Fundacyjne motyle w Skierniewicach

To pierwsza gruntowna renowacja Oddziału Dziecięcego od ponad 20 lat.

Fundacyjne motyle w Skierniewicach

Od 29 maja Wojewódzki Szpital Zespolony w Skierniewicach ma nowy, 20-łóżkowy Oddział Dziecięcy, z salami chorych z łazienkami. Obecność rodziców lub najbliższych w szpitalu w dużym stopniu wpływa pozytywnie na przebieg hospitalizacji dzieci oraz szybkość ich powrotu do zdrowia, dlatego w oddziale powstał także pokój dla mam z kuchnią i łazienką. Jest to pierwsza gruntowna renowacja Oddziału Dziecięcego od ponad 20 lat.

W wyposażenie oddziału włączyła się zaprzyjaźniona firma Chicco, która wyposażyła świetlicę i pokój dla mam w niezbędne produkty. Szpital otrzymał zabawki, wanienki, krzesełka do karmienia, a także rzeczy pierwszej potrzeby: smoczki, butelki do karmienia, laktatory, czy wkładki laktacyjne.

Nasze działania są wielotorowe i tradycją jest, że raz w roku Fundacja angażuje się w remont oddziału dziecięcego w tzw. małej ojczyźnie, choć nie jest to jedyny remont, który Fundacja przeprowadziła w tym roku.

Skierniewicki szpital jest największym ośrodkiem medycznym pomiędzy Warszawą a Łodzią, rocznie hospitalizuje blisko 1000 pacjentów, od okresu noworodkowego do ukończenia 18. roku życia. Szpital zapewnia opiekę medyczną nie tylko mieszkańcom Skierniewic i okolicznych miejscowości, ale także pacjentom z terenów woj. skierniewickiego, z miejscowości takich jak Rawa Mazowiecka, Brzeziny, Łowicz, Sochaczew, Żyrardów.

Skierniewice to blisko 50-tysięczne miasto z ponad 560-letnią tradycją, mieszkańcy utożsamiają się z obyczajami i tradycjami, mają silne więzi społeczne. W mieście funkcjonuje wiele organizacji pozarządowych, które swoimi działaniami wspierają społeczeństwo. Bo Skierniewice to miasto „Zakochane w pomaganiu”. To hasło także bliskie nam w Fundacji, dlatego łącząc siły, jesteśmy w stanie pomagać wielu dzieciom.

Tradycyjnie, podsumowaniem remontu był koncert zorganizowany z okazji Dnia Dziecka. Widzowie Telewizji Polsat mogli posłuchać największych przebojów gwiazd polskiej sceny muzycznej, występujących w rodzinnych duetach.

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do naszego newsletter i otrzymuj od nas najważniejsze informacje z życia Fundacji
Klikając przycisk „Zapisz mnie” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od Fundacji Polsat newsletterów dotyczących działalności Fundacji Polsat. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link w stopce otrzymanego newslettera.

Drogi Użytkowniku

Przysługuje Ci prawo do dostępu do danych, ich usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, sprzeciwu, sprostowania oraz cofnięcia zgód w każdym czasie, o ile stanowiły podstawę przetwarzania. Przypominamy, że wycofanie zgody nie działa wstecz i obowiązuje od momentu jej wycofania.