39,5 ton żywności zebrano podczas koncertu gwiazd Podziel się Posiłkiem!

Emocje muzycznego wydarzenia 9. edycji Podziel się Posiłkiem! zorganizowanego przez Pilski Dom Kultury we współpracy
z Telewizją Polsat, firmą Danone i Bankami Żywności - przeżywaliśmy w gościnnej Wielkopolsce. Koncert Gwiazd, który odbył się w Pile, na głównym placu przed Urzędem Miasta, przyciągnął kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców.

Koncert Gwiazd Programu Podziel się Posiłkiem odbył się już po raz szósty i tradycyjnie przyciągnął ludzi dobrej woli, którym bliska jest idea wrażliwości i zaangażowania społecznego oraz niesienia pomocy w najbliższym otoczeniu. Pilska publiczność - ponad 30 tys. osób - bawiła się przy przebojach gwiazd polskiej muzyki, wystąpili: Afromental, Lady Pank, Ania Wyszkoni, Enej, Sylwia Grzeszczak & Liber, Video, Tomek Dolski, Neo Retros oraz Zemollem. Imprezę na żywo transmitowała Telewizja POLSAT, a relacje ze zbiórki żywności z Placu Staszica, wydarzeń na scenie oraz wywiady z gośćmi imprezy prowadzili znani prezenterzy stacji: Agnieszka Popielewicz, Paulina Sykut, Maciek Dowbor, Krzysztof Ibisz i Maciek Rock.

Symbolicznym biletem wstępu na Koncert była żywność zbierana przez wolontariuszy Pilskiego Banku Żywności. Mieszkańcy Piły przyłączyli się z entuzjazmem do Programu Podziel się Posiłkiem! przynosząc produkty z długim terminem przydatności do spożycia m.in. takie jak: oleje, cukier, konserwy mięsne, rybne i warzywne, odżywki dla dzieci, soki i dżemy. Dzięki zaangażowaniu 150 wolontariuszy Pilskiego Banku Żywności i wielu Pilan zebrano rekordową ilość 39,5 ton żywności. Zostanie ona przekazana lokalnym organizacjom i instytucjom charytatywnym, które organizują pomoc żywnościową dla potrzebujących dzieci z Piły i okolic.