Zakończyliśmy remont Oddziału Chirurgii Dziecięcej

5 października odbyło się uroczyste otwarcie w Centrum Zdrowia Dziecka, które Fundacja Polsat wspiera od blisko 26 lat.

Zakończyliśmy remont Oddziału Chirurgii Dziecięcej

Oddział nie był modernizowany przez blisko 10 lat. Fundacja przeznaczyła na ten remont ponad 1 mln zł. W ramach prac remontowych:
·        wyremontowano wszystkie łazienki
·        pomalowano wszystkie sale chorych, korytarze i gabinety
·        wymieniono drzwi przeciwpożarowe prowadzące do nowych wind
·        zamontowano wykładziny ścienne i podłogowe na salach chorych oraz w gabinetach

Dodatkowo ze środków zebranych w trakcie koncertu „Gwiazdy Jazzu dla Dzieci” wymieniono meble w większości pomieszczeń w oddziale.

W Oddziale Chirurgii Dziecięcej znajduje się 37 stanowisk dla pacjentów, w tym 20 w stanowisk z monitorowaniem podstawowych funkcji życiowych. Oddział podzielony jest na trzy odcinki A i B z salami dwustanowiskowymi oraz  C – izolatki z pojedynczymi stanowiskami.

Uroczyste otwarcie nowego oddziału odbyło się pod patronatem żony Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy.

Przygoda Fundacji z Kliniką Chirurgii i Transplantacji Narządów w CZD rozpoczęła się w 1998 roku, kiedy to sfinansowaliśmy szkolenie lekarzy w Paryżu, aby w 1999 mógł być przeprowadzony pierwszy rodzinny przeszczep wątroby. Do dziś przeprowadzono ponad 400 rodzinnych przeszczepów wątroby.

Przez lata wspieraliśmy Klinikę kupują specjalistyczny sprzęt medyczny lub remontując różne pomieszczenia jak np. pomieszczenia przeznaczone dla jedynego w Polsce  Ośrodka Symulacji Chirurgii Małoinwazyjnej u Dzieci.

Ośrodek Symulacji Chirurgii Małoinwazyjnej to miejsce, w którym lekarze rezydenci oraz specjaliści chirurgii dziecięcej i ogólnej poznają wiedzę teoretyczną oraz praktyczne umiejętności z zakresu chirurgii minimalnego dostępu w warunkach symulacji. Placówka ta została wyposażona w unikalne, dwustanowiskowe symulatory wideochirurgii.

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do naszego newsletter i otrzymuj od nas najważniejsze informacje z życia Fundacji
Klikając przycisk „Zapisz mnie” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od Fundacji Polsat newsletterów dotyczących działalności Fundacji Polsat. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link w stopce otrzymanego newslettera.

Drogi Użytkowniku

Przysługuje Ci prawo do dostępu do danych, ich usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, sprzeciwu, sprostowania oraz cofnięcia zgód w każdym czasie, o ile stanowiły podstawę przetwarzania. Przypominamy, że wycofanie zgody nie działa wstecz i obowiązuje od momentu jej wycofania.