„Verano dla Dzieci”

Projekt dla dzieci z chorobami dolnych i górnych dróg oddechowych.

„Verano dla Dzieci”

„Verano dla dzieci” to pionierski, długofalowy projekt przygotowany dla dzieci z chorobami dolnych i górnych dróg oddechowych oraz dla dzieci z mukowiscydozą w zakresie rehabilitacji oddechowej, mieszkających w Województwie Śląskim oraz w Województwie Małopolskim. Centrum Zdrowia i Relaksu VERANOV znajduje się w uzdrowiskowej części Kołobrzegu, 100 metrów od morza. Jest to jedyna taka inicjatywa w zakresie rehabilitacji oddechowej dla dzieci w Polsce.

Jest to długofalowy projekt strategicznie wpisany w działania Grupa Polsat Plus oraz Stowarzyszenia Program Czysta Polska w zakresie walki ze smogiem i poprawy jakości życia dzieci. Trwa od roku co pozwoliło na wsparcie dla ponad 200 dzieci w 11 turnusach, a od stycznia do kwietnia 2023 planowane są kolejne 4 turnusy ( 80 dzieci).

Choroby układu oddechowego związane z obecnością spalin, oparów, zanieczyszczenia powietrza zaliczane już są do chorób cywilizacyjnych i mogą prowadzić do niepełnosprawności.

Można temu zapobiegać, dlatego Fundacja Polsat organizuje turnusy z zakresu rehabilitacji oddechowej dla dzieci w wieku 3-18 lat z terenów woj. śląskiego i woj. małopolskiego, które zmagają się z przewlekłymi chorobami układu oddechowego powstałymi w skutek zanieczyszczonego powietrza i smogu (np. dysplazja oskrzelowo-płucna, astma, zwłóknienia płuc, mukowiscydoza, dzieci po zabiegach torakochirurgicznych, powikłania po gruźlicy).

W każdym turnusie może wziąć udział dziecko chore na mukowiscydozę. Mukowiscydozy na pierwszy rzut oka nie widać, a jest to najczęściej występująca, przewlekłą, wielonarządową chorobą genetyczną. Jest to choroba, która niesie ze sobą zagrożenie wykluczenia społecznego dzieci, ponieważ chorzy na mukowiscydozę, ze względu na zagrożenie krzyżowymi zakażeniami płuc, muszą unikać kontaktu ze sobą. Nie ma takich wymogów w kontaktach z dziećmi z innymi chorobami, dlatego podczas każdego turnusu jedno dziecko chore na mukowiscydozę może korzystać z rehabilitacji oddechowej w Kołobrzegu.

Na powierzchni blisko 4 hektarów położonych jest sześć pawilonów połączonych w jeden kompleks hotelowo – sanatoryjny, a całość wkomponowana jest w unikalną i bujną zieleń. Nowoczesna baza zabiegowa oferuje blisko 50 różnych typów zabiegów leczniczych i rehabilitacyjnych.

Osobne piętro dedykowane jest tylko dla dzieci i jest po gruntownym remoncie kapitalnym oraz wyposażone jest w profesjonalny i atestowany sprzęt pozwalający na wszechstronną rehabilitację pulmonologiczną.

VERANO posiada m.in. dwa urządzenia SIMEOX, który od 4 lat jest dostępny w Polsce w 14 oddziałach leczenia mukowiscydozy. Nie zawsze dzieci mogą skorzystać z tego sprzętu, ponieważ szpitale posiadają pojedyncze sztuki i lekarze muszą wybierać dla kogo przeznaczyć terapię tym sprzętem.

W pokojach można przeprowadzać:

- terapię indywidualną z fizjoterapeutą - terapię manualną, drenaż drzewa oskrzelowego połączony z aktywnością fizyczną, zajęcia korekcyjne indywidualne, praca na bliznach

- na piętrze znajduje się także sala do ćwiczeń indywidualnych i grupowych dla dzieci oraz gabinet zabiegowy. Ćwiczenia grupowe obejmują nordic walking, trening biegowy, joga, pilates, ćwiczenia korekcyjne, trening aerobowy, trening interwałowy, ćwiczenia oddechowe

Fizjoterapeuci z Centrum Zdrowia i Relaksu VERANO przeszli profesjonalne szkolenie w zakresie rehabilitacji pulmonologicznej, przeprowadzone przez lekarzy rehabilitantów z Centrum Leczenia Mukowiscydozy z Dziekanowa Leśnego, pod kierownictwem Pani Prof. Doroty Sands.

Fizjoterapia uważana jest za jeden z podstawowych elementów standardowego leczenia przewlekłych chorób górnych i dolnych dróg oddechowych oraz mukowiscydozy. Wczesne wdrożenie fizjoterapii może opóźnić progres choroby. Ważnym celem podczas turnusów w Kołobrzegu jest także nauka rodziców i pacjenta, aby systematyczne wykonywali zabiegi drenażowe.

„Pierwsze miesiące innowacyjnego projektu „Verano dla dzieci” w całości potwierdziły słuszność rehabilitacji w założonym kształcie, wpisując się tym samym w nurt nowoczesnej rehabilitacji oddechowej, opartej na zasadach Evidence- Based Medicine. Turnusy wpływają pozytywnie nie tylko na organizm dziecka, ale również na jego psychikę, co dzieje się równolegle z  chwilą wytchnienia dla opiekuna. „Wyjęcie” dziecka z toksycznego otoczenia umożliwia regenerację układu oddechowego, która może być początkiem właściwej odbudowy drzewa oskrzelowego i tkanki płucnej” – Pan profesor Paweł Januszewicz Konsultant Medyczny Fundacji Polsat.

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do naszego newsletter i otrzymuj od nas najważniejsze informacje z życia Fundacji
Klikając przycisk „Zapisz mnie” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od Fundacji Polsat newsletterów dotyczących działalności Fundacji Polsat. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link w stopce otrzymanego newslettera.

Drogi Użytkowniku

Przysługuje Ci prawo do dostępu do danych, ich usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, sprzeciwu, sprostowania oraz cofnięcia zgód w każdym czasie, o ile stanowiły podstawę przetwarzania. Przypominamy, że wycofanie zgody nie działa wstecz i obowiązuje od momentu jej wycofania.