Fundacja POLSAT przekazała prawie 1 500 000 zł na remont Pododdziału Neurologii Dziecięcej Szpitala WUM

5 września zostanie otwarty, po sześciomiesięcznym remoncie, Pododdział Neurologii Dziecięcej Szpitala Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Banacha w Warszawie. Dzięki Fundacji POLSAT, która sfinansowała remont i częściowo wyposażyła oddział, stanie się on bardziej przyjazny dla swoich małych pacjentów z całej Polski.

-  Każdego roku w naszym oddziale, który liczy 9 łóżek, hospitalizowanych jest ok. 240 małych pacjentów w wieku od 3 do 18 lat. Są to dzieci z chorobami nerwowo-mięśniowymi, chorobami rzadkimi. Cieszymy się, że po remoncie będziemy je diagnozować
i leczyć w doskonałych warunkach
- mówi dr hab. n. med. Anna Kostera - Pruszczyk, Ordynator Pododdziału.

Fundacja POLSAT już od 15 wspiera wiodące ośrodki medyczne. Na Pododdziale Neurologii Dziecięcej, Kliniki Neurologii leczone są dzieci z całej Polski. Dzięki generalnemu remontowi, stworzyliśmy warunki w których, mamy nadzieje, szybciej będą dochodziły do zdrowia. Dzięki wyposażeniu oddziału w sprzęt dla niepełnosprawnych, pokażemy rodzicom, że ich dziecko mimo niepełnosprawności może być samodzielne." -  komentuje inwestycję Wiceprezes Fundacji POLSAT Elżbieta Zającówna.

Pododdział Dziecięcy Kliniki Neurologii istnieje od prawie 50 lat. Od początku swojej działalności spełnia funkcję ośrodka referencyjnego dla dzieci z chorobami nerwowo-mięśniowymi z całej Polski. Oddział zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób takich jak: miopatie nabyte i uwarunkowane genetycznie, dystrofie mięśniowe postępujące, neuropatie zapalne i genetycznie uwarunkowane, miastenia i zespoły miasteniczne, porażenia okresowe, zespoły miotoniczne i in. Diagnostyka i leczenie tych chorób, ze względu na ich bardzo rzadkie występowanie, wymagają wysokospecjalistycznego zaplecza diagnostycznego oraz doświadczonego zespołu klinicystów. W Pododdziale Neurologii Dziecięcej leczone są dzieci z całej Polski. Ambulatoryjnie,
w przyklinicznej Poradni Chorób Mięśni, konsultowanych jest corocznie około 800 dzieci.