabraknie tych dowodów na wspólne działanie. Będziemy także pokazywać niezwykły postęp medycyny. Nowoczesne metody leczenia, nowoczesne technologie, które pomagają medykom w ratowaniu zdrowia i życia. Przybliżymy naszym widzom, co to znaczy medycyna XXI wieku w jej różnych dyscyplinach. Nie zabraknie emocji i wzruszeń. Będę też niespodzianki i nadal chcemy spełniać marzenia - dodaje Bartosz Kwiatek.

Bądźcie z nami, w każdą niedzielę o 13:30 w Polsat News.

Agnieszka Grzegorczyk/Fundacja Polsat

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do naszego newsletter i otrzymuj od nas najważniejsze informacje z życia Fundacji
Klikając przycisk „Zapisz mnie” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od Fundacji Polsat newsletterów dotyczących działalności Fundacji Polsat. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link w stopce otrzymanego newslettera.

Drogi Użytkowniku

Przysługuje Ci prawo do dostępu do danych, ich usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, sprzeciwu, sprostowania oraz cofnięcia zgód w każdym czasie, o ile stanowiły podstawę przetwarzania. Przypominamy, że wycofanie zgody nie działa wstecz i obowiązuje od momentu jej wycofania.